Miyom Tedavisi
Miyom, günümüzde en fazla rastlanan kadın hastalıklarından biridir. Miyomlar rahmin kas tabakasından kaynaklı selim tümörlerdir.
Miyom Nedir?
Miyomlar rahmin kas tabakasından kaynaklanan tümörlerdir. Miyomlar, ergenlik ya da gençlik dönemlerinde nadiren ortaya çıkar, en çok 30 ile 40 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Genel olarak miyomlar hormonel durumlardan etkilenir ve menopoz döneminden sonra da küçülme eğilimine girer.
Menopoz sonrasında büyüyen miyomlar kötü huylu tümörler olarak kabul edilir ve mutlaka takibe alınması gerekmektedir. Miyoma sebep olan asıl neden bilinmez ve 1000’de 1’inde de kanserleşme ihtimali bulunmaktadır.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyomların genellikle herhangi bir şikayet ya da belirtiye sebep olmadığı bilinmektedir. Fakat bazı hastalarda anormal kanamalara ya da rahatsız edici derecede fazla ağrılı ve kanamalı regl dönemlerine sebep olabilir. Ayrıca miyom belirtileri arasında ağrılı cinsel birleşme ve sırt ayrısı da vardır. Bunların yanı sıra miyomlar kitle etkisi ile mesane üzerinde etki gösterir ve mesane genişlemesini de engeller.
Bu durumda hastalar sık sık tuvalete çıkarlar. Yine mesaneye yaptığı baskı sonucu makata sürekli baskı uygulanır ve kişi sık sık tuvaleti varmış gibi hisseder. Miyomun en büyük sıkıntılarından biri de rahim içinde kitle gibi kendini göstermesidir. Ayrıca miyom kadınlarda gebeliğe engel olduğundan risklidir.
Rahmin iç yüzeyine yakın bir miyom söz konusuysa sperm ve yumurtanın birleşiminden ortaya çıkan zigot tutunacak uygun bir alan bulamaz. Periyodik olarak yapılan sağlık kontrolleri ile miyomların tespit edilmesi ve büyümesinin engellenmesi mümkündür. Karnın alt bölümünde ele gelen kitle de bir miyom belirtisi olarak kabul edilir.
Miyom Tanısı Nasıl Konur?
Miyomlar genelde rutin olarak gerçekleştirilen jinekoloji muayeneleri esnasında ortaya çıkar fakat kesin olarak tanı konulması için hasta öyküsünün alınması önemlidir. Hastanın öyküsü ile fiziki muayene gerçekleştirilir ve ultrasonlardan da yararlanılarak kesin bir miyom teşhisi konur. Eğer miyom kitlesi büyükse ya da rahim dokusu herhangi bir şekilde tam olarak seçilemiyorsa yanlışlık olmaması adına MR çekilmesi mümkündür.
MR görüntüleme yöntemi sayesinde kişilerdeki yumuşak dokulardan detaylı bir şekilde bilgi almak mümkündür. Özellikle 30’lu yaşların üzerindeki kadınların rutin jinekolog muayenelerini aksatmamaları herhangi bir teşhisin erkenden konulması için hayati önem taşımaktadır.
Miyom Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu miyom herhangi bir belirti göstermez ve şikayete de sebep olmaz. Bu nedenle genellikle miyomlar rutin kontroller esnasında fark edilir ve rastlantı ile tespit edilir. Bu gibi miyomlarda genelde bir tedavi verilmez ve periyodik olarak muayeneler esnasında takip edilir. Farklı şekillerde tespit edilen miyomlar bazı belirtilere yol açarsa tedavi uygulanması mümkündür.
Miyom tedavisi genellikle cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Ameliyat kararının alınmasında ise hastanın yaşı, belirtiler ve şikayetler, miyom sayısı ile miyomun yerleşimi dikkate alınır. Ayrıca hastanın çocuk sahibi olup olmaması da ameliyat kararı verilmesinde belirleyicidir. Miyom ameliyatlarının iki şekilde yapılması mümkündür.
İlk seçenekte miyom çıkarılır. Hastanın çocuğu yoksa ve gelecekte çocuk istiyorsa başka miyom çıkana kadar rahim fonksiyonun devamlı olması için miyom çıkarılması tercih edilir.
İkinci seçenekte ise rahmin tümü ile çıkarılması düşünülür. Miyomlar rahim tarafından sıklıkla üretilen tümörler oldukları için eğer hastanın çocuğu varsa ve başka çocuk düşünmüyorsa rahmin tamamen alınması tercih edilir.
Bu iki seçenek arasında 40’lı yaşların üzerindeki hastalarda genellikle rahmin direkt olarak alınması tercih edilir. Miyom ameliyatının histeroskopi, kapalı ameliyat ya da açık cerrahi ile gerçekleştirilmesi mümkündür.