Kireçlenme, tıptaki adı ile osteoartrit olarak bilinir. Kireçlenme birçok kişinin yaşadığı kronik bir eklem rahatsızlığıdır.

Kireçlenme Nedir?

Kemiklerin uçlarındaki kıkırdak doku zamanla aşındığı ve yıprandığı için meydana gelir. Zaman içinde daha şiddetli olabilir ve bununla birlikte kemikler parçalanabilir. Parçalanan kemikler eklem içinde birikebilir ve bu da vücutta iltihaba sebep olarak ağrı ataklarının ortaya çıkmasına neden olur.

Genelde 40 yaş üzerindeki kişilerde görülür ve ağır yük taşıyan, aktif biçimde fiziksel hareketlerde bulunan kişilerde ortaya çıkar. Eklem kireçlenmesi de eklem hastalıklarına sebep olan bir durumdur. Kireçlenmeden direkt olarak etkilenen eklemler; kalça, boyun, diz, bel ve başparmak eklemleri olur.

Yaşın ilerlemesi, eklemlerin aşırı kullanımı, obezite ve genetik yatkınlık da kireçlenmeye sebep olabilir. Kireçlenme ağrıları, hareket halinde olunca daha fazla hissedildiği için hastanın kendini yormaması gerekir.

Kireçlenme Nedenleri Nelerdir?

Kireçlenme, eklemleri saran kıkırdak dokunun aşınması ile ortaya çıkar. Bu doku tamamen aşınırsa kemikler birbirlerine sürtünecek hale gelebilir. Sporcu yaralanmaları, obezite sorunları, eklemlerin çok kullanılması, yaş ve kalıtımsal faktörler kireçlenmeye neden olan faktörlerdir. Eğer ideal kilonuzu korursanız diz, bel ve kalçada oluşabilecek kireçlenmelerin önüne geçebilirsin.

Sporcu yaralanmalarında kireçlenme gelişmesi de oldukça karşılaşılan bir durumdur. Kıkırdak yapımında genlerden kaynaklı bir sorun varsa bu da eklemlerin hızlı deforme sebebiyet verebilir.

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme, sinsi bir hastalıktır ve belirtileri yavaş yavaş gelişerek zamanla kendini gösterir. Kireçlenme belirtileri kireçlenmenin hangi eklemde olduğuna ve hangi oranda etkili olduğuna göre değişmektedir. Kireçlenme belirtileri arasında eklemlerde hareket ederken ya da hareketten sonra ağrı olması, sabahları uyanınca ve uzun süre hareketsiz kalınca eklem sertliği meydana gelmesidir.

Eklemlere ya da eklemlerin çevre bölgelerine baskı uygulandığı zaman hassasiyet olur ve eklemlerin de eskisi kadar esnek olmadığı hissedilebilir. Eklemlerin hareket ettirildiğinde çatırdama ya da gıcırdama sesi çıkarması ya da eklem çevresinde şişlik olması da kireçlenme belirtileri arasındadır. Bu gibi belirtiler genelde hastaların günlük yaşantılarını zorlaştıran faktörleridr.

Normalde oldukça basit gözüken işler bile kireçlenme dolayısıyla yapılamaz hale gelebilir. Bu nedenle belirtilerin ortaya çıkması ile beraber mutlaka hızlı aksiyon alınması ve bir doktora görünülmesi gerekir. Kireçlenme genellikle kalça eklemini, ayak bileğini, bel ya da dizleri daha fazla etkilemektedir. En az etkilediği yerler ise omuz, el bileği ve dirseklerdir.

Kireçlenme Ne Eksikliğinden Olur?

Kireçlenme, eklem kıkırdağının bozulması ve yenilenememesi sonucu gelişen bir hastalıktır. Kireçlenme, çoğunlukla ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıksa da birçok faktör bu hastalığın gelişimine katkıda bulunabilir. Bazı kişilerde kireçlenme, genetik yatkınlık nedeniyle oluşurken, diğerleri yaşam tarzı faktörleri nedeniyle kireçlenmeye yatkın hale gelirler.

Kireçlenmenin oluşumunda, kıkırdağın yenilenme sürecindeki bozulmalar, eklem yüzeyinin bozulmasına ve ilerleyen süreçte kireçlenmeye neden olur. Bu bozulmaların altında yatan nedenler arasında hormonal faktörler, metabolik bozukluklar, aşırı kilo, yetersiz beslenme, hareketsiz yaşam, D-vitamini, kalsiyum eksikliği ve eklem hasarları sayılabilir. Bu nedenlerin kombinasyonu, kireçlenmenin gelişimine katkıda bulunabilir.

Kireçlenmenin önlenmesi veya geciktirilmesi için, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesi ve yeterli beslenme önemlidir. Ayrıca, eklem sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapılması, ideal kilonun korunması, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, yaralanmalardan kaçınılması ve gerekli durumlarda tedaviye başvurulması gereklidir.

Kireçlenme tedavisi, semptomların şiddetine ve hastanın yaşam tarzına göre değişebilir. İlaç tedavisi, egzersiz programları, fizik tedavi, cerrahi müdahale gibi çeşitli tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Kireçlenme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kireçlenme, geri dönüşü mümkün olmayan bir hastalıktır. Fakat fizik tedavi ile ağrıları azaltmak mümkündür. Bu sayede hem ağrılar azalır hem de hastalığın ilerlemesi engellenir. Tedavide ağrının azalması için krem, ilaç ya da losyon kullanılabilir. Fizik tedavi ile eklemlerin etrafındaki kaslar güçlendirilir ve bu sayede esneklik artırılır. Kilo vermek de bu süreçte tedaviyi olumlu etkileyen faktörlerden biridir.

Hastanın tedaviye uygun olması halinde eklem içine lokal enjeksiyon uygulaması da tedavi yöntemleri arasındadır. Tüm tedavi yöntemleri etkisiz olursa cerrahi operasyon da tercih edilebilir. Eklem protezi ameliyatı gerçekleştirilebilir ve hasarlı olan eklemin yerine metal bir parça koyulabilir.