Bağışıklık sistemi, vücuttaki organ ve dokulara saldırmaya başladığında Lupus oluşmaktadır. Bu durum neticesinde meydana gelen iltihaplanma vücudun farklı bölgelerini etkileyebilmektedir. Çoğu hastada yanakların iki tarafında da yüz döküntüsü oluşabilmektedir. Ancak farklı rahatsızlıklarla karıştırılabildiğinden dolayı bu hastalığın tanısını koymak oldukça zordur.

Lupus (Kelebek Hastalığı) Nedir?

Lupus, bağışıklık sisteminin çökmesiyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Otoimmün bir hastalık olduğundan dolayı vücudun kendi kendini hasta etmesi olarak tanımlanabilir. Vücuttaki doku ve organlar bağışıklık sisteminde iyileştirilmesi gereken bir durum gibi görülür. Bu nedenle sağlıklı çalışan organları iyileştirmeye çalışan bağışıklık sistemi, aslında vücutta ciddi zararlar oluşturabilir.

Gözlenen lupus vakalarının bir kısmında yanaklarda kelebeklerin kanatlarını andıran döküntüler meydana gelir. Hastalık, kısa süre içinde akciğer, kalp, dolaşım sistemi, iskelet sistemi, beyin ve böbrekler gibi farklı organları da etkileyebilir. Kontrolsüz bir biçimde yayıldığından dolayı hayati sistemin aynı anda etkilenmesini ve işlevini yerine getirememesine neden olur. Bu rahatsızlık çevresel faktörlerle oluşabilse de genetik yatkınlığa da sahiptir. Ancak kesin bit tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Lupus Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Lupusla ilgili çalışmalarda hastalığın oluşum nedeninin hem genetik hem çevresel koşullar olduğu görülmüştür. Ancak genetik faktörlerde de hastalığın alevlenmesini sağlayacak bir etkiye maruz kalınması gerekir. Hastalığı tetikleyen ve birden alevlenmesine neden olan etkenler aşağıdaki gibidir:

  • Güneş ışığı
  • Enfeksiyonlar
  • Bazı ilaçların (Nöbet önleyiciler, antibiyotikler, tansiyon ilaçları vb.) yan etkileri

Lupus, her yaş grubunda ve cinsiyette oluşabilen bir rahatsızlıktır. Ancak kadınların ve 15 – 45 yaş grubundaki bireylerin lupusa yakalanma yatkınlığı daha fazladır. İlaçlar dolayısıyla tetiklenen rahatsızlıklardaysa genellikle ilacı bırakmak ya da değiştirmek çözümdür. Daha nadir durumlarda ilaç bırakılsa bile hastalığın semptomları görülmeye devam edilebilir.

Lupus Hastalığı ile Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin ortaya çıkardığı iltihap hayati doku ve organların ciddi derecede hasar almasına neden olabilir. Lupusla birlikte ortaya çıkabilecek komplikasyonlardan en yaygın olanı plevrit riskinidir. Bu hastalık akciğerdeki zarlara zarar verdiğinden dolayı nefes almayı daha zor ve ağrılı bir hale getirebilir. Ayrıca akciğerlerde iltihapla birlikte kanama ortaya çıkabilir.

Lupus, ciddi böbrek hasarı oluşturabildiğinden dolayı böbrek yetmezliğinin oluşmasına neden olabilir. Ayrıca alyuvar hücrelerini azaltacağı için hastalığa yakalanan kimselerde anemi başlangıcı görülmektedir. Kanda iltihaba rastlanması, dolayısıyla kalp damarlarına ve kapakçıklarına zarar vermesi mümkündür. Hamilelik ve kanser sırasında da kişiyi daha savunmasız bir hale getirmektedir. Bunlarla birlikte, lupusa yakalanmak çok düşük bir miktar da olsa kansere yakalanma riskini arttırmaktadır.

Lupus Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri bir anda ortaya çıkabileceği gibi yavaş şekilde de hissedilebilmektedir. Kalıcı ya da geçici olması, hastalığın şiddeti ve kişinin durumuna göre belirtiler farklılık gösterebilir. Ancak genelde semptomlar yavaşça ilerlemekte ve hastalık bir süreliğine iyileşmektedir. Tetiklenme durumundaysa belirtiler yeniden hissedilmektedir. Lupus hastalarında yaygın olarak ateş, yorgunluk ve ağrıyla birlikte aşağıdaki semptomlar görülmektedir:

  • Eklem bölgelerinde sertlik ve şişlik
  • Nefes darlığı ve ağrılı soluk alıp verme
  • Göğüs ağrısı
  • Gözlerde kuruluk
  • Yüzde kelebek şeklinde döküntü
  • Vücudun farklı bölgelerinde kızarıklıklar
  • Güneş ışığı dolayısıyla oluşan ve kötüleşen cilt lezyonları
  • Soğuk havada beyaza veya maviye dönen parmaklar
  • Streste cilt tonunun beyazlaşması,
  • Baş ağrısı
  • Hafıza kaybı
  • Kafa karışıklığı veya bilinç bulanıklığı

Lupusun belirli bir tedavisi olmadığından dolayı enfeksiyon kontrol altında tutularak sistemlerin korunması ve belirtilerin azaltılması amaçlanır. Uygulanacak tedavilerin yanında güneş ışığından kaçmak, düzenli spor yapmak, diyete başlamak ve sigarayı bırakmak gerekir. Yaşam kalitesi arttırıldığında hastalığın tetiklenme sıklığı da azalacaktır.

Lupus Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?

Lupus veya SLE (sistemik lupus eritematozus), bir otoimmün hastalıktır ve bağışıklık sistemi vücudun kendi dokularına saldırır. Bu nedenle, lupus, birçok organ sistemini etkileyebilir. Lupus, ciddi bir hastalıktır ve hayatı tehdit edebilir, ancak her hastalıkta olduğu gibi her zaman böyle olmayabilir.

Lupus, yaygın semptomları arasında deri döküntüleri, eklem ağrısı, ateş, yorgunluk, böbrek yetmezliği gibi belirtileri olan bir hastalıktır. Bu semptomlar kişiden kişiye değişebilir ve bir kişideki semptomlar diğerinde görülmeyebilir. Bununla birlikte, lupus, doğru şekilde teşhis edilip tedavi edilmediğinde, yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

Lupus tehdit oluşturabilen bir hastalıktır, ancak doğru şekilde yönetildiğinde hastalar uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilirler. Tedavi, semptomların şiddetini azaltmak, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve komplikasyonların gelişmesini önlemek için yönetilmelidir.

Bu nedenle, lupus tanısı konmuş olan herkes, düzenli olarak doktor kontrolleri yapmalı ve tedavi planına sadık kalmalıdır. Özetlemek gerekirse, lupus tehdit oluşturan bir hastalıktır ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Ancak, uygun tedavi ve düzenli doktor kontrolleri ile hastalar sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler.