Kalp İçinde Gelişen Enfeksiyonlar
Endokardit, kalpte meydana gelen enfeksiyonla birlikte gelişen bir çeşit kalp hastalığıdır. Aynı zamanda bu hastalık, kalp kapakçığı iltihabı ismi ile de bilinir. Endokardit belirtileri ise kalpteki enfeksiyonun bulunduğu bakteri tipine ve bölgeye bağlı olarak değişmektedir.
Bu nedenle kesinlikle tedavi edilmesi gereken endokardit hastalığından özellikle kalp hastalarının korunması gerekmektedir. Gingivitin (diş eti hastalığı) önlenmesi ve iyi bir diş hijyeni endokardir hastalığında çok önemli bir korunma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu nedenle çocuklara erken dönemde diş fırçalamanın gösterilmesi ve diş çürüklerinin erken dönemde önüne geçilmesi tavsiye ediliyor.
Kalp İçinde Gelişen Enfeksiyonların Nedenleri
Endokardit kalp kapakları, damar ve kalbin içinde bulunan tabakası olarak bilinen endotel tabakasının mikrobik enfeksiyonuna verilen isimdir. Doğumsal ya da sonradan enfekte olmuş hastalarda sıkça görülen anormal kan akımları ise endotel tabakasına hasar veriyor. Aynı zamanda derinin altındaki kollojeni de ortaya çıkarıyor.
Trombositler ve fibrin bu kollojen üzerinde zamanla birikiyor. Aynı zamanda bakteri içermeyen bir pıhtı meydana geliyor. Özellikle ağız içinde yer alan bakterilerin kan dolaşımına girmesi sonucunda bu bölgede enfeksiyon meydana geliyor.
Erken ameliyattan sonra endokardit; yapay kapakların, cerrahi bölgenin ya da yapay malzemelerin cerrahi bir işlem sırasında kirlenmesinden de meydana gelebiliyor.
Kalp İçinde Gelişen Enfeksiyonlar ve Belirtileri
Belirtiler kalpte gelişen enfeksiyonun bulunduğu bölge ve bakterinin türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Subakut yani bir süredir devam eden endokardit ise, haftalar ya da aylar boyunca devam eden kırgınlık, ateş, kalpte üfürüm duyulması, dalak büyümesi, kilo kaybı ile gece terlemeleri sıkça görülebilir.
Kalbin sol bölümünü etkileyen endokarditte kol, beyin ve bacaklar, dalak, karaciğer, böbrekler ve nadir de olsa koroner arterlerde pıhtı atımına bağlı olarak gelişen tıkanmalar görülebilir. Kalbin sağ bölümünü etkileyen endokarditler de ise, akciğer problemleri yaşanabilir.
Kalp İçinde Gelişen Enfesiyonların Tedavi Yöntemleri
Hastalara damar yolu ile verilen antibiyotiklerle en az 4 – 6 hafta kadar tedavi gerekiyor. Cerrahi yöntemler, endokardite bağlı olarak kalp yetmezliği bulguları daha ağırsa ya da pıhtı atılması bulunuyorsa uygulanabiliyor.
Bağ dokusu, kalbimizin içini bir zar gibi sarar. Bu yapıya endokard adı verilir. Kalp içinde bulunan kalp kapakları da bu dokunun önemli bir parçasıdır. Endokard yüzeyi, tamamen mikroptan korunmuştur. Eğer bu yüzey, mikrop kaparsa kalp iltihabı ya da infektif endokardit meydana gelebilir.
Bu yapı içinde bulunan kalbin kapakçıkları da olduğu için aynı zamanda kalp kapakçıkları da mikrop kapmış olur. Bu durum çok yaygın bir şekilde görülmez. Nadir görülse de bir yılda görülme sıklığı yüzbin kişide 3-10 arasında değişmektedir.
Hastalar Hangi Şikayetle Doktora Başvurur?
Kalbinde mikrop olan hastalar genellikle benzer ve tek bir şikayetle doktora başvurmazlar. Hastalar çok farklı belirtiler ve şikayetlerle hastaneye gelebilirler.
Hastaların önemli bir kısmında nedeni bilinmeyen ateş ya da kanda mikrop bulguları görülür. Bazen de hastalarda direkt olarak felç veya kol ya da bacakta damar tıkanıklığı şikayetleri görülür.