Labial Yapışıklık Tedavisi
Kadınların genital organın bulunan dudaklar (iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır) labium ismi verilmektedir. Bununla birlikte labium dendiği zaman genelde iç dudaklar anlaşılır. Kız çocuklarında bu yapıların yapışması ve kapanması durumunda labial füzyon da denilen labial yapışıklık oluşmaktadır.
Labial Yapışıklık Genel Tanımı
Labial yapışıklık, kız çocuklarında ve genelde doğumdan birkaç ay sonra karşılaşılan bir rahatsızlık biçimidir. Genital bölgede kuruluk ve tahriş oluşumuna bağlı olarak meydana geldiği düşünülmektedir.
İç dudakların yapışmasıyla giriş kısmı, idrar çıkış deliği ve bölgenin tamamı kapanabilir. Bu bölgede beyaz ve mavimsi olarak nitelendirilebilecek ince bir doku meydana gelir. Labial yapışıklık, çoğu vakada idrar yapma problemiyle fark edilmektedir. Hastalarda idrar yolu enfeksiyonu ya da yapışıklığın gerisinde idrar biriktiği yönünde şikayetler vardır.
Labial Yapışıklık Neden Olur?
Bebeklik döneminde karşılaşılan labial yapışıklığın en önemli nedeni, anne karnından çıktıktan sonra maruz kalınan hormonal değişikliklerdir. Bebekler doğduktan sonra, vücudunda özellikle östrojen hormonunda düşme olmaktadır. Buna bağlı olarak da labial yapışıklık meydana gelebilir. Ancak bu durum her bebekte gözlenmemektedir.
Genital bölgede tahriş oluşumu ya da yeterli hijyen sağlanamaması da yine iç dudakların yapışmasına neden olabilmektedir. Labial füzyonun bebeklerde oluşma sıklığı %0,6-3 civarındadır.
Labial Yapışıklık Belirtileri
Labial yapışıklığın bir kısmında şiddetli semptomlar gözlenirken, bir kısmında da rahatsızlık belirtisiz ilerler ve ancak doktor muayenesiyle fark edilebilir. Labial yapışıklık belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür. Belirtiler yapışıklık seviyesiyle artar ve tam kapanma durumunda en yüksek hale ulaşır.
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Vajinal enfeksiyonlar
- İdrar sonrasında damlama
- İdrar yaparken sıçrama
- İdrar sırasında zorlanma ve ağrı
- Genital bölgede kötü koku
- Vajinal akıntı
Labial Yapışıklık Tanısı
Labial yapışıklık tanısı, uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen fiziki muayeneyle yapılmaktadır. Kısmi yapışıklık durumunda rahatsızlık belirti vermeden ilerler, dolayısıyla hastanın şikâyeti bulunmaz. Bu durum ancak muayeneyle belirlenebilmektedir.
Daha ciddi seyreden vakalardaysa tekrar eden enfeksiyon varlığı labial yapışıklığa işaret eder. Tanı sonrasında nasıl bir tedavi izleneceğine aşağıdaki kriterler göz önüne alınarak karar verilmektedir.
- Hastanın yaşı (bebek, çocuk, ergen ya da yetişkin olma hali)
- Yapışıklık nedeniyle ortaya çıkan semptomların şiddeti
- Labial yapışıklığın yanında bir rahatsızlık olup olmaması
- Yapışıklık derecesi (kısmi kapalılık ya da tam kapanma durumu)
Labial Yapışıklık Tedavi Yöntemleri
Labial yapışıklık tedavisinde en belirleyici faktör hastanın yetişkin ya da çocuk olması durumudur. Bebekler ve çocuklar için labial yapışıklık tedavisinde izlenecek yöntemler arasında tıbbi açıdan farklı görüşler bulunmaktadır.
Bazı görüşlere göre, yapışıklık kendiliğinden açılma eğilimi gösterdiği için tedavi gerektirmez. Bazı görüşlere göre de hastanın hiçbir şikâyeti olmasa bile mutlaka uygun bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Bebek ve çocuklarda labial yapışıklık tedavisi, iç dudakların manuel olarak açılması ve östrojen krem kullanılması şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Çocuk, idrar yapmakta zorlanıyorsa genellikle yapışıklığın elle çekilerek açılması tercih edilmektedir. Bu tedavi biçimi güvenilir olarak nitelendirilir ve herhangi bir yan etkiye sahip değildir. İşlem sonrasında bölgeye östrojen krem desteği verilmektedir. Kortizon içeren bazı kremler de gereken durumlarda tedaviye dahil edilebilir.
Labial yapışıklığın idrar sırasında sıkıntıya neden olmaması durumunda herhangi bir işleme gerek duyulmaz. Bu yapışıklığın ergenlik dönemi öncesinde kendiliğinden açıldığı düşünülmektedir.
Ne şekilde tedavi edilirse edilsin, labial yapışıklık tekrarlama riski barındırmaktadır. Dolayısıyla semptomlar ciddileşmeden iç dudakların açılması pek tercih edilmeyen bir durumdur. Ergenliğin başlangıcında bu yapışıklığın büyük bir kısmı kendiliğinden açılmaktadır.