Gece Yeme Bozukluğu Sendromu
Geceleri yemek yemeyi istemek toplumumuzda çok sık görülen bir davranıştır. Bu durumun uzun ve sürekli yaşanmasına Gece Yeme Bozukluğu denir. Bu durumda kişiler bazı belirtiler göstermekle beraber sağlık açısından da büyük zararı bulunmaktadır. Günümüzde gece yemek bozukluğu sendromu hakkında bazı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.
Gece Yeme Bozukluğu Sendromu Nedir?
Genellikle kişiler yemekte ve belirli saatlerini uyku saati olarak geçirmektedir. Metabolizmanın en erken ve en hızlı çalıştıkları saatler sabah saatleridir. Bu nedenle sabah erken kalkmak ve kalktıktan bir saat sonra kahvaltı yapmak metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.
Kahvaltı sonrasında ise öğünler arasında altı saati geçirmemek gerekir. Bu saatler kişilerin günlük hayat tarzına ve uyku düzenine göre değişebilir. Gece Yemek Sendromu olan kişiler gün içerisinde yemek saatlerine uyum sağlamakta zorlanır. Gece yeme sendromu olan kişilerde tok olarak uyanma, uyandıktan sonra ise ilk öğünü birkaç saat sonra yeme, akşam saatlerinde ise çok fazla yemek yeme ile beraber gece besin alımına devam ederek uykunun bölünmesi durumudur.
Bu sendroma sahip kişiler günlük kalori ihtiyacının yarısını akşam yemeğinden sonra atıştırmalıklar ile almaktadır. Bu hastalarda genellikle suçluluk, gerginlik ve karamsarlık duyguları da görülebilir.
Gece Yeme Sendromu Sebepleri Nelerdir?
Akşam yemeğinden sonra günlük alınan kalorinin yarısının geç saatlerde alınması ve durumun yarattığı düzensizlik kişiyi demoralize edebilir. Bu durum genelikle gece uykudan uyanılarak ya da uyumadan önce yapılır. Kişi bunu üç ay boyunca tekrar ediyor ise gece yeme sendromunun varlığından söz edilebilir. Gece yemelerinde daha önce çok kişiye haz veren şekerli ve kan şekerini hızla yükselten gıdaların tüketildiği söylenebilir. Bunun pek çok nedeni olabileceği gibi genellikle temel sebepleri şunlardır;
- Uyku düzensizliği
- Psikolojik problemler
- Hormonal nedenler
Gece Yeme Bozukluğu Sendromu Teşhisi Nasıl Yapılır?
Gece yeme bozukluğu sendromu teşhisi için ilk olarak dahiliye bölümüne görünerek sebeplerinin araştırılması gerekmektedir. Hormon tetkikleri nedenlerinin belirlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Eğer gerekilir ise psikiyatri veya psikologdan yardım almak ve beslenme planı oluşturmak için diyetisyene başvurmak gerekmektedir.
Gece yeme bozukluğu sendromunun yanında sıklıkla görülen tıkanırcasına yeme bozukluğu da bulunmaktadır. Bu yemek yeme kontrolünün kaybedilmesi ve aşırı miktarda besin alınması ile görülmektedir. Bu durum kadınları daha fazla etkilemektedir.
Bu durum genellikle kişilerde 2 saati aşmayacak şekilde beslenilmesi ve kontrolünün kaybedilmesidir. Ayrıca bu kişiler agresif davranışlar sergileyebilir. Gece Yeme Bozukluğu yüksek kolesterol, kalp damar hastalıkları ve diyabet gibi hastalıklara da neden olabilir.
Gece Yeme Bozukluğu Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Gece yeme bozukluğu sendromu hormonsal ya da psikolojik olabilir. Gece yeme sendromunda hedef öncelikli olarak kişilerin gün içerisindeki beslenme düzenlerini bir düzene sokmaktır. Bunun için gece yemeye neden olan stres faktörlerinden uzak durmaya çalışmak gerekir.
Ayrıca bu hastalarda uyku da oldukça düzensizdir. Ara öğünler eklenerek kan şekerinin dengelenmesi sağlanmalı ve uyku düzeni belirli bir düzene sokulmalıdır. Özellikle sebze tüketimine özen gösterilmeli ve ara öğünlerde meyve, süt veya yoğurt tüketilmelidir.