Klamidya Tedavisi
Her yaş grubunda ve cinsiyette görülebilen klamidya, bulaşıcılığı sebebiyle dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Erken dönemde teşhis edilmesi hafif belirtilerle atılabilmesine rağmen ilerleyen durumlarda farklı sorunlara neden olabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu içinse korunma yöntemleri mevcuttur.
Klamidya Belirtileri Nelerdir?
Chlamydia trachomatis bakterisinden kaynaklanan klamidya, cinsel yollarla bulaşan bir hastalıktır. Çoğunlukla ilk dönemlerinde belirti hissedilmemekte ve hafif şekilde seyretmektedir. Çoğunlukla etkileri 1 – 3 hafta sonra ortaya çıkmakta, kadınlarda ve erkeklerde faklı semptomlar oluşturmaktadır. Fakat şikayetler diğer hastalıklarla belirti gösterdiğinden dolayı teşhis yapmak zor olabilmektedir. Çoğunlukla üreme ve boşaltım sistemlerinde etki oluştursa da göze temas etmesi çeşitli göz hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla kişilerin hijyenik şekilde hareket etmesi oldukça önemlidir.
Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda pelvik hastalıklar oluşabilmekte, özellikle kadınlarda dış gebelik olarak bilinen hastalık yaşanabilmektedir. Ayrıca erken doğum riski oluşturarak bebeğin sağlığını da tehlikeye atabilmektedir. Erkeklerdeyse prostat bezlerine ya da sperm taşıyan tüplere iltihap bulaşma durumu söz konusudur.
Kadınlarda Klamidya Belirtileri Nelerdir?
Korunmasız cinsel ilişkiye girmek, kadınlarda klamidya oluşumuna neden olabilmektedir. Ancak kadınlar bu durumu hiç semptom göstermeden atlatabildiği için erkeklere göre daha hafif şekilde atlatır. Tedavi edilmediği durumlardaysa enfeksiyon şiddetlenmekte ve aşağıdaki gibi bir dizi semptom yaşanmasına neden olmaktadır.
- Vajinal akıntı
- İdrar sırasında yanma hissi
- Cinsel birleşmede ağrı
- Adet dönemi haricinde kanama
- Kasık ağrısı
- Rektumda ağrı veya akıntı
- İdrar sırasında ağrı
Erkeklerde Klamidya Belirtileri Nelerdir?
Belirtileri erkeklerde daha yoğun şekilde hissedilen klamidya, korunmasız cinsel ilişki dolayısıyla oluşan bir enfeksiyondur. Bu nedenle hem cinsel yaşamda hem de boşaltım sisteminin çalışmasında olumsuz etkiler bırakmaktadır. Erken tedavi önemli olduğundan dolayı fark edildiği ilk anda bir uzmana başvurmak gerekir. Çoğunlukla erkeklerde şiddetli biçimde aşağıdaki belirtiler görülmekte ve günlük yaşam olumsuz biçimde etkilenmektedir.
- Peniste akıntı
- İdrar yaparken hissedilen ağrı ve acı
- Testis bölgesinde ağrı
- Alt karın bölgesinde ağrı
- Rektumda ağrı veya akıntı
Klamidya Tanısı Nasıl Konulur?
Tıbbi öykü, semptomlar ve şikayetler göz önüne alındığında ilk olarak fizik muayene yapılmaktadır. Muayene sırasında klamidya ön tanısı koyulduysa hastalığı kesinleştirmek ve diğer rahatsızlıklardan ayırmak için bir dizi tetkik istemektedir. Bunun için hem kadınlardan hem erkeklerden idrar testi istenmekte ve laboratuvar sonuçlarına göre enfeksiyon olup olmadığı belirlenmektedir.
Ayrıca erkeklerin idrar kanalından ve kadınların rahim ağzından örnek alınıp incelenmesi mümkündür. Tanı kesinleştiğinde kişiye özel şekilde tedavi planları yapılmakta, hastalık mümkün olan en kısa sürede kontrol altına alınmaktadır.
Klamidya Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Enfeksiyon çeşidi olduğundan dolayı klamidyanın tedavisi öncelikle antibiyotikle yapılmaktadır. Semptomları azaltacak farklı ilaç kullanımlarına başlanması da söz konusudur. Ayrıca bireye tanı koyulduğu zaman partnerine de klamidya testi yapılması ve uygun tedavinin başlanması gerekmektedir. Tedavinin ilerleyişine göre hastalığın geçip geçmediğini anlayabilmek için tanı sırasında yapılan testler yenilenebilmektedir.
Klamidyadan Korunma Yolları Nelerdir?
Klamidyadan korunmanın ilk yolu, cinsel birleşmelerde prezervatif gibi koruyucu yöntemlerin kullanılmasıdır. Ayrıca prezervatif yırtılmamasına özen göstermek ve yırtık olanları kullanmamak gerekmektedir. Aşağıdaki durumlarda dikkatli şekilde hareket etmek de klamidyadan korunmak açısından oldukça önemlidir.
- Hastalıklardan korunmak için tek eşlilik tercih edilmelidir.
- Semptom gösteren kimselerle cinsel ilişkiye (anal, oral ya da vajinal) girilmemelidir.
- Gebelik sırasında düzenli olarak test yaptırılmalıdır.
- Tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
- Partnerle doğru iletişim kurularak sahip olduğu hastalıklar hakkında bilgi alınmalıdır.
- Cinsel hastalıkları bilinmeyen kişilerle cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalıdır.
Klamidya Vücutta Ne Kadar Kalır?
Klamidya enfeksiyonu, ürogenital sistemde en sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir. Chlamidia Trachomatis adı verilen bakteri tarafından neden olunur ve genellikle belirti göstermez. Bu nedenle, enfeksiyonun varlığı fark edilmez ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Klamidya enfeksiyonu, antibiyotik tedavisi ile tedavi edilebilir.
Klamidya enfeksiyonu, antibiyotik tedavisi sonrası bile bazı kişilerde tekrarlayabilir. Bunun nedeni, tedavinin yeterince uzun sürmemesi veya enfeksiyonu tamamen temizleyememesidir. Bazı araştırmalar, enfeksiyonun tamamen ortadan kalkması için en az 3 hafta antibiyotik tedavisi gerektiğini göstermektedir. Tedavi, genellikle 7 gün sonunda etkisini gösterir. Ancak, enfeksiyonun süresi bireysel faktörlere bağlıdır. Enfeksiyonun yaygınlığı, kişinin bağışıklık sistemi ve enfeksiyonun hangi bölgede olduğu gibi faktörler, enfeksiyonun vücutta kalma süresini etkileyebilir.
Klamidya enfeksiyonunun vücutta ne kadar süre kalacağına dair kesin bir süre belirlemek mümkün değildir. Ancak, enfeksiyonun uzun süre vücutta kalması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kadınlarda, enfeksiyon, pelvik inflamatuar hastalığa, tüp tıkanıklığına ve kısırlığa neden olabilir. Erkeklerde ise, epididimit, prostat ve testis enfeksiyonlarına neden olabilir.