Graves Hastalığı Tedavisi
Graves hastalığı, vücutta çok fazla tiroksin üretilmesi sonucunda ortaya çıkan hormonsal bir rahatsızlıktır. Bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı kabul edilmekte ve genellikle hipertirodizmin oluşmasına neden olmaktadır. Bu hastalıkta vücut kendi kendine tiroid hormonu salgıladığından dolayı kişide pek çok reaksiyon meydana gelmektedir. Kontrol edilmediği durumlarda ciddi bir rahatsızlığa dönüşme imkanı bulunur.
Hastalarda genellikle gravesle birlikte gözlerin dışarıya doğru çıkması (egzoftalmi) meydana gelmektedir. Graves, özellikle 40 yaş altındaki hastalarda kontrol altına alınabildiğinden dolayı farklı rahatsızlıklar meydana gelmemektedir. Oluşum nedeni tam olarak bilinmese de çoğunlukla kadınlarda oluşmaktadır ve kalıtsal olduğundan dolayı nesilden nesle aktarılabilmektedir.
Graves Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Tiroid bezinin çok fazla çalışması hipertiroidi oluşturacağından dolayı hastalarda pek çok semptoma rastlanabilmektedir. Çarpıntı ve yüksek tansiyon başta olmak üzere aşağıdaki belirtilere rastlanması graves hastalığının habercisi olabilir.
- Fazla terleme
- Sinirlilik ve huzursuzluk
- Tenin sıcak ve nemli olması
- Işığa hassasiyet gösterme
- Sıcak havalara tahammül edememek
- Adet düzensizliği veya adet görememe durumu
- Saç tellerinin incelmesi ve kırılması
- Derinin incelmesi
- Uzun süre devam eden ishal
- Gözlerde kızarıklık ve iltihap
- Göz kapaklarında şişlik
- Yemek yenmesine rağmen zayıflamak
- Ellerde titreme
- Gözlerde büyüme
- Uzun süre devam eden ishal
- Uyku problemleri
- Guatr
- Çift görme
Belirtiler uzun süre devam ettiğinde bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Şiddetli semptomlar yapılacak müdahalelerle birlikte kısa süre içinde kontrol altına alınabilmektedir.
Graves Hastalığı Tanı Yöntemleri
Hastalığa tanı koyulabilmesi için doktorun fizik muayene yapması ve hastanın öyküsünü dinlemesi gerekir. Graves hastalığından şüphe duyulduğunda da kan testi ve ultrason istenmektedir. Yapılan tetkikler soncunda kesin bir tanı koyularak uygun görülen tedavi yöntemine başlanabilir.
İstenen kan testinde hipofiz bezinin düzenli çalışıp çalışmadığı incelenmektedir. Bunun için test sonucunda TSH hormonunu az olması, T3 ve T4 değerlerinin de normalden yüksek olması gerekir. Tiroid ultrasonundaysa boğaz bölgesi incelenerek tiroidin yapısı, büyüklüğü ve gelişimi ayrıntılı olarak izlenir.
Graves Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Graves hastalığında tiroid bezleri hızlı çalıştığından dolayı uygulanan tedavide tiroidin normal seviyelere düşürülmesi amaçlanır. Bunun içinse hastanın durumuna göre üç farklı işlem yapılabilmektedir.
- İlaç tedavisi: Anti – tiroid ilaçlar kullanılarak kandaki hormon seviyesinin normal düzeylere indirilmesi amaçlanır. Fazla üretilen tiroid, anti – tiroid ilaçlar sayesinde normal değerlerine indirilir.
- İyot tedavisi: Hap veya sıvı şekilde alınan iyot tedavisinde tiroid hormonlarının üretimi yavaşlatılır. Radyoaktif iyot, böbreklerin ve kalp sağlığının korunabilmesi açısından yalnızca doktorun belirlediği oranlarda kullanılmalıdır.
- Tiroid ameliyatı: Çoğunlukla ilaç ve iyot tedavisinden sonra tedaviye yanıt alınamadığı için tiroid ameliyatı yapılır. Ancak hastalık çok fazla ilerlemişse ilk yöntem olarak da ameliyata başvurulabilmektedir. Cerrahi işlemin amacı tiroidin tamamının veya bir kısmının çıkarılarak hormon üretiminin azaltılmasıdır. Hormonun vücuttaki olumsuz etkilerinin azaltılması ve kalp atışlarının normale dönmesi için beta bloker ajanlar da kullanılabilmektedir.
Her hastanın öyküsü farklı olduğundan dolayı farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Kişinin diğer rahatsızlıkları, hastalığın ciddiyeti veya hastanın şikayetleri göz önünde bulundurulur.
Ayrıca her hasta her tedaviye cevap vermediğinden dolayı söz konusu tedavilere yalnızca alanında uzman kişilerin karar vermesi, hastaların bilinçsiz şekilde alternatif tedavilere başvurmaması gerekmektedir.
Graves Hastalığı Tehlikeli Midir?
Graves hastalığı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesi sonucu ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Bu hastalık, çoğunlukla genç kadınlarda görülür ve belirtileri arasında çarpıntı, sıcak basması, kilo kaybı, huzursuzluk ve terleme yer alır. Graves hastalığı tedavi edilmediği takdirde tehlikeli olabilir.
Tedavi edilmeyen Graves hastalığı, kalp krizi, kemik yoğunluğunda azalma, tiroid fırtınası, göz problemleri ve gebelik sırasında komplikasyonlara neden olabilir. Kalp krizi, tiroid fırtınası ve göz problemleri, yaşamı tehdit edebilen durumlar olarak kabul edilir. Ayrıca, Graves hastalığına bağlı olarak gelişen hipertiroidi, kemiklerdeki kalsiyum miktarını azaltabilir ve bu da kemik yoğunluğunda azalmaya yol açabilir.
Graves hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır ve erken teşhis edildiğinde genellikle iyi sonuçlar verir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi müdahale yer alır. Bu nedenle, Graves hastalığından şüpheleniyorsanız, bir doktora danışmalısınız.
Tedavi edilmediği takdirde hastalığın ciddi sonuçları olabileceği unutulmamalıdır. Erken teşhis ve doğru tedavi ile Graves hastalığı yönetilebilir bir durum haline getirilebilir, bu nedenle düzenli tıbbi takip önemlidir.
Graves Hastalığı Tedavi Fiyatları
İlaç veya iyot tedavisi hastaya çok fazla mali yük çıkarmamaktadır. İlaçlar birçok eczaneden kolayca alınabilmektedir ancak cerrahi işlemlerde fiyatlar değişiklik gösterebilmektedir.
Ameliyat ekibine, yapılacak işleme ve hastanın öyküsüne bağlı olarak fiyat belirlenmektedir. Bu nedenle en doğru bilgi için doktorla veya hastanedeki görevlilerle iletişime geçilmelidir.