Kalp Hastalıkları Tedavisi
Bazen kalbi besleyen damarlarda veya kapaklarında beklenmeyen sorunlar ortaya çıkabilir. Kalp hastalıkları tüm yaşam koşullarınızı etkileyebilir. Ciddi sorunlar yaratabilen kalp hastalıklarının erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
Kalp ve Damar Hastalıkları Kendini Nasıl Belli Eder?
Kalp hastalıklarında en çok görülen vaka, kalp krizidir. Kalp krizi, kalp damarlarının aniden tıkanmasıyla meydana gelir. Kalp krizi belirtileri ise şu şekildedir;
Hastanın göğüs bölgesinde aşırı baskı, sıkışma ve yanma hissiyatı. Bazı durumlarda bu belirtiler çene, kol gibi çeşitli bölgelerde de meydana gelebilir.
Bulantı, kusmak ya da soğuk terleme. Sıklıkla bu şikayetler bir anda başlar ve öncesinde diğer belirtiler göstermez.
Bu belirtiler ve şikayetler ortalama olarak yarım saat sürmektedir. Kişilerin bu tarz belirtiler hissetmesi halinde en kısa sürede hastaneye gitmesi gerekir.
Kalp Hastalıkları Risk Faktörleri Nelerdir?
Kalp ve damar hastalıkları aniden oluşan hastalıklar değildir. Sıklıkla belirli risk grubunda olan kişilerde meydana gelir. Bu risk durumlarının kontrol edilmemesi halinde kalp krizi geçirme riski sürekli olarak engellenebilir.
Tansiyon, şeker ve benzeri kronik rahatsızlıklar kalp hastalıklarına neden olabilir. Bununla beraber kilo, genetik faktörler sigara ve alkol kullanımı da kalp hastalıklarını tetikleyen risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Kalp Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Kalp ve damar hastalıkları vücuda kan götüren bütün damarların tıkanması, kireçlenmesi ya da daralması yüzünden oluşan hastalıklar arasındadır. Kalp ve damar hastalıkları kadınlarda veya erkeklerde farklı şekillerde görülebilir. Erkeklerde sıklıkla göğüs ağrısı olarak görülür. Kadınlarda ise nefes darlığı, halsizlik ve kusma gibi belirtiler göstermektedir. Kalp hastalıkları belirtileri ise şu şekildedir;
- Göğüs Ağrısı
- Çarpıntı
- Bayılma
- Bacakta Ağrı
- Nefes Darlığı
- Soğuma
- Uyuşukluk
- Güç Kaybı
Göğüs Ağrısı Nedir?
Kalp hastalıklarının en önemli belirtilerinden biri göğüs ağrısıdır. Özellikle stres, aşırı yemek ya da uzun süre soğuğa maruz kalma gibi durumlardan sonra göğüs bölgesinde hissedilen baskı, ağırlık veya sıkışma hissi, göğüs ağrısı belirtilerindendir. Göğüs ağrısı çene, kol, sırt veya boyun gibi bölgelere yayılabilir. Karın ya da el bileklerinde de hissedilebilir.
Göğüs ağrısı ile birlikte soğuk terleme, fenalaşma, bulantı, kusma ya da cilt renginde değişiklikler görülebilir. Özellikle ciltte sararma, şiddetli göğüs ağrısı belirtileri arasında yer almaktadır.
Nefes Darlığı Nedir?
Nefes darlığı, koşma ya da ağır sporlar sırasında hızlı solunum yaparken rahat nefes alınamamasıdır. Göğüs ağrısı şikayetinde de sıklıkla görülebildiği gibi dinlenme ile nefes darlığı geçirilebilir. Ancak kişinin, şikayetleri uzun süredir tekrarlanıyorsa kalp hastalığı riski göz önüne alınmalıdır.
Astım ya ad amfizem gibi rahatsızlıklardan dolayı da bu belirtiler görülebilir. Bazen akciğer sorunları, kalp hastalıklarına benzeyebilir. Bu gibi rahatsızlıkların hissedilmesi halinde kişinin bir kalp uzmanı tarafından incelenmesi ve hastalığın gerçek sebebinin öğrenilmesi gerekmektedir.
Kalp Çarpıntısı Nedir?
Nabzın çok yükselmesi ya da aşırı düşmesine kalp çarpıntısı denilmektedir. Kalp atışlarının düzensiz olması da kalp çarpıntısına neden olabilir.
Senkop Nedir?
Senkop bilinen diğer ismiyle bayılma, kişinin ansızın bilincini kaybetmesi ve bayılması durumudur. Sıklıkla bir yere yığılma ve belirli bir süre sonra kendine gelme durumu olarak ifade edilebilir. Bayılma, ciddiye alınmaz ancak kalp hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Mutlaka bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.
Hangi Kalp Ameliyatı Daha Riskli?
Kalp ameliyatı söz konusu olduğunda, hastanın durumuna göre uygulanabilecek birkaç işlem vardır. Bununla birlikte, bazı kalp ameliyatları diğerlerinden daha risklidir ve hangisinin daha riskli olduğunu belirlemek için hastanın tıbbi geçmişinin ve mevcut sağlık durumunun tam olarak anlaşılması gerekir.
Tıkalı koroner arterleri atlayan CABG, yaygın bir kalp ameliyatıdır. Çoğu hasta, düşük ölüm oranı ve yüksek başarı oranı olan büyük bir ameliyat olan CABG’yi güvenle alabilir. Herhangi bir ameliyat gibi KABG de kanamaya, enfeksiyona ve doku hasarına neden olabilir.
Aort kapak replasmanı (AVR), CABG’den daha riskli başka bir kalp ameliyatıdır. Bu ameliyat daha karmaşıktır ve kanama, enfeksiyon, inme ve kalp krizi riski taşır. Yeni kapakçığın etrafındaki kan pıhtıları ömür boyu kan sulandırıcılar gerektirebilir.
Transkateter aort kapak değişimi (TAVR), femoral artere yeni bir kapak yerleştirmek için bir kateter kullanır. TAVR, özellikle ameliyat için aday olmayabilecek yaşlı veya yüksek riskli hastalar için AVR’den daha güvenlidir. TAVR kanama, enfeksiyon ve doku hasarı riski taşır.