Genital Siğil (Kondilom) Tedavisi
Toplumun %1’inde bulunan genital siğiller hem erkeklerde hem kadınlarda oluşabilmektedir. 200’den fazla çeşidi bulunan bu rahatsızlığın ana nedeni HPV adı verilen bir virüstür ve virüsün yaklaşık 40 tanesi genital siğil oluşturabilmektedir. Bir kısmı kansere yol açabileceğinden dolayı bu bölgedeki siğillerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Ancak hastalığın kısa sürede çözüme kavuşturan kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Siğiller bir süreliğine geçmiş olsa bile daha sonra yeniden tekrarlayabilmektedir.
Genital Siğiller Nasıl Bulaşır?
İnsanların %60’ı siğille karşılaşmış olsa da siğiller her vücutta açığa çıkmamaktadır. Çok bulaşıcı olmasına rağmen bağışıklık sistemi güçlü olan kimselerde siğil oluşumu görülmemektedir. Siğillerin bulaşmasıysa genellikle cinsel temas yöntemiyle gerçekleşir. Ancak siğil oluşumuna neden olan farklı faktörler de bulunmaktadır:
- HPV’nin deri altında enfekte olması
- Nadiren oral cinsel ilişkiler
- Kondomun örtmediği yerlerin vajinayla temas etmesi
- Genetik faktörler
HPV oldukça uzun süre vücutta kalmasına rağmen 1 – 2 sene sonra siğil oluşturabilmektedir. Bu esnada taşıyıcı durumunda olan kişiler çevresindeki insanlara siğil bulaştırabilmektedir. Kuluçka süresi uzun olduğundan dolayı HPV’nin kimden ne zaman bulaştığını tahmin etmek oldukça güçtür. Tedavi edilmediğinde çoğalarak ciddi durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca genital siğiller kıyafet ya da ortak çatal bıçak kullanımı gibi durumlar nedeniyle bulaşmamaktadır.
Genital Siğillerden Korunma Yolları Nelerdir?
Siğillerden korunmanın en etkili yöntemi cinsel ilişkileri daha sağlıklı bir hale getirmektir. Bu nedenle kondom kullanmaya özen göstermek gerekir. Fakat kondomun örtmediği yerlerden de siğil bulaşabilme ihtimali olduğu dikkate alınmalı, genital siğil tedavisi gören biriyle ilişkiye girmemeye özen gösterilmelidir.
Ayrıca HPV aşısı olmak özellikle kansere neden olan HPV 16 ve HPV 18’den korunmaya yardımcı olmaktadır. Dörtlü aşı, HPV 6 ve 11’e karşı da etkili olduğu için hem rahim ağzı kanserinden hem siğilden korunmaya yardımcı olur.
Genital Siğillerin Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda vulva, vajina içi ve çevresi, rahim ağzı, anüs çevresi ya da kasıklarda genital siğil görülebilir. Erkeklerdeyse penis, testisler, kasık veya bacak arasında siğil oluşmaktadır. Bu bölgelerde oluşan kabarıklıkların genital siğil olup olmadığı aşağıdaki semptomlar yardımıyla ayırt edilebilmektedir.
- Toplu iğne başı büyüklüğünde şişlik
- Kabarık ve pütürlü bir yapı
- Karnabahar görünümü
- Krem rengi, sarı ya da kahverengi kabartılar
- Kaşıntı veya kızarıklık
- Cinsel ilişki sırasında kanama (nadiren)
Genital Siğillere Nasıl Tanı Koyulur?
Çok ciddi sorunlara neden olabilen genital siğillerin tanısı, tipik bir görüntüye sahip oldukları için kolayca koyulabilir. Dermatolog, siğilleri fizik muayeneyle inceleyerek fark edebilir. Aynı tanının jinekologlar tarafından koyulabilme özelliği de bulunmaktadır. Çoğunlukla bu rahatsızlık yıllık muayenelerde ortaya çıkmaktadır ancak şikayet sebebiyle doktora başvuran hastalar da vardır. Doktorlar, tanıyı kesinleştirmek için aşağıdaki testleri isteyebilir.
- Pop Smear Testi
- HPV DNA Testi
- Kolposkopi
- Servikal Biyopsi
Genital Kondilom Kendiliğinden Geçer Mi?
Genital kondilomlar, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonundan kaynaklanan cilt lezyonlarıdır. Bu enfeksiyon, cinsel temas yoluyla bulaşır ve ciltte, genital bölgede, anüste ve boğazda lezyonlara neden olabilir. Maalesef, HPV enfeksiyonu kendiliğinden geçmez ve genital kondilomlar kalıcıdır. Ancak tedavi seçenekleri mevcuttur.
Genital kondilomların tedavisi, lezyonların yerine, sayısına ve boyutuna bağlı olarak değişebilir. Doktorunuz, tedavi için reçete ettiği ilaçlarla cilt lezyonlarını yok etmeye çalışabilir. Bazı durumlarda, cerrahi prosedürler de kullanılır. Örneğin, elektrokoterizasyon veya lazerle lezyonların yakılması gibi prosedürler uygulanabilir.
Kondilomların kendiliğinden geçmeyeceği ve kalıcı olduğu gerçeği, HPV aşısının önemini vurgulamaktadır. HPV aşısı, HPV enfeksiyonunu ve genital kondilomları önlemede son derece etkilidir. Bu nedenle, cinsel yaşam başlamadan önce ve genç yaşlarda aşılanmak önemlidir.
Düzenli tarama testleri de enfeksiyonun erken teşhisinde ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca, kondilomların cinsel temas yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğu için, korunmasız cinsel ilişkilerden kaçınmak da enfeksiyonun yayılmasını önleyebilir. Bunun için prezervatif kullanımı önemlidir.
Genital Siğillerin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
HPV’yi vücuttan tamamen uzaklaştıracak bir yöntem henüz bulunmamaktadır. Fakat genital siğillerin yok edilmesi için o bölgenin temizlenmesi gerekmektedir. Bireyin siğillerinin hangi durumda olduğuna tedavi yöntemleri değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genellikle siğil dokusu kremlerle yakılmakta ve birey birkaç hafta içerisinde tüm siğillerden kurtulmaktadır.
Genital siğil tedavisinde kriyoterapi adı verilen yöntemden yardım alınabilir. Bu yöntemde siğilin içine sıvı nitrojen püskürtülür ve siğil donarak dağılır. Elektrokoterizasyon adı verilen yöntem lokal anesteziyle uygulanarak siğillerin elektrik akımıyla yok edilmesini sağlar. Çok daha nadir şekilde genetik siğillerin tamamen temizlenmesi için cerrahi operasyon yapılır. Ayrıca hem kadınlar hem erkekler aynı tedavi yöntemlerinden faydalanabilmektedir.