Kalp Ameliyatı Yöntemleri
Kalbi besleyen ana damarların çeşitli nedenlere bağlı olarak daralması ve/veya tıkanması sonucunda kalbin yeterince kanlanamaması nedeniyle hastalara farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hastalara uygulanacak olan tedavi yöntemi hastanın tıbbi durumuna göre belirlenir.
Uygulanan tedavi yöntemleri başlıca ilaç tedavisi, anjiyoplasti ve bypass cerrahisidir. İlaç tedavisi ve/veya anjiyoplasti işleminin doktor tarafından yetersiz görülmesi ya da hastaya fayda sağlamayacağı düşünüldüğünde bypass cerrahisi uygulanabilmektedir.
Kalp Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?
Kişinin ayrıntılı fiziki muayenesi ve değerlendirilen tetkiklerinden sonra tıbbi durumuna göre anjiyoplasti işlemi ya da bypass cerrahisine karar verilir. Uygulanacak olan tedavi yöntemi kişiden kişiye değişmekte olup, seçilen yöntemle hastanın maksimum yarar sağlaması amaçlanır.
Kalp ameliyatı için tercih edilebilen yöntemler; anjiyoplasti, bypass veya kalp ilaçlarının kullanılmasıdır. Kalp damarlarında meydana gelen yerel daralmaların cerrahi olmayan bir yol tercih edilerek açılması ise koroner anjiyoplasti olarak ifade edilmektedir.
Koroner Anjiyoplasti ve Stent Uygulaması
Kalp damarlarındaki daralma ve/veya tıkanmaları cerrahi olmayan bir yöntemle açma işlemine koroner anjiyoplasti adı verilmektedir. İşlem esnasında kişinin kasık ya da el bileği atar damarına ucunda sönük durumda balon bulunan bir tel yöntemiyle girilerek daralma bulunan damara ulaşılır ve tel ucunda bulunan balon darlığın bulunduğu yerde şişirilerek darlığın açılması sağlanır.
Bazı durumlarda balon üzerine işlem öncesi yerleştirilmiş olan metal kafes (stent) tıkanıklık olan damara kalıcı olarak yerleştirilerek damarın tekrar tıkanma ihtimali azaltılmaktadır.
Cerrahi Operasyon (Bypass Ameliyatı)
Kalp damarlarının vücudun başka bölgelerinden alınan uygun damarlarla köprüleme yapılmasına bypass ameliyatı adı verilmektedir. Köprüleme için en sık kullanılan damarlar bacak damarları, göğüs ön duvarında bulunan damarlar ve kol damarlarıdır.
Göğüs ön duvarı kesi ile açılır, sternum adı verilen göğüs kemiği ayrılır, ameliyat esnasında kullanılacak olan damar yerinden çıkartılır ve kalbin tıkalı olan damarına köprüleme yapılarak kalp duvarının tekrar kanlanması sağlanır. Birden fazla damarın tıkalı olması durumunda tıkalı olan diğer damarlara da uygulanabilme durumuna göre bypass yapılır. Ayrılmış olan göğüs kemiği tellerle bağlanır ve açılan kesi dikilerek kapatılır.
Ameliyat sonrası hasta 1-2 gün yoğun bakımda izlenebilir. Hastanın iyileşme sürecine göre serviste tedavisi devam edebilir. Tedavisi tamamlanan hasta doktorunun onayıyla taburcu edilir. Ameliyat yerinin iyileşmesi ortalama 6 ila 8 hafta kadar sürer. Ameliyatın uygulanma süresi ise 2-6 saat kadardır. Bypass ameliyatı ile hastanın kan akımının düzenlenmesi ve kalp kasının güçlendirilmesi mümkündür. Bu ameliyatta amaç hastanın efor kapasitesinin arttırılması ve yaşam süresinin uzatılmasıdır.
Kalp Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Kalp ameliyatı sırasında ve sonrasında birtakım risklerle karşılaşmanın mümkün olduğu söylenebilir. Hastaların nadir de olsa karşılaşabilecekleri bazı riskler şunlardır;
- Akciğerlerde oluşabilecek olan komplikasyonlar ve bazı solunum problemleri.
- İnme, kalp atağı veya hastanın hayatını kaybetmesi.
- Yara enfeksiyonları
- Kanama.
Kalp Ameliyatları Öncesinde Hazırlık
Kalp ameliyatlarından önce hastaların uygulaması gereken birtakım hazırlıklar vardır. Kullanılan bazı ilaçların doktor kontrolünde 4 veya 5 gün öncesinde bırakılması gerekebilmektedir. Solunumun rahatlatılması için ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinde sigara kullanımının bırakılması gerekmektedir.
Cerrahi işlemler öncesinde kusmanın önlenebilmesi için gece yarısından önce yeme içme kesilmesi tavsiye edilmektedir. Enfeksiyonun önlenebilmesi için ise ameliyat bölgesinde bulunan tüylerin tıraş edilmesi gerekir. Ameliyat öncesi yapılması gereken tüm uygulamalar ve hazırlık süreci hakkında detaylı bilgiyi doktorunuz size verecektir.