Pankreas Hastalıkları Tedavisi
Hem enzim hem hormon üretiminden sorumlu olan pankreas vücut için oldukça önemli bir organdır. Ancak bazı durumlarda bu denge bozulmakta ve pankreas hastalıklarının oluşmasına alan tanımaktadır.
Pankreas hastalıkları kimi zaman ciddi durumlara neden olabilmekte kimi zamansa basit semptomlarla atlatılmaktadır. Çocukluktan yaşlılığa farklı yaş gruplarında ve cinsiyetlerde görülebileceği içinse tedavi yöntemleri değişim gösterebilmektedir.
Pankreas Hastalıkları Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?
Normal işleyişi kaybolan pankreas, insülin direncini dengeleyememesinden dolayı sindirimin aksamasına neden olur. Bu nedenle kan şekerinde artış ya da azalma gibi durumlar ortaya çıkar.
Hormon üretiminin akması durumunda metabolizma doğru çalışamayacağından dolayı ihtiyaç duyulan enerji de karşılanamaz hale gelir. Böylece pankreasa bağlı olarak farklı doku ve organlarda sorunlar görülmeye başlar. Hastalıkların başlangıcıysa zamana bağlı değişebilmekte ya da bir anda ortaya çıkabilmektedir.
Pankreas Düzgün Çalışmazsa Ne Olur?
Pankreas, sindirim sisteminde önemli bir rol oynayan bir organdır. Bu organın düzgün çalışması, besinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması için hayati önem taşır. Pankreasın fonksiyonları, sindirim enzimleri ve hormonlarının salgılanmasıyla gerçekleşir. Ancak pankreasın düzgün çalışmaması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Pankreasın işlev bozukluğu, çeşitli semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar arasında mide ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, karın şişliği, ishal ve gaz gibi sindirim problemleri yer alır. Ayrıca, pankreas iltihabı, diyabet ve pankreas kanseri gibi ciddi sağlık sorunları da pankreasın düzgün çalışmaması nedeniyle ortaya çıkabilir.
Pankreasın düzgün çalışması için, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve dengeli bir diyet uygulamak önemlidir. Yağlı ve işlenmiş gıdaların tüketiminin sınırlandırılması, taze sebzelerin ve meyvelerin daha fazla tüketilmesi, düzenli egzersiz yapmak ve stres yönetimi, pankreas sağlığı için önerilen yaşam tarzıdır.
Ayrıca, pankreasın düzgün çalışmasını sağlamak için düzenli sağlık kontrollerin yapılması faydalı olacaktır. Pankreasın düzgün çalışmaması, sindirim sistemi sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturur.
Pankreas Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalığın teşhisinde öncelikle iç hastalıkları uzmanına muayene olunması gerekmektedir. Hekimler, hastanın genel sağlık durumuna ve semptomlarına göre fizik muayene yaparak ön tanı koyabilmektedir. Şüphelerin kesin kayağının bulunması içinse kan testleri ve farklı diğer görüntüleme teknikleri kullanılmaktadır. Pankreas sorunları çoğunlukla ultrasonografi, manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi gibi araçlarla tespit edilebilmektedir.
Hastalığın ani bir atak, kronik ya da farklı sebeplerden kaynaklanan bir sorun olup olmadığına karar verilebilmesi oldukça önemlidir. Hastalık tam olarak teşhis edildikten sonraysa vakit kaybetmeden uygun tedavi yöntemine başlanması gerekmektedir. Ancak iyileşme durumu her bireyde farklılık gösterebilmekte, hastalıklar zaman zaman yeniden nüksederek yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir.
Pankreas Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Ortaya çıkma durumuna ve nedenine bağlı olarak pankreas hastalıklarında farklı semptomlar görülebilmektedir. Özellikle bireyin yaşam koşulları ve tıbbi geçmişi belirtilerin şiddetini değiştirebilmektedir. Fakat genel olarak her pankreas hastasında aşağıdaki semptomlara rastlanılmaktadır.
- Karın hassasiyeti ve karın ağrısı
- Şişkinlik
- İshal
- Kilo kaybı
- Mide bulantısı
- Aşırı gaz oluşumu
- Dışkının farklı ve kötü kokması
- Sık sık idrara çıkma
- Bulanık görmeye başlanması
- Vücut ısısının artması
Pankreasın ciddi bir boyuta ulaştığı kişide sarılık oluşmasıyla anlaşılabilir. Ağrılar şiddetlenmişse ve kişinin gözleriyle cildi sarıya yakın bir renk almışsa acil müdahaleye gerek duyulmaktadır. Bu nedenle hastanın kendisi ve bir yakını en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Pankreas Hastalıkları için Hangi Bölüme Gidilmesi Gerekir?
Belirtiler ve semptomlar göz önünde bulundurulduğunda pankreas hastalıklarından şüpheleniliyorsa birden fazla poliklinikten yardım alınabilmektedir. Bunun için genel cerrahiye muayene olunabilmesi mümkündür. Ancak pankreas hastalıklarıyla daha çok gastroenteroloji bölümü ilgilenmektedir.
Farklı bir hastalık dolayısıyla pankreas hastası olduğunu öğrenen kimselerin nakli doktorlarca yapılmaktadır. Hastada pankreas şüphesi varsa teşhis ve tedavi için gastroenteroloji doktorlarıyla irtibat kurulmaktadır. Gerektiği durumlarda birden fazla hastalığın aynı anda tedavi edilmesi için doktorlar bir arada çalışmakta, hasta için en uygun görülen tedavi planı oluşturulmaktadır.
Pankreas Kanserinin Tedavi Edilmesi Mümkün Müdür?
Pankreasın üzerinde kötü huylu tümörlerin bulunması pankreas kanseri olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık, erken teşhisler sayesinde tamamen tedavi edilebilmektedir. Tanısı radyolojik tetkiklerle konulmakta ve tedavisi de öncelikle olarak pankreas ameliyatıyla yapılmaktadır. Ancak ilerlemesi ve ameliyatın etkisiz olması durumunda diğer kanser türlerinde uygulanan tedavi yöntemlerine başvurulur.
Pankreas kanserinin tedavisinde evreye göre kemoterapi ve radyasyon tedavileri uygulanmaktadır. Bu sayede kanser hücrelerinin daha fazla yayılması engellenmekte ve hastalığın daha yavaş şekilde ilerlemesi sağlanmaktadır.
Bazı durumlarda hastaların ağrılarını hafifletmek, tümör oluşumunu azaltmak ya da şikayetlerin şiddetini azaltmak için farklı ilaç tedavileri de uygulanabilmektedir. Tedavi sırasında sağlıklı yaşamak; özellikle alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımını tamamen durdurmak gerekmektedir.