Kalp romatizması, A grubu streptokok adlı bakterinin neden olduğu edinsel kalp hastalığıdır. A grubu streptokok beta mikrobu olarak da bilinir. Çocukluk çağında boğaz enfeksiyonuna sebep olabilir. Tedavi edilmediği zaman yaklaşık üç hafta içinde akut romatizmal ateş tablosu oluşturmaktadır.

Kalp Romatizması Nedir?

Boğaz enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman kalp romatizması görülmektedir. Genellikle 5 ile 15 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. Kalp romatizması, bağ dokuları, cilt, beyin ve kalbi etkilemektedir. Dünya çapında çocukluk ve yetişkin dönemlerde görülür.

Sıklıkla görülen ateş, eklemlerdeki ağrı ve şişlik belirtileri genellikle hasara yol açmadan iyileşmektedir. Fakat kalp etkilenirse göğüs çarpıntısı, nefes darlığı ve çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin yanı sıra beyin ve santral sinir sisteminin etkilenmesine bağlı olarak görülen hastalıklar görülebilir.

Ayrıca kalp romatizmasının vücutta yarattığı hasara bağlı olarak cilt hastalıklarının da görülmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle çocukluk dönemindeki boğaz enfeksiyonlarının tanısı ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.

Kalp Romatizması Nedenleri Nelerdir?

Boğaz enfeksiyonu ile beraber vücuda giren streptokok bakterisine, vücudun bağışıklık sistemi cevap verir. Fakat bazı kişilerde bağışıklık sistemi bakteriler yerine kendi dokularına saldırmaktadır. En sık saldırdığı yerler ise eklemler, kalp kapakları ve sinir sistemidir.

Ayrıca etkilenen tüm dokularda da iltihaplanmalar görülmektedir. İltihap oluşumu tedavi edilse de oluşan hasarlar ilerleyen zamanlarda kalp kapağının kalınlaşmasına ve kapakta daralma ve kaçağa sebep olmaktadır.

Kalp romatizmasına bağlı olarak görülen kardit, taşikardi, kalp yetmezliği ve kalp büyümesi gibi kalp fonksiyon bozuklukları ileriki zamanlarda ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Kalp Romatizması Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Hastalığın yol açtığı rahatsızlıklar yıllar sonra ortaya çıkabilir. Çocukluk döneminde görülen kalp romatizması ilerleyen yaşta pek çok hastalığa neden olabilir. Kalp romatizmasının yol açtığı işlev bozuklukları şunlardır:

  • Tıpta kardit olarak bilinen kalp iltihabı kalp romatizmasının neden olduğu hastalıklardan birisidir. Çarpıntı, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır.
  • Diğer bir hastalıkta artrit olmaktadır. Tıp dilinde artrite eklem iltihabı da denilmektedir. Diz, dirsek, el ve ayak bilekleri gibi büyük eklemleri tutan, ağrılı, hareket kısıtlığına neden olan ve eklemlerde ısı artışına sebep olan bir rahatsızlıktır.
  • Cilt döküntüleri nadir görülmektedir. Cilt yüzeyinde yuvarlak şeklinde ortası soluk ve etrafı kızarık döküntüler şeklinde ortaya çıkmaktadır.
  • Cilt Nodülleri eklemlerin dış yüzeyinde sert ve ağrısız şişlik olarak görülür.
  • Sydenham Korsesi yüz, dil, kol ve bacaklarda istemsiz ve ani sıçramalar halinde görülür.

Kalp Romatizması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz enfeksiyonlarının pek çoğu virüs kaynaklıdır. Fakat yine de boğaz enfeksiyonu durumunda mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Hekimler tanı amaçlı boğazdan sürüntü alarak laboratuvar testi yaptırabilirler.

Bu sayede A grubu streptokok bakterinin var olup olmadığı testin pozitif ve negatif şeklinde açıklanması ile belirlenebilir. Kalp romatizması varlığında fizik muayene, laboratuvar ve radyoloji test sonuçlarına göre tedavi süreci düzenlenir. Genellikle tedavide yatak istirahati, aspirin, penisilin ve kortizon tedavisi uygulanır. Tedavinin süresi ve türü hastalığın erken dönem teşhisine bağlı değişebilmektedir.

Kalp Romatizması İçin Hangi Doktora Gitmeli?

Kalp romatizması, kalbinizi etkileyen bir durumdur ve çoğu zaman streptokok enfeksiyonu gibi bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu nedenle, kalp romatizması için birçok farklı tıbbi uzmanlık alanıyla ilgilenebilirsiniz. En uygun doktor, hastalığın semptomlarına ve şiddetine bağlı olarak değişebilir.

İlk adım, bir Kalp ve Damar ile Romatoloji Polikliniğine gitmektir. Bu doktorlar, semptomları değerlendirir ve hastalık hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olur. Daha sonra, bir kardiyologa yönlendirilebilirsiniz.

Kardiyologlar, kalp hastalıklarını teşhis etmek ve tedavi etmek için uzmanlaşmıştır. Kalp romatizması teşhisi konulduğunda, kardiyolog ilaç tedavisi, ameliyat veya diğer tedaviler hakkında size bilgi verebilir.
Bazı durumlarda, romatologlar da kalp romatizması tedavisine yardımcı olabilir. Bu doktorlar, romatizmalı hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmıştır.

Kalp romatizması, romatizmalı bir hastalık olduğundan, romatologların uzmanlığı da faydalı olabilir. Ancak, romatologlar genellikle kardiyologlarla birlikte çalışırlar ve birlikte tedavi planını oluştururlar. Ayrıca, kalp romatizması tedavisi genellikle uzun süreli bir süreçtir ve düzenli takibi gerektirir.