Kanserde Psikolojik Destek
Kanser yaygın karşılaşılan bir hastalıktır ve hastaların psikolojisi de tedavide oldukça önemli bir faktördür. Kanser hastaları ciddi riskler ile karşı karşıya oldukları için psikolojik destek hastaların tedavi süreci, yakınları ve hastalık sonrasında oldukça etkilidir.
Kanserde Psikolojik Destek Nedir?
Kanser yaygın olarak görülen bir hastalıktır ve çeşitli nedenlere bağlı olarak da her gün riskler artmaktadır. Bu kadar yaygın olmasına rağmen kanser kelimesi insanları korkutan bir kelime olmaya devam etmektedir. Birçok kişi kanser kelimesini duymaktan bile rahatsız olmaktadır. Kanser tanısı konan hastaların olumsuz tepkiler vermesi de bu yüzden beklenen bir durumdur.
Hastalığın tanısı bile günlük rutinlerini ve motivasyonlarını bozan bir durum olarak karşımıza çıkar. Kanser tanısı konan kişiler önemli ve ciddi riskler ile karşı karşıya kalmaktadır. Hastalık ile beraber ekonomik gücü kaybetme ve günlük hayatın değişecek olması da hastalarda stresi artırır.
Herhangi bir organın işlevini kaybedecek olması ve güçten düşme riski de hastaların psikolojilerini etkiler. Psikolojik olarak güçlü olmak ve olumlu düşünce kanser tedavisinde çok önemlidir.
Kanser Hastalarında Depresyon ve Kaygı Bozuklukları
Kanser hastalarında en çok görülen psikolojik rahatsızlıklar kaybı ve depresyon olur. Kanser hastaları en çok ölüm riskinin olmasından ve bakıma ihtiyaç duyacak olmaktan dolayı endişelenirler. Beden görünüşünün bozulacak olması, acı ve ağrı çekme gibi durumlar da kanser hastalarının psikolojilerini olumsuz etkilemektedir.
Tüm bu düşünceler kişilerin dünyadaki varoluşlarını etkileyen durumlar olduğu için kaygı duymalarına sebep olur. Bu nedenle de kanser tanısı konan hastaların büyük çoğunluğu hastalığı kabullenme aşamasında çok zorlanırlar. Kanserin inkar edilmesi ve sürecin benimsenemeden reddedilmesi kanser hastalarında karşılaşılan bir durumdur.
Kanserde Profesyonel Destek
Eğer kanser hastası olan kişi kendini mutsuz hissediyorsa ve isteksizse bunlar dikkate alınması gereken durumlardır. Kendini uzun süre mutsuz, karamsar, umutsuz ve huzursuz hisseden kişilerin uzman bir psikolog ya da psikiyatristten destek alması gerekir. Aksi durumda hasta olumsuz düşüncelerin içinde kaybolabilir ve bu da tedaviyi olumsuz etkileyebilir.
Kanser hastalarının kendilerini mutlu ve motive etmeleri tedavinin olumlu seyretmesinde büyük bir paya sahiptir. Psikolojik destek alarak hastaların kaygıları azalabilir ve yaşam kaliteleri de yükseltilebilir. Olumlu düşünmek hastaların bağışıklık sistemlerinin olumlu etkiler ve tedaviye de katkıda bulunur.
Kanser hastalarının doktor herhangi bir şey söylemeyene kadar günlük rutin hayatlarına devam etmeleri önerilir. Mümkün olduğunca her şeyin aynı devam etmesi ve hastalığın hiçbir şeyi değiştirmesine izin verilmemesi psikolojik olarak hastaların daha rahat olmalarına olanak sağlar.
Kanser Destek Grupları
Kanser tanısı konmuş hastalar ve hastaların yakınları ile uzman hekimler her zaman iletişim halinde olurlar. Tedavi sürecine başlarken doktor, hemşire, tüm ekip ve hasta ile ailesi bir eğitime katılarak süreç ile ilgili bilgi sahibi olurlar. Hasta eğer psikolojik olarak destek talep ederse uzman bir psikoloğa yönlendirilir. Onkoloji hemşireleri eğer tedavi sırasında hasta ya da hasta yakınlarının desteğe ihtiyaç duyduğunu görürse bu durumda da psikolojik destek önerebilir.
Hastaların psikolojik olarak sürece hazır olması ve olumlu düşüncelere sahip olması tedavi için önemli bir ayrıntıdır. Bu nedenle hastaların çevreye adapte olması için klinik psikologlar tarafından kanser destek grupları oluşturulmaktadır.
Kanser tedavisi gören hastalar ve hasta yakınları ile tedaviden sonra da iletişimde kalınır. Onkoloji hemşireleri durumla ilgili bilgi almak için hastaları ve hasta yakınlarını ararlar. Ayrıca hasta ve hasta yakınlarının istedikleri zaman onkoloji hemşireleri ile iletişim kurmaları da mümkündür. Bu iletişim güven üzerine kurulur ve kanserin tüm sürecinde devam eder.