Menisküs Tedavisi
Menisküs, diz bölgesinde en fazla meydana gelen yırtıktır ve oldukça ağrılıdır. Menisküs, insanların uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında C şeklindeki iki kıkırdak parçasına verilen isimdir.
Menisküs Nedir?
Menisküs, insanların dizinde kaval ile uyluk kemiği arasında yastık görevine sahip olan bir parçadır. Bu parça C şeklindedir ve iki kıkırdak parçasından oluşur. Sürekli olarak hareket eden kemikleri aşınma ve yıpranmalara karşı menisküs korumaktadır.
Fakat menisküsün yırtılması normal koşullarda dizin bükülmesi ile gerçekleşebilmektedir. Bazı vakalarda aşınmış olan kıkırdağın bir parçası kopar ve diz de eklemlerin arasına sıkışarak dizin kilitlenmesine sebep olur. Bu durumda diz hem kitlenir hem de dizin hareketi engellenir.
Menisküs Nedenleri Nelerdir?
Menisküs yırtıkları genellikle futbol gibi fiziksel temas ya da yoğun tekmeleme içeren sporcuların başına gelir. Ayrıca voleybol ve basketbol gibi atlama sporlarında da menisküs yırtılmaları meydana gelebilir. Menisküs yırtığı kişiler koşarken aniden yön değiştirirlerse meydana gelir. Vakaların çoğunda ön çapraz bağların yaralanması ile beraber ortaya çıkar.
Menisküs yırtıkları hareketli sporlar ile beraber yaşlandıkça menisküsün zayıflaması ile de ortaya çıkabilir. Özellikle de yaşlı sporcularda menisküs yırtığı sıkça karşılaşılan diz problemleri arasındadır. 65 yaşın üzerindeki kişilerin ortalama %40’ında menisküs yırtığı görülür.
Menisküs yırtığından korunmak için düzenli egzersiz ile uyluk kaslarını güçlü ve dayanıklı tutmak önemlidir. Egzersizlere başlamadan önce ısınma hareketlerinin yapılması da menisküs yırtılması riskini azaltır. Egzersiz süresince vücuda dinlenmek için zaman ayırmak da menisküs yırtılmalarını önler.
Menisküs Belirtileri Nelerdir?
Menisküsün belirti ve semptomları genelde bacağın bükülmesine ve doğrultma zorluğuna göre değişir. Genellikle menisküs belirtileri arasında dizde sürekli ağrı, dizi doğrultma zorluğu, sıkışma ya da kilitlenme vardır.
Dizde yaralanma ve şişlik de menisküs belirtileri arasındadır. Menisküs ağrısı hastalarda ilk olarak ağır ya da dayanılabilir ağrılar olsa da ilerledikçe dayanılmaz dereceye ulaşabilir. Menisküs dokusunun çevresinde iltihaplanma başlayınca ve arttıkça ağrılar da artar.
Menisküs İlerlememesi İçin Ne Yapılmalı?
Menisküs yaralanmaları sıkça görülen bir durumdur. Tedavi yöntemleri arasında cerrahi müdahale ve konservatif yöntemler yer almaktadır. Ancak, bazı durumlarda cerrahi müdahale sonrası da menisküs ilerlemesi yaşanabilir. Menisküs ilerlemesi, yaralanmanın tekrarlaması, yeni bir yaralanma veya cerrahi sonrası komplikasyonlardan kaynaklanabilir. Bu durumda, tedavi yöntemi yeniden değerlendirilmelidir.
Menisküs ilerlemesi tedavisinde ilk adım, etyolojik faktörlerin belirlenmesidir. Menisküs yaralanması nedeniyle ilerleme yaşanmışsa, öncelikle yaralanmanın tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Bunun yanı sıra, hastanın yaşam tarzında değişiklikler yapması, belirli sporlardan kaçınması veya belirli hareketlerden uzak durması önerilebilir.
Konservatif tedavi yöntemleri arasında egzersizler, fizik tedavi, özel ayakkabılar ve özel dizlikler yer almaktadır. Bu yöntemlerin yanı sıra, ilaç tedavisi de kullanılabilir. İlaç tedavisi olarak ağrı kesiciler, antienflamatuar ilaçlar ve enjeksiyonları önerilebilir. Ancak, ilaç tedavisi uzun süreli kullanımda yan etkileri olabileceği için, uzman bir doktor tarafından önerilmelidir.
Sonuç olarak, menisküs ilerlemesi tedavisinde etyolojik faktörlerin belirlenmesi ve tedavi yöntemlerinin yeniden değerlendirilmesi önemlidir. Konservatif yöntemlerin yanı sıra cerrahi müdahale de gerekli olabilir.
Menisküs Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Menisküs yırtığının teşhis edilmesi için doktor tarafından hastalara fiziksel muayene gerçekleştirilir. Hastalar fiziksel muayene ile beraber yaralanmanın nasıl olduğunu ve süreci doktora detaylı bir şekilde anlatmalıdır. Doktor eğer travmadan kaynaklı bir kemik kırılması ya da kas dokusunda başka bir sorun tespit ederse bunun için röntgen filmleri çekebilir.
İhtimallerin değerlendirilmesi ve tanının doğru konulması için menisküs teşhisinde röntgen filmleri önemlidir. Ayrıca diz kıkırdağının daha detaylı görüntülenmesi gerekirse MRI yani Manyetik Rezonans Görüntüleme taraması da yapılabilir. Menisküs tanısı için doktorun hasta hikayesine göre tetkik istemesi mümkündür.
Menisküs Nasıl Tedavi Edilir?
Menisküs yırtığının tedavisi için, yırtığın büyüklüğünü ve yırtığın olduğu yeri tespit etmek önemlidir. Tedaviyi belirleyen etkenler arasında hastaların yaşı, günlük aktivite seviyesi ve mesleği önem taşır. Ayrıca bölgede başka bir problem ya da yaralanma olup olmadığı da menisküs tedavisi için belirleyicidir. Menisküsün dış bölümüne genelde kırmızı bölge denir.
Bu bölgede etkili bir kan dolaşımı vardır ve eğer yırtıklar küçükse kendiliğinden iyileşebilir. Menisküsün iç kısmı ise beyaz bölgedir ve burada yaygın kan dolaşımı olmaz. Bu bölgede yırtılma olursa iyileşme için dolaşım sistemini oluşturan damarlar az olduğu için kendisi iyileşir. Her menisküsün tedavisi için ameliyat gerekmese de bazı ciddi vakalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Menisküsün cerrahi tedavisinde artroskop tercih edilebilir. Menisküs yırtığı boyunca küçük aletler yerleştirilir ve kişinin vücudu da zamanları bu aletlere uyum sağlar.
Hastaların günlük yaşantılarında egzersiz öncesi ısınma çalışmalarıyla menisküs yırtılmalarına karşı önlem alması ise mümkündür.