Mide Fıtığı Ameliyatı
Pek çok nedenden dolayı oluşabilen mide fıtığı genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla hayati bir tehlike söz konusu değildir ve gündelik hayatta olumsuz etkiler oluşturmamaktadır. Ancak ileri ya da orta düzey reflüye neden oluşturarak yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Farklı tedaviler uygulanabildiği içinse kronik şekilde devam etmesi engellenmektedir.
Mide Fıtığı Nedir?
Midenin üst kısmında yer alan büyük kasın diyaframdaki açıklıktan göğse doğru şişmesine verilen ad mide fıtığıdır. Yani mide, göğse doğru itilmekte ve bir çeşit fıtık oluşturmaktadır. Yaşam boyu dikkatli şekilde hareket edilmesi mide fıtıklarının oluşumunu engelleyebilmektedir. Küçük mide fıtıkları genellikle kolay şekilde atlatılır ve şiddetli semptomlara neden olmaz. Büyük mide fıtıklarıysa mide ekşimesin neden olabilmektedir.
Kayan tipte ve paraösefagal olmak üzere iki farklı mide fıtığı bulunmaktadır. Kayan tipte mide fıtığı daha yaygın şekilde görülmektedir ve zaman içinde paraösefagala dönüşebilmektedir. Mide ve yemek borusunun kaymasına neden olduğu için farklı sorunların oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir. Bu nedenle erkenden tedavi edilmesi daha doğrudur. Paraösefagal mide fıtığıysa midenin yerinde sabit kalması ancak yemek borusunun yanındaki alanda sıkışık halde kalmasıdır.
Mide Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Mide fıtığının ana nedeni diyafram kaslarının zayıflaması ve midenin kasların arasında oluşan boşluktan sarkmasıdır. Bu nedenle doğrudan ya da dolaylı olarak mide fıtığına sebep olabilecek pek çok durum bulunmaktadır. Hayati bir tehlikesi olmasa da bu tıfığın başka bir rahatsızlığa neden olabilme durumu söz konusudur. Genel olarak mide fıtığını oluşturan nedenlerse aşağıda yer almaktadır.
- Obezite
- Sağlıksız beslenme
- Yaşlılık dolayısıyla kasların zayıflaması
- Bölgede travmatik yara oluşumu
- Genetik vücut yapısı
- Sinir ve stres
- Sigara kullanımı
- Gebelik
- Ağır işlerde çalışmak
Mide Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Mide fıtığı genellikle sinsice ilerlemekte ve ciddi boyuta varana kadar hiçbir semptom göstermemektedir. Ancak aşağıdaki durumlar orta ve ileri düzeyde sıklıkla rastlanılmakta, bireyin gündelik yaşamını olumsuz biçimde etkilemektedir.
- Göğüste ağrı ve yanma
- Ağız kokusu
- Mide yanması
- Yiyecek ve içeceklerin ağza kadar yükselmesi
- Mide bulantısı ve kusma
- Öksürük
- Ses kısıklığı
- Asit reflü
- Ani geğirme
- Şişkinlik
- Karın ağrısı
- Ağırlık kaldırırken ve eğilirken göğüs kafesinin arkasında yanma
- Nefes darlığı
- Boşaltım sisteminde düzensizlikler
- Yutkunma güçlüğü
- Kan kusma
- Siyah renkli dışkı
Kişide ciddi bir durumun işaretçisi olan göğüs ve karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma ataklarıyla birleşirse acil müdahale gerektirebilmektedir. Özellikle kişinin dışkı yapamaz hale gelmesi durumunda acil servise başvurulmalıdır. Bu belirtiler paraösefageal mide fıtığına veya tıkanıklığa dair semptom olarak ortaya çıkabilmektedir.
Mide Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?
Kesin tanı koyulabilmesi için hastanın şikayetleri ve fizik muayene oldukça önemlidir. Belirtiler doğrultusunda üst sindirim sistemi röntgeni istenebilmekte, özel bir sıvı içilerek röntgen çektirilebilmektedir.
Sıvıyla yapılan kaplama yemek borusu, üst bağırsak ve midenin görüntülenmesine yardımcı olur. Daha ayrıntılı bir test ve iltihap kontrolü için üst endoskopi yapılması, midenin içine ışık ve kamerayla bakılması mümkündür. Ayrıca kas kasılmalarının kontrol edilmesi için yemek borusu manometresi istenebilmektedir.
Mide Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Belirti göstermediği takdirde mide fıtığı için herhangi bir tedavi gerekmemektedir. Fakat reflü gibi durumlar da mevcutsa ilaç tedavisine başlanabilmekte, cerrahi müdahaleler uygulanabilmektedir. Belirtilerin hafifletilmesi için pek çok ilacın bir arada kullanılabilmesi mümkündür. İlaçların yetersiz geldiği durumlardaysa genel anestezi altında yapılan cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Mide fıtığı tedavisinde bireyin kızarmış, baharatlı, asitli, çikolatalı yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Fazla kiloların verileceği sağlıklı bir diyet listesi oluşturulmalı, yemekten sonra ya da egzersiz yapmamaya ve uyumamaya özen gösterilmelidir.
Mide Fıtığı Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir?
Mide fıtığı, mide ve yemek borusu arasındaki açıklıkta oluşan bir durumdur ve genellikle mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşur. Mide fıtığı genellikle ameliyat gerektirmeyen bir durumdur, ancak bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Mide fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi, ameliyatın yapılma yöntemine, hastanın genel sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlıdır. Mide fıtığı ameliyatı genellikle 45 dakika ile 1 saat arası sürebilir.
Günümüzde laparoskopik yöntem, açık cerrahiye kıyasla daha az invaziv bir yöntemdir ve genellikle daha hızlı bir iyileşme sürecine neden olur. Ancak, ameliyat sonrası iyileşme süreci hastadan hastaya değişebilir ve bazı durumlarda 6-8 hafta sürebilir.
Mide fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde, hastalar genellikle ağrı kesicilere ve anti-inflamatuar ilaçlara ihtiyaç duyabilirler. Ayrıca, ameliyat sonrası dönemde hastaların sıvı alımına ve diyetlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. İyileşme sürecinde, hastaların ameliyat sonrası takip randevularına devam etmeleri ve doktorları tarafından verilen talimatlara uymaları önemlidir. Mide fıtığı ameliyatı sonrası hastaların iyileşme sürecinde enfeksiyon riski de bulunmaktadır.