Bebek granülomu, kordonun kesilmesinden sonra ortaya çıkan iyileşme durumunu tanımlamak için kullanılmaktadır. Aşırı iyileşme olarak nitelendirilmekte olup, genellikle göbek bağının düşmesinden sonra fark edilmektedir.

Özellikle ilk defa bebeği olan anne ve babalar bebek granülomu karşısında endişeye düşebilmektedir. Ancak granülom uzman bir hekim müdahalesiyle tedavi edilen bir durumdur.

Bebek Granülomu Nedir?

Granülom, göbek bağının düşmesinin ardından bölgesel olarak oluşan aşırı iyileşme dokusudur. Dokunun ortaya çıkması, sıvı akışı şeklindedir. Bu sıvı oluşumu; göbeğin kesilme biçimi ve süresinden tamamen bağımsız biçimde meydana gelmektedir.

Granülomun ortaya çıkışı göbek bağının düşmesini takip eden 1 – 2 haftalık zaman dilimidir. Bebeklerde oluşan granülomların boyutları 1 mm’den başlayıp, 1 – 2 cm’ye kadar ulaşabilirler. Büyük çoğunlukla fiziki muayenede hekim tarafından hissedilebilir yapıya sahiplerdir.

Granülom, hücre ve damar yığınından ibaret bir dokudur, sinir hücresi içermez ve ağırlıklı olarak yuvarlak bir şekle sahiptir. Buna ek olarak sarı denebilecek bir sıvı akışına da neden olmaktadır.

Uzun süreli sıvı akışı, bebeğin cildinin tahriş olması gibi bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla bebekte böyle bir semptom varlığı fark edilirse bir uzmana başvurulmalıdır.

Göbek Granülomu Koterizasyonu Nedir?

Göbek Granülomu Koterizasyonu, bir tür cilt tedavisidir ve göbek çevresindeki granülomlar için kullanılır. Granülomlar, enfeksiyon veya inflamasyon nedeniyle cildin altında oluşan küçük yumrulardır.

Göbek granülomu, bebeklerde yaygın bir durumdur ve genellikle kendiliğinden geçer. Ancak, bazı durumlarda, granülomlar büyüyebilir ve enfekte olabilir, bu nedenle tedavi gerekebilir.

Göbek Granülomu Koterizasyonu, granülomların yakılması veya dondurulması yoluyla tedavi edilir. Bu işlem, lokal anestezi altında yapılır ve granülomlar küçük bir elektrot kullanılarak yakılır. İşlem sonrasında, granülomlar kabuk bağlar ve düşer. İşlem son derece etkilidir ve genellikle tek seferde tedavi edilebilir.

Göbek Granülomu Koterizasyonu, genellikle cilt doktorları tarafından yapılır ve güvenli bir işlemdir. Ancak, herhangi bir tıbbi işlemde olduğu gibi elbette bazı riskler olabilmektedir.

Enfeksiyon, kanama ve yara izi oluşumu gibi yan etkiler nadirdir, ancak mümkündür. Bu nedenle, herhangi bir tıbbi prosedür öncesinde, doktorunuza danışmanız önemlidir. Tedavi sonrasında, bebeklerde hafif bir ağrı veya yanma hissi görülebilir, ancak genellikle birkaç gün içinde iyileşirler.

Bebeklerde Granülom Sebepleri

Bebekte granülom oluşumunun tıbbi nedeni henüz açıklanamamıştır. Ancak göbek bağı düştükten sonra oluşan granülom, bağışıklık sisteminin zayıfladığında dair bir işaret olarak kabul edilir.

Granülom, kordonun kesilmesi ya da ne kadar sürede kesildiği gibi dış faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaz. Yalnız, bu dokuya elle dokunulmaması ve dokunun hareket ettirilmemesi son derece önemli bir konudur. Aksi takdirde granülom bölgesinde daha tehlikeli bir rahatsızlığın (omfalit) oluşması mümkündür.

Omfalit, göbek çevresinin iltihaplanması durumudur. Bölgede iltihap oluşumunu engellemenin başlıca yolu, düzenli şekilde kordon bölgesinin dezenfekte edilmesidir.

Göbek Granülomu Kendiliğinden Geçer Mi?

Göbek granülomu, sinir hücresi içermeyen dokulardan meydana gelir. Dolayısıyla zararsızmış gibi görünürler ve kendiliğinden kaybolacağına inanılırlar. Ancak göbek granülomu kendiliğinden iyileşmez. Yani, uzman hekim tarafından önerilen uygun bir tedaviyle iyileştirilmeleri gerekir.

Halk arasında göbek bağı olarak tanımlanan kordon, bebeğin anne karnında beslenmesine imkan veren bir parçadır. Doğumun ardından kordon kesilerek bağlama işlemi uygulanır. Burada herhangi bir açıklık oluşması durumu bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olabilir. Dolayısıyla bebek granülomu tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır.

Göbek Granülomu Tedavisi

Göbek granülomu tedavisi gümüş nitratla yakma ya da dokunun cerrahi operasyonla çıkartılması şeklindedir. Gümüş nitrat, tıbbi tedavi amacıyla kullanılan kimyasal bir yakıcıdır. Genellikle göbek bağının henüz düşmediği durumlarda tercih edilmektedir.

Göbek bağının düşmediği durumlarda, granüloma bağlı sıvı akışı nedeniyle bölgesel bakımın yapılması güçleşebilir. Bu da göbekte iltihap oluşumunu tetikleyebilir. Bu tip vakalarda il adım olarak gümüş nitrattan yardım alınmaktadır. Uygulamanın iki gün süreyle yapılması mümkündür.

Ağrılı bir işlem olmamakla birlikte açıklığın gümüş nitratla yakılmasının (koterizasyon) ardından bebeğin cildi bir miktar koyulaşabilir. Ancak bu yan etki kısa bir süre sonra kendiliğinden iyileşerek kaybolur.

Gümüş nitratın, göbek granülomu tedavisi için yetersiz kalması durumunda farklı bir tedavi alternatifi değerlendirilmektedir. Bu vakalarda hastada omfalit oluşma riski de göz önüne alınarak dokunun tamamen çıkarılması tercih edilmektedir.

Gümüş nitratla koterizasyonun sonuç vermemesi granülom oluşumu altında yatan diğer sebeplerin araştırılması gerektiği açısından bir işarettir. Gümüş nitratla yakılma işleminin ardından sıvı akışının kesilmesi beklenmektedir. Göbekteki sıvı akışı devam ediyorsa açık kanal artıklarından şüphe edilmesi mümkündür. Açık kanal artıkları genellikle doğuştan gelmektedir.