Göz kapağı, vücudun en erken yaşlanan bölgelerinden biridir. İçe ve dışa dönme, sarkma, düşüklük ya da göz altı torbası gibi durumlarla deforme olabilir. Ancak çoğu zaman estetik ameliyatlarıyla eski haline döndürülebilmektedir. Oluşumu özellikle yaşlılığa bağlı olsa da genç yetişkinlerde de göz kapağıyla ilgili sorunlar görülebilmektedir.

Göz Kapağı Estetiği Nedir?

İnce bir derisi bulunan göz kapağı, oldukça kolay bir biçimde deforme olabilmektedir. Bu durum bireyde hem fizyolojik hem psikolojik pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Ancak göz kapaklarında oluşan bu deformasyonun cerrahi müdahalelerle eski haline getirilebilmesi mümkündür. Müdahale edilmediği durumlarda göz tembelliği ya da görüş bozuklukları gibi sorunlar da oluşabilmektedir.

Göz kapağındaki bozukluklar hem doğuştan oluşabilmekte hem de sonradan var olabilmektedir. Çoğu zaman görüş açısı 1 – 1,5 mm kapanan hastalar için estetik ameliyat uygun görülmektedir. Ayrıca ortalama olarak 30 yaş ve üzerindeki kimselere uygulanmaktadır. Ancak özel durumlarda daha genç hastaların göz kapağı estetiği yaptırabilmesi mümkündür.

Göz Kapağı Ameliyatı Ne Kadar Kalıcıdır?

Her insanın cilt özellikleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle göz kapağı ameliyatı olan kişilerde kalıcılık süresi değişkenlik göstermektedir. Aşırı yorgunluk, sağlıksız beslenme, uykusuzluk, stres, öfke gibi durumlara sıkça maruz kalınması göz kapaklarının yeniden bozulmasına neden olabilir. Fakat ortalama olarak bir ameliyatın etkisi 5 – 10 sene devam edebilmektedir.

Göz kapağı estetiği kırışıklık ve sarkmalara karşı da yapılabilen bir uygulamadır. Ancak kişi yaşlanmaya devam ettiğinden dolayı göz yapısı da değişmektedir. Bu nedenle ameliyatların ömür boyu kalıcı olma garantisi bulunmamaktadır. Gereken durumlarda yeni bir cerrahi operasyon yapılması mümkündür.

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ameliyat sonrasında gözlerin sağlığını korumak ve dikişlerin hızlıca iyileşmesini sağlamak için bazı konularda dikkatli olunmalıdır. Özellikle yaz aylarında yapılan ameliyatlarda güneşten kaçınılmalı, ayrıca aşağıdaki uyarılar dikkate alınmalıdır.

  • Ameliyatlı bölgenin stabil kalması
  • 48 saat göz yoran aktivitelerden kaçınmak
  • Bir ay boyunca makyaj yapmamak
  • Geçici olarak bulanık görmek
  • Güneş gözlüğü kullanmak
  • Damla ve göz pramadını unutmamak
  • Yaklaşık 3 gün duş almamak

Göz kapağına estetiği ödem oluşturacağından dolayı gözlerin şişmesine neden olabilir. Bu nedenle dikkat gerektiren işlerden uzak durulması, mümkünse araba sürülmemesi gerekmektedir. Hastalarda bir ağrı durumu olmasa bile gözlerin iyileşme süresince görüş bozukluklarına karşı dikkatli olunmalıdır.

Üst Kapak Düşüklüğü Nedir?

Pitosiz olarak bilinen üst kapak düşüklüğü, göz kapağının üstündeki kasların çok zayıf olması durumunda meydana gelir. Ayrıca ilerleyen durumlarda kapak fonksiyon bozukluğuna neden olabilmektedir. Görme fonksiyonunun sınırlanması, bireyin göz sağlığını korumasını da oldukça zor bir hale getirmektedir. Ancak cerrahi işlemlerle tedavi edilebilen ve ameliyatları başarıyla tamamlanan bir rahatsızlıktır.

Üst kapak düşüklüğü olan pitozis, tamamen ya da kısmen çalışmayan levator kasları dolayısıyla meydana gelir. Kas fonksiyonu yetersiz çalışıyorsa bazı egzersizlerin uygulanması istenebilir. Ayrıca doğuştan gelen pitosiz, göz tembelliği olmaması adına erken yaşta cerrahi yöntemle tedavi gerektiren bir durumdur.