Karaciğer hastalıklarının ilk aşamada görülmesi oldukça zordur ancak ilerledikleri durumlarda ciddi semptomlara neden olabilirler. Bununla birlikte çeşitli aşılarla pek çok karaciğer hastalığını oluşmadan engellemek mümkündür.

Genel olarak yaygın görüldükleri içinse gelişmiş tedavi yöntemleri mevcuttur. Hastalar yaşamları boyunca bazı konularda bilinçli şekilde hareket ederek de karaciğer hastalıklarından korunabilmektedir.

Karaciğerin Görevi Nedir?

Vücudun en büyük organı olan karaciğerin birbirinden önemli görevleri vardır. Bir salgı bezi olduğundan dolayı sindirime yardımcı olmakta, sentezleme ve atık madde temizleme gibi işlemler yapmaktadır. Aşağıdaki durumlar karaciğerin görevleri arasında bulunduğu için bu organda yaşanan sorunlar pek çok sorunu da beraberinde getirebilmektedir.

  • Protein sentezi yapmak
  • Yağ sentezlemek ve depolamak
  • Safra üretmek
  • Karbonhidrat depolamak ya da salmak
  • Üre oluşturmak
  • Bazı ilaçları ve toksinleri vücuttan atmak
  • Pıhtılaşma faktörlerini üretmek

Görevlerin aksaması durumunda diğer sistemler de doğrudan etkilenmekte ve görevlerini yerine getirememektedir. Bu nedenle hastalıkların erken teşhis edilmesi bireyin ilerleyen dönemlerde hayati tehlike yaşamaması adına oldukça önemlidir. Özellikle risk grubunda bulunan kimselerin dikkatli olması, karaciğer sağlığını tehlikeye atacak durumların içine girmemesi gerekmektedir.

Karaciğer Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın türü, hangi düzeyde olduğu ve kişinin genel sağlık durumuna göre farklı belirtiler hissedilebilmektedir. Bireyin yaşı, yaşam tarzı ve cinsiyeti de belirtiler üzerinde etkili olabilmektedir. Ancak karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirememesi genel olarak aşağıdaki durumların yaşanmasına neden olmaktadır.

  • Sarılık
  • Karın ağrısı
  • Şişkinlik
  • Kaşıntı
  • İshal ve hazımsızlık
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Kronik yorgunluk
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İdrarın koyu renkte olması
  • Dışkının renginin soluklaşması
  • Vücudun ödem tutması
  • Ateş
  • Hızlı kilo kaybı ve iştahsızlık
  • Uyku bozuklukları
  • Çürük ve morarmaların oluşması

Semptomları azaltmak ve tedaviyi desteklemek için bireyin özellikle beslenme düzenine dikkat etmesi gerekmektedir. Bu nedenle sağlıklı bir diyet oluşturarak spor yapmak oldukça önemlidir.

Tüm karaciğer hastalıklarından korunmak için de bireyin yaşam boyu beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle alkol tüketilmemesi, protein kaynaklı besinler alınması, uzun süre aç kalınmaması çok önemlidir. Ayrıca kan değerlerinde düşüş görüldüğünde uygun vitamin ve minerallerin takviye olarak alınması gerekebilmektedir.

Karaciğerde Bir Problem Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Karaciğer, vücudumuzdaki pek çok hayati fonksiyonu yerine getirir. Bu nedenle, karaciğerde bir problem olması durumunda, birçok farklı semptom ortaya çıkabilir. Bunlar arasında yorgunluk, iştah kaybı, karın ağrısı, kilo kaybı, ciltte sararma ve gözlerde beyazlaşma yer alabilir. Ayrıca, karaciğer hasarına bağlı olarak kanama, beyin fonksiyonlarındaki bozukluklar ve karaciğer kanseri gibi ciddi komplikasyonlar da ortaya çıkabilir.

Karaciğer problemlerinin birçok nedeni olabilir. Alkol tüketimi, enfeksiyonlar, ilaçlar, yağ birikimi, otoimmün hastalıklar ve genetik faktörler gibi faktörler, karaciğerin işlevlerini bozabilir ve hasara neden olabilir. Bu nedenle, bir kişide yukarıdaki semptomlardan herhangi biri varsa, karaciğer fonksiyon testleri ve diğer tanısal testler yapılması gerekebilir. Bu testler, karaciğer fonksiyonlarını ölçmeye, karaciğer hasarını değerlendirmeye ve teşhis koymaya yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, karaciğerde bir problem olduğu nasıl anlaşılır? Belirtiler arasında yorgunluk, iştah kaybı, karın ağrısı, kilo kaybı, ciltte sararma ve gözlerde beyazlaşma yer alabilir. Karaciğer problemlerinin nedenleri arasında alkol tüketimi, enfeksiyonlar, ilaçlar, yağ birikimi, otoimmün hastalıklar ve genetik faktörler yer alır.

Karaciğer Hastalıklarının Çeşitleri Nelerdir?

Gastroenteroloji bölümünün ilgilendiği karaciğer hastalıkları yaygınlığı dolayısıyla kolayca teşhis edilebilmektedir. Belirtilerin şiddeti ve görülme süresi başta olmak üzere yapılan tetkikler sonucunda bireye hepatit, akut ve kronik karaciğer yetmezliği, karaciğer enfeksiyonu gibi tanılar koyulabilmektedir. Ayrıca karaciğer kistleri ve tümörleri de dikkat edilmesi gereken karaciğer hastalıkları arasında bulunmaktadır.

Hepatit, karaciğerde görülen bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır ve farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Genetik ve çevresel faktörler etkili olsa da aşılar sayesinde bu hastalıktan korunabilmek mümkündür. Tedavi edilmemesi karaciğerde fonksiyonların bozulmasına, yani karaciğer yetmezliği görülmesine neden olabilmektedir. Bu hastalık 8 haftadan uzunsa kronik, kısaysa akut yetmezlik olarak tanımlanmaktadır.

Karaciğer kistleri hem doğuştan hem sonradan ortaya çıkabilme özelliğine sahiptir. Genelde 4 ayrı türde incelenmekte ve cerrahi işlemler sayesinde tedavi edilebilmektedir. Enfeksiyonlarsa çoğunlukla virüs kaynaklıdır ve apse şeklinde kendini göstermektedir. En sık görülen türü kist hidatiğin tedavisi antibiyotik ilaç kullanımıyla yapılsa da iyileşme için erken tanı koyulması oldukça önemlidir.

İyi huylu ya da kötü huylu olarak ortaya çıkan tümörler karaciğerde de yer edinebilmektedir. Burada oluşabileceği gibi farklı bir organdan sıçrama ihtimalleri bulunmaktadır.

Tümörün bulunduğu yer, hastanın yaşı ve diğer hastalıklar tedavi açısından önem taşımaktadır. Kötü huylu olanlar kanser olarak tanımlandığından dolayı tümörün kaçıncı evrede olduğuna göre cerrahi işlemler, kemoterapi ve radyoterapi gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.