Minimal İnvaziv Travma Cerrahisi
Trafik kazaları, ev kazaları ve yüksekten düşme gibi pek çok nedenle meydana gelen yaralanmalarda eklem ve kemik yüzeyi kırıklarının yanında bu yüzeyleri kaplayan yağ, kas dokusu ve cilt dokularında da ciddi bir hasar meydana gelir.
Minimal İnvaziv Travma Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Travma sonrasında meydana gelen tüm yaralanmalara karşı etkin tedavi işlemleri uygulanmasının ardından günlük hayata dönüş önemli ölçüde hızlanır. Tedavide kırığın tedavisinin yanında, etkilenen kırığın iyileştirilmesi ve yumuşak dokuların da uygun bir şekilde tedavi edilebilmesi için gerçekleştirilen operasyonlarda kemiğin daha fazla hasar görmesinin de önlenmesi sağlanır.
Küçük kesiler kullanılarak gerçekleştirilen minimal invaziv travma cerrahisi ile yara iyileşme komplikasyonları önemli ölçüde azalır ve kemik iyileşmesi için çok değerli olan kırık bölgesindeki pıhtının kaybedilmesi önlenerek kaynama potansiyeli de önemli ölçüde desteklenir.
Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Nedir?
Minimal invaziv tramva cerrahisi, halk arasındaki ismi ile kapalı yöntem ile gerçekleştirilen müdahalelerdir. Bu müdahaleler ile tedavi edilecek olan bölgeye de küçük kesikler atılarak gerekli olan teknolojik aletlerle birlikte bu bölgenin tedavi edilmesine ve ameliyatın kemiklere, dokulara, hasar vermeden kısa süre içinde tamamlanmasına denir.
Kapalı bir yöntem ile gerçekleştirilen bu operasyonların açık cerrahiye göre sağladığı en önemli avantaj hasarlı bölgeye giriş yöntemlerinin farklı olmasıdır. Minimal invaziv de teknolojik aletler ve küçük kesiler ile gerçekleştirilen girişimler ile birlikte doku ve kemiklere zarar vermeden sorunlu bölgeye rahat bir şekilde ulaşılır.
Bu sayede de hasarsız bir şekilde tedavi gerçekleşir. Bunun yanında hastanın açık ameliyat ile gerçekleştirilen cerrahi operasyonlarda da daha geç bir iyileşme göstermesi ve bu süreci daha sancılı bir şekilde geçirmesi nedeni ile çok zorunlu kalınmaması halinde tercih edilen bir yöntemdir.
Laparoskopik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?
- Hastanın erken zamanda mobilize olması
- Ameliyattan sonra daha az ağrı hissedilmesi
- İyileşme sürecinin çok daha hızlı olması
- Daha az ameliyat yeri enfeksiyonu
- Günlük aktivitelere ve iş hayatına erken dönülmesi. (Hastalar 2-3 gün içinde günlük işlerini yapmaya başlar. Aynı zamanda 5-7 gün içinde aktif iş hayatlarına da geri döner. 10 gün sonra ise, araba kullanabilir bir hale gelirler.)
- Daha derin ve rahat nefes alma sayesinde akciğer komplikasyonlarının en aza indirgenmesi
- Ameliyat yeri fıtıklarının büyük oranda önlenmesi
- Sporcularda bu sayede çok daha az performans kaybı görülmesi
- Karın boşluğunda herhangi bir yabancı cisim unutulması riskinin bulunmaması
Teknik bakımdan mümkün olduğu sürece ve cerrahi ekibin de deneyimine bağlı olarak laparoskopik ameliyatlar daha sonra açıklara da tercih edilebilir. Laparoskopik ameliyatların bazıları ise, dünyada altın standart şeklinde kabul edilir.
Kanser cerrahisinde de tercih edilen laparoskopinin değeri ise bilimsel çevreler tarafından da kabul edilmektedir. Operasyon sürelerinin biraz daha uzun olması, ameliyat maliyetlerinin yüksek olması ve deneyimli cerrahi ekip gerektirmesi tekniğin dezavantajları olarak da söylenir.
Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Çeşitleri
İyileşmeyi daha rahat ve hızlı bir hale getirmek için minimal invaziv tekniklerini kullanılarak duruma göre çok farklı prosedürler de izlenebilir. Bazen minimal invaziv cerrahi, kısmi olarak sternotomi de içerir. Bu, göğüs kemiğinin bir bölümünün kesilmesini de içinde barındırır.
Mümkün olduğu kadar, cerrah sternum kemiğini kesmekten de kaçınabilir ve bunun yerine kaburgalar arasında bulunan kaslardan bir ya da daha fazlasında kesi işlemi yapabilir. Bu tekniğe ise, mini torakotomi adı verilir.