Vitreus hemorajisi olarak da isimlendirilen göz içi kanamaları, göz küresinde yer alan vitreus sıvısında meydana gelmektedir. Diyabet hastalığının varlığında tetiklenen göz içi kanamalarının farklı sebeplerle ortaya çıkması mümkündür. Sebebinden bağımsız olarak bu kanamanın mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir. Aksi takdirde retina hücrelerinin fonksiyonu bozulabilir ve göz tansiyonu artabilir.

Göz İçi Kanamaya Sebep Olan Faktörler

Göz içi kanaması hem doğum sırasında hem de doğumdan sonra ortaya çıkabilir. Erken doğan bebeklerde retina damarları tam olarak gelişmemiştir. Buna bağlı olarak da göz içi kanamasının oluşması beklenen bir durumdur. Göz içi kanamaya neden olan diğer faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Diyabete bağlı göz içi kanaması (diyabetik retinopati)
  • Retina yırtığı
  • Vitreus dekolmanı
  • Orak hücreli anemi
  • Retina mikroanevrizması
  • Sarı nokta hastalığı
  • Kafa içi travmaları
  • Retina ven tıkanıklığı

Göz içi kanaması gözün farklı bölümlerinde oluşabilmektedir. Retina altı, retina ve vitreus dokusu bu bölgeler olarak sıralanabilmektedir. Göz içi kanamalarının %32 – 54’lük büyük kısmını diyabetik retinopati oluşturmaktadır. Kanamaların sık karşılaşılan ikinci sebebiyse retina yırtığı şeklindedir. Kafa içi travması ve sarı nokta hastalığına bağlı gelişen göz içi kanamaları yaklaşık %1 seviyesindedir ve nadir karşılaşılan vakaları oluşturmaktadır.

Göz İçi Kanamanın Belirtileri Nelerdir?

Göz içi kanamaları, vakaların çoğunda benzer belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Hastaların en yaygın şikayetleri; görme bulanıklığı, ışığa karşı hassasiyet ve göz önünde küçük cisimlerin uçuşması şeklindedir.

Gölgelenme ve görüşte dumanlanma da yine karşılaşılan şikayetler arasında yer almaktadır. Yalnız belirtiler, kanamanın şiddetine bağlı olarak bir miktar değişiklik göstermektedir. Hafif kanamalarda göz önünde uçuşan cisimlerden şikayet edilirken; daha şiddetli kanamalarda hastanın görüş kabiliyetinin azaldığı tespit edilmektedir.

Gözdeki kanama genellikle ağrısız ve sinsi bir şekilde ilerleme gösterir. Yalnız, göz içi kanamanın göz tansiyonunu artırdığı durumlarda ağrıdan söz edilebilmesi mümkündür. Ciddi komplikasyonlarla karşılaşılmaması için rutin göz muayenesinin aksatılmaması oldukça önemlidir. Özellikle diyabet hastalarının konu hakkında temkinli davranmaları gerekmektedir.

Göz İçi Kanama Tanısı

Göz içindeki kanamanın incelenebilmesi için genelde ultrasondan yardım alınmaktadır. Kanamanın boyutuyla doğru orantılı olarak hekimin retina muayenesi yapması güçleşir.

Ultrason sayesinde kanama miktarı ve retina fonksiyonları hakkında bilgi edinilebilir. Retinada yırtık olması ya da retina dekolmanı da yine ultrasonla tespit edilebilecek olgulardır. Hastanın ameliyatla tedavi edilmemesi durumunda periyodik olarak ultrasonla takip edilmesi gerekmektedir.

Göz İçi Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Göz içi kanamasında izlenecek tedavi metoduna kanamaya neden olan faktör tespit edildikten sonra karar verilmektedir. Kanama retinadaki yırtık ya da retina dekolmanına bağlı gerçekleştiyse acil tedaviye başlanmaktadır. Bu durumda lazer tedavisi ya da ameliyat tercih edilmektedir.

Diyabetik retinopati halinde, hastadan birkaç hafta baş yukarı şekilde dinlenmesi istenmektedir. Kanamanın kendi halinde sonlanmadığı ya da miktarının arttığı durumlardaysa vitrektomi ameliyatı değerlendirilmektedir.

Vitrektomi, göz içindeki kanamanın temizlenmesine imkan tanıyan cerrahi bir müdahaledir. Ameliyat sonrasında başarılı sonuç alma durumu makula dokusunun sağlıklı olmasıyla ilişkilidir. Hasta, tanı ve tedavi süresince eş zamanlı olarak sistematik hastalıklar yönünden de araştırılmaktadır. Kan hastalıkları, diyabet ve hipertansiyon varlığında kan değerlerinin dengede tutulması hedeflenmektedir.

Göz içi kanaması sinsice ilerleyen ve genelde ilk evrelerde tespit edilemeyen bir rahatsızlık türüdür. Tedaviye geç kalınması halinde hastanın görüş yeteneği ciddi ölçüde azalmakta, hatta bazı durumlarda görme kaybıyla sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla retina muayenesi görme kabiliyeti açısından oldukça önem arz etmektedir. Göz içi kanamasında tedavi seçenekleriyle yüksek oranda iyileşme sağlanmaktadır.