Günlük hayatta hemen hemen herkesin şikayetçi olduğu yorgunluk, kas ağrıları ve sakatlıklar çok daha ciddi durumların da habercisi olabilir. Kas ağrıları genelde birkaç gün içinde ortadan kalkarken bazen, kronikleşerek sürekli bir hal alabilir.

Miyalji (Kas Romatizması) Nedir?

Kas ağrılarının kişinin hayatını olumsuz yönde etkilediği ve sürekli olduğu bu kronik durumlara miyalji ismi verilir. Miyalji, halk arasında kas romatizması ismi ile de bilinen bir durum olup genel olarak devamlı bir hale gelen ve pek çok farklı nedeni olan kas ağrılarıdır. Miyaljinin tedavisi ile birlikte ağrının ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle bu sorunun altında yatan nedenin bulunması gerekir.

Miyalji Belirtileri Nelerdir?

Miyalji belirtileri kişiden kişiye göre çeşitlilik gösterir. Bazı durumlarda başka hastalıkların belirtileri ile de karıştırılabilirler. En çok görülen miyalji belirtileri ise şunlardır;

  • Uzun süreli kas ağrıları
  • Kramplar
  • Ağrıyla birlikte kaslarda meydana gelen hareket kısıtlılıkları
  • Kas tutulmaları ve belli kas gruplarında hassasiyet
  • Dinlenmeyle geçmeyen kas yorgunlukları

Miyalji Nedenleri Nelerdir?

Miyaljinin ortadan kaldırılması konusunda en önemli etkenlerden birisi bu soruna neden olan sebebinin doğru bir şekilde belirlenebilmesidir. Miyalji görülmesine yol açan nedenlerin bazıları ise şunlardır:

  • Kasların Aşırı Kullanımı ve Fazla Zorlanması: Günlük hayatta yapılan hareketlerde belli başlı kas grupları diğerlerine göre daha fazla kullanılır. Özellikle de bazı meslek gruplarında sürekli yaşanan kas ağrıları gözlemlenir. Ağır yük kaldırmaya yönelik işlerde belli kas gruplarının fazla zorlanması sonucunda da miyalji gelişebilir. Bunun yanında, duruş bozuklukları gibi çeşitli etkenler de miyalji görülme olasılığını yüksek oranda artırır. Özellikle boyun ve sırt bölgesinde meydana gelen miyaljilerin en sık görülme nedenlerinden bazıları, çalışma sırasındaki duruş bozukluklarıdır.
  • Sakatlıklar: Çok önemsenmeyen incinme, burkulma gibi çeşitli sakatlıklar doğru bir şekilde tedavi edilmez ve bunun sonucunda da tam olarak iyileşemezlerse, çevre kaslarda ve zarar gören kas yapıları sürekli kasılmalar ve ağrılar oluşabilir.
  • Viral Hastalıklar: Uzun süren grip gibi çeşitli viral hastalıklar miyaljiye yol açabilir. Viral hastalıklara bağlı olarak gelişen kas ağrıları genellikle, mevcut hastalığın iyileşmesi sonucunda ortadan kalkarken, bazen çeşitli faktörlerin tetiklenmesi ile kalıcı hale gelebilir.

Miyalji Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Yapılacak testler sonucunda, doğru tedavi yöntemleri belirlenir. Eğer miyaljinin arkasında yatan başka bir metabolik hastalık bulunmuyorsa genellikle uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır;

  • Sıcak ve Soğuk Uygulaması: Aşırı zorlanmış kaslar olduğunda yapılan sıcak ve soğuk uygulamaları kasların gevşemesine ve hissedilen ağrının azalmasına yardımcı olur.
  • İlaç Tedavileri: Kaslarda gerçekleşen kasılma ve buna bağlı gelişen ağrılar bulunuyorsa kas gevşeticilerden ve ağrı kesicilerden yararlanılır. Bu gibi durumlarda kullanılan ağrı kesicinin dozu ve kas gevşeticinin doktor tarafından verilmesi önemlidir.

Kas romatizması nerelerde ağrı yapar?

Fibromiyalji olarak da bilinen kas romatizması, yaygın kas-iskelet ağrısı, yorgunluk ve lokalize bölgelerde hassasiyet ile karakterize kronik bir hastalıktır. Kas romatizması ile ilişkili ağrı, zayıflatıcı olabilir ve kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirme yeteneğini engelleyebilir. Bu durumda ağrı eklemlerden çok kaslarda hissedilir ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.

Kas romatizmasında vücudun en sık etkilenen bölgeleri boyun, omuzlar, bel, kollar, bacaklar ve kalçalardır. Ağrı genellikle, hareket veya stresle ağırlaştırılabilen derin bir ağrı, yanma veya ateş etme hissi olarak tanımlanır. Ağrıya ek olarak, kas romatizması olan kişilerde etkilenen bölgelerde sertlik, uyuşma, karıncalanma ve şişlik görülebilir.

Kas romatizması karmaşık bir hastalıktır ve durumun kesin nedeni hala bilinmemektedir. Bununla birlikte, araştırmacılar, merkezi sinir sisteminin ağrı sinyallerini işleme şeklindeki anormalliklerin yanı sıra hormonal dengesizlikler ve genetik faktörlerle ilgili olabileceğini öne sürdüler.

Kas romatizmasının tedavisi olmasa da, ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi ve stres azaltma ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri dahil olmak üzere semptomları yönetmeye yardımcı olabilecek tedaviler mevcuttur.