Travmalar, ağrılı omuz hastalıkları ya da benzeri durumlardan dolayı omuz protezine ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca son dönemlerde diz, kalça protezleri de oldukça yaygın kullanılmaktadır. Gelişmiş protez tasarımları özellikle son yıllarda tedavilerin daha başarılı olmasına yardımcı olmaktadır.

Omuz cerrahisinde sıkça kullanılan omuz protezleri özellikle ağrılı omuz rahatsızlıkları yaşayan kişilere uygulanmaktadır. Omuz protezi cerrahisi, omuz eklemini meydana getiren kol kemiğinin yuvarlak şekilli üst kısmına ve kürek kemiğine destek olarak yapılmaktadır.

Omuz Protezi Ameliyatı Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Omuzda şiddetli ağrı ve hareket sorunu yaşayan hastalarda uygulanan ilaç, fizik tedavi ve benzeri ek tedavi yöntemlerinin işe yaramaması halinde tercih edilen bir yöntemdir. Omuz protezi cerrahisi özellikle tedavi edilmeyen omuz hastalıkları için uygulanır. Omuz protezi tedavisinin tercih edildiği hastalıklar ise şu şekildedir;

  • Omuz bölgesinde yer alan eklemlerin kireçlenmesi.
  • Omuz ekleminin hasar alması ve romatizmal rahatsızlıklar.
  • Rotator manşet kas yırtıklarının meydana gelmesi.
  • Kaynama olasılığı olmayan ve iyileşme oranının oldukça düşük olduğu humerus kırıkları.

Total Anatomik Omuz Protezi

Bu protezler eklemi meydana getiren humerus başı ve glenoid anatomiyi baz alarak sentetik bir şekilde hazırlanır. Uzun yıllardır, dünyada en çok kullanılan omuz protez çeşitlerinden biridir. Total anatomik omuz protezinin doğru bir şekilde yapılması için rotator manşet kaslarının hasar almamış olması, sağlam ve çalışır bir yapıda olması gerekir.

Parsiyel Omuz Protezi

Parsiyel protezde eklemi oluşturan iki yüzey yerine sadece humerus başı yapılır. Parsiyel protezin tercih edilebileceği durumlar özellikle kaynama olmayacağı düşünülen hermus kırıkları için tercih edilir.

Ayrıca parsiyel omuz protezi hermus başında meydana gelen kireçlenmeler ya da beslenmesinin bozulması halinde uygulanabilir. Parsiyel protez uygulaması için rotator manşet kaslarının sağlam, güçlü ve çalışabilir olması gerekir.

Ters Omuz Protezi

Son yıllarda en çok uygulanan ve oldukça yaygın olan bir protez türüdür. Bu protez türü içerisinde eklemi oluşturan her iki yüzey değiştirilmektedir. Bir bakıma total anatomik omuz protezine benzemektedir. Ancak en büyük farklılığı yuvarlak şekilli sentetik materyal olması ve kürek kemiği uzantısı olan bölgeye yerleştirilmesidir. Aynı zamanda da humerusun üst kısmına da bu protez yerleştirilir.

Bu işleme ters protez denilmesinin sebebi budur. Protezin tasarımından dolayı dönme merkezinin yerinin değişmesi gerekir. Omuz ekleminin biyomekanik özellikleri değişir. Biyomekanik yapısı değişen omuz eklemi deltoid kası, eski yapısına göre daha işlevli bir hale gelir.

Ters omuz protezleri omuz rotator manşet kas yırtıklarının sebep olduğu ve omuz eklemlerinde yer olan bozulmalardan dolayı oluşan sorunları tedavi etmek için tercih edilir. Ayrıca diğer protezlerden sonuç alınmaması halinde de bu protez kullanılabilir. Çok parçalı kırıklar içinde ters omuz protezi kullanılabilir.

Omuz Protezi Ameliyatı Nasıl Olur?

Omuz protezi ameliyatı sonrasında hasta hastanede ortalama 2 ile 4 gün arasında kalır. Ameliyat sonrasında ilk gün mutlaka hasta kendi yemeğini yemesi için teşvik edilir. Bunun sebebi özelikle protezin işlevini görmek içindir. Ameliyatın ardından ortalama 4 ile 6 hafta boyunca kol askısı kullanılmalıdır.

Bu süreçte kişilerin ağır kaldırmaması gerekir ve en fazla iki kilo ağırlık kaldırmaları gerekir. Ameliyat sonrasında kişinin kontrolleri 2. ve 6. haftalar da yapılır. Muayene durumuna göre kişilere özel fizik tedavi programları çıkarılır ve kişilerin egzersiz yapması istenir.

Omuz Protezin Ömrü Ne Kadardır?

Doğru tekniklerle omuz protezi yapılması halinde, omuz protezleri ortalama 20 yıl boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. 20 yıl sonrasında protezlerde aşınma ve yıpranma görülebilir. Aşınma görülmesi halinde ikinci bir ameliyat yapılarak, protez değiştirilir.