Dünya genelinde mide kanserinin görülme oranı son yıllarda azalma göstermiştir. Kısmen önlenebilir olduğundan dolayı diğer kanserlere göre daha avantajlıdır. Risk faktörlerinden mümkün olduğunca uzak durmak ve sağlıklı yaşamak diğer kanserlerde olduğu gibi mide kanserinde de etkilidir. Erken dönemde tedavisi kolaylaşmakta ve hastaların büyük bir çoğunluğu iyileşerek yaşamlarına devam etmektedir.

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla mide kanserinin ilk evreleri herhangi bir semptom görülmeden geçer. Bu nedenle erken teşhis başka bir hastalığın tanısı koyulurken ya da check up esnasında yapılabilmektedir.

Belirti gösterdiği durumlarda kanserin sinsi ilerleyişi dolayısıyla ileri evreye ulaştığı anlaşılabilmektedir. Daha erken şekilde hissedilen belirtilerse farklı hastalıklarla karıştırıldığından dolayı dikkat çekmeyebilmektedir. Genel olarak mide kanseri olan bireylerde farklı şiddetlerde ve sıklıklarda aşağıdaki semptomlara rastlanılmaktadır.

  • Kilo vermek
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Yutkunurken güçlük çekmek
  • Karın ağrısı
  • Kanama
  • Daha erken doyma
  • Ülsere benzer ağrılar

Mide Kanseri Tanı Yöntemleri

Hastalar, belirtilerle doktora başvurduğu zaman hastalığın ilerlemiş olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle belirtiler ilk hissedildiği anda doktora gitmek daha doğru doğrudur. Fizik muayene, aile öyküsü ve hastalık geçmişi incelendiğinde tanı koyulmak için bazı testlere ihtiyaç duyulur. Doktorlar, ilk olarak gastroskopi adı verilen işlemle ağızdan mideye girmekte ve kamera sayesinde midenin içi incelenmektedir. Gerekli incelemelerin yapılabilmesi içinse parça alınarak patolojik incelemeye gönderilmektedir.

Kanser tanısı koyulduktan sonra hastalığın genel durumu hakkında araştırma yapılması gerekmektedir. Bu nedenle MR ve PET gibi görüntüleme tekniklerinden yardım alınmaktadır. Diğer doku ve organlara bulaşma durumu incelendikten sonra gerekirse farklı alanlarla ortaklaşa çalışma yapılmaktadır. Böylelikle en uygun tedavi şekli belirlenmekte ve bireyin sağlığına yeniden kavuşmasına imkân tanınmaktadır.

Mide Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Başta genetik faktörler olmak üzere mide kanseri oluşturan pek çok durumdan söz edilebilmektedir. Bu etkiler kanser oluşumunun yanı sıra kanserin daha hızlı biçimde yayılmasına da etki edebilmektedir. Genetik özelliklerin %10’luk etkisi dışında midedeki pH, beslenme alışkanlıkları ya da yaşam düzeni de kanseri etkileyebilmektedir. Özellikle helicobacter pylori isimli bakterinin artması ve aşağıdaki durumların görülmesi mide kanserine yakalanmaya neden olabilmektedir.

  • Genç yaşta sigara kullanmaya başlamak
  • Mide ameliyatları
  • Çok fazla alkol tüketimi
  • Uyuşturucu madde bağımlılığı
  • Yoğun biçimde tuzlanmış salamuralar
  • Fermante edilmiş soya
  • Yüksek ısıda pişen etler
  • Normalin üstünde safra ve pankreas salgısı
  • Bazı gıda koruyucu çeşitleri
  • Küflenmiş tahıl ve tohumlar
  • Yağda kızarmış gıdalar
  • Anormal düzeyde kırmızı et tüketimi

Bazı meslek gruplarında mide kanseri daha sık şekilde yaşanabilmektedir. Özellikle kömür madeni işçileri, zararlı kimyasallarla çalışanlar, lastik ve petrokimya üreticileri, kaçucuk ve asbestle çalışan kimseler risk grubunda sayılmaktadır. Radyasyona maruz kalmak da mide kanserinin oluşmasını tetikleyen faktörler arasında bulunmaktadır.

Mide Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pek çok kanser türünde de olduğu gibi mide kanserinin cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi mümkündür. Hastanın durumuna göre 2. ve 3. evre itibariyle kemoterapi uygulanabilmekte, daha sonraysa radyoterapiye başlanabilmektedir. Semptomları azaltması için uygulanan tedaviler farklı ağrı kesicilerle ve mide ilaçlarla desteklenebilmektedir. Kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavi o kadar kolay hale gelmekte ve kontrol altına alınabilmektedir.

Kür tedavilerinde, cerrahi teknikler kullanılarak midenin bir kısmı ve çevresindeki lenf düğümleri çıkarılabilmektedir. Tümörün gelişmesini yavaşlatmak için de bu işlemden yardım alınabilmesi mümkündür. Radyoterapi daha nadir şekilde tercih edilse de tümörün çok ilerlediği durumlarda uygulanabilmektedir. Özellikle ağrıları hafifletmek için kullanılarak bireyin hissettiği acı düzeyi önemli ölçüde azaltılmaktadır.

Mide Kanseri Genç Yaşta Görülür Mü?

Mide kanseri, mide dokusunda kötü huylu bir tümörün gelişmesi sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. Bu kanser türü, özellikle ileri yaşlarda görülse de genç yaşlarda da görülebilmektedir. Genç yaşta mide kanserinin görülme sıklığı, yaşlı bireylere göre daha azdır ancak risk faktörleri açısından değerlendirildiğinde gençlerde de bu kanser türüne rastlanma olasılığı bulunmaktadır.

Mide kanseri, genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları, enfeksiyonlar ve diğer risk faktörleriyle ilişkilidir. Genç yaşta mide kanserine yakalanma riski, aile öyküsünde mide kanseri öyküsü olanlar, Helicobacter pylori enfeksiyonu, aşırı tuzlu gıdaların tüketimi, sigara içimi ve aşırı alkol tüketimi olanlar arasında daha yüksektir. Bu nedenle, genç bireylerde de mide kanserine yakalanma riskinin varlığı göz ardı edilmemelidir.

Mide kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavisi daha kolay olan bir kanser türüdür. Bu nedenle, genç bireylerin de mide kanseri belirtileri konusunda bilinçli olmaları ve düzenli olarak sağlık taramalarından geçmeleri önerilmektedir. Ayrıca, risk faktörlerinin azaltılması için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak önemlidir.