Omurga Kırığı – Bel Kayması
Omurga kırığı veya bel kayması, stres kırıkları olarak da bilinmektedir. Kemikte meydana gelen küçük çatlaklar olarak ifade edilebilir. Özellikle uzun mesafe koşma, kısa veya uzun atlama, gibi sporların yapılması durumunda omurga kırığı veya bel kaymasının görülebileceğini söylemek mümkündür.
Omurga Kırığı – Bel Kayması Genel Tanıtım
Osteoporoza bağlı olarak kemiklerin zayıflamasının stres kırıklarına yol açabileceği söylenebilir. Özellikle bacak bölgesindeki kemiklerde ve omurgada daha yoğun bir şekilde görülür. Omurga kırığının sadece sporcuların başına geldiğini söylemek doğru değildir. Bel kayması ve omurga kırığı hemen hemen herkesin başına gelebilecek olan bir durumdur.
Omurga Stres Kırığı Nedir?
Omurga, omur denilen birbirine bağlı sert kemiklerden meydana gelmektedir. Erişkin kişilerin az bir kısmında alt ve üst eklemlerin birleştiği kemiklerin birleşim kısmında gelişimsel olarak oluşan kırıklar olabilmektedir. Bu kırıkların, omurun bir kenarında olması mümkün olabildiği gibi iki kenarında da olabileceğini söylemek mümkündür. Bel bölgesi, hareketli bir bölge olarak tanımlanır. Bu bölgede aşırı yüklenmeye bağlı olarak oluşan kırıklara da stres kırıkları denir.
Hareketli bir bölge olması nedeniyle stres kırıklarının çoğu zaman zorlu bir iyileşme sürecine sahip olduğu ifade edilebilir. Oluşan kırıkların genel olarak ergenlik dönemlerinde ağrıya sebep olduğu bilinirken sonradan herhangi bir soruna neden olmayacağı da söylenebilir.
Kırık nedeniyle bazı hastaların, üstte bulunan omurların alttaki omurgaya göre öne doğru kayabilmesi söz konusu olabilmektedir. Bu duruma bel kayması denir. Bel kayması özellikle 40 yaş üzerinde bulunan kişilerde bağ dokusunun yıpranmasına bağlı olarak görülmekte olan bir sağlık problemi olarak ifade edilir.
Omurga Kırığı – Bel Kayması Belirtileri
Oluşan kırıkların küçük çatlaklardan meydana gelmesi nedeniyle ilk etapta fark edilmesi zordur. Ancak zaman içerisinde kırık olan bölgede ağrı hissedilmesine neden olabilmektedir. Stres kırıkları olarak bilinen kırıklarda özellikle ağrının belirli bir noktada başladığı bilinmektedir. Acı veren bölgelerde bazı durumlarda şişlik oluşması da söz konusu olabilmektedir.
Omurga Kırığı – Bel Kayması Tanı Yöntemleri
Kırıklara ilk aşamada tanı konulması zor olabilmektedir. Doktor tarafından hastanın durumu hakkındaki bilgiler alındıktan sonra fiziki olarak muayenesinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kırıkların tespit edilmesi için tomografi ya da röntgen yöntemlerinden de faydalanılması gerekebilir. Kırığın nedeninin tespit edilebilmesi için kan testi yapılması gerekebilir.
Omurga Kırığı – Bel Kayması Tedavisi
Şikayetlerin ciddi olmaması durumunda genel olarak cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinin uygulanılması tercih edilmektedir. Bu yöntemler, istirahat edilmesi, ağrı kesici kullanılması, geçici korse kullanılması, fizik tedavi yöntemleri ve antiinflamatuar ilaçlar olarak ifade edilebilir.