Pelvik Ağrı Tedavisi
Kadınların sıklıkla şikayette bulunduğu ağrılardan biri pelvik ağrısıdır. Çoğunlukla kronik olarak gerçekleşen bu ağrı özellikle genç kadınlarda rastlanılan bir durumdur. Fizyolojik olduğu kadar psikolojik açıdan da olumsuz etkileri bulunmaktadır. Ancak kontrol altına alınabilen bir durum olduğu için yaşam boyu ağrı hissedilmemekte, tamamen tedavi edilemese de önemli ölçüde hafifletilebilmektedir.
Pelvik Ağrısı Nedir?
Alt karında hissedilen pelvik ağrısı, pelvis bölgesinde en az 6 ay boyunca hissedilmekte olan ağrıların tanımlandığı bir semptomdur. Özellikle bazı dönemlerde nüksettiğinden dolayı kişinin yaşamını olumsuz biçimde etkilemektedir. Tek başına bir hastalık olarak kabul edilmese de altta yatan sebeplere bağlı olarak önemli hastalıkların bir belirtisi olabilmektedir. Toplum genelinde 15 – 73 yaş aralığında görülme oranıysa %3,8’dir.
Kronik pelvik ağrılar, yavaş yavaş ilerlemekte ve hastada ömür boyu etki göstermektedir. Akut pelvik ağrılarsa aniden başlayan ve farklı hastalıkların göstergesi olduğu için acil tedavi gerektiren durumlardır. Bu ağrılar çoğunlukla erken gebelik, dış gebelik, düşük, kist, apandist, çeşitli enfeksiyonlar, böbrek taşı gibi durumlarda hissedilmektedir. Şiddetli şekilde yaşanmasa bile haftada 2 – 3 gün kendini göstererek bireyin hareketlerini sınırlamaktadır.
Pelvik Ağrıların Nedenleri Nelerdir?
Oldukça sık şekilde hissedilen pelvik ağrılar jinekolojik, psikolojik, gastrointestinol, ürolojik, kas ve iskelet ya da nörolojik pek çok sebepten oluşabilmektedir. Çoğunlukla jinekolojik nedenlerle oluştuğu için hastalarda çikolata kisti, bağırsak sorunları, gebe kalmayı zorlaştıran durumlar görülebilmektedir. Ayrıca ağrıların oluşum sebebi aşağıdaki durumlara bağlı olarak başlayabilmekte ve farklı şiddetlerde ilerleyebilmektedir.
- İrritabl bağırsak sendromu
- Kabızlık
- Bazı cerrahi işlemler dolayısıyla sinir sıkışması
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Fıtık
- Sinir iletiminde bozukluklar
- Yumuşak doku romatizması
- Sık sık idrara gitme
- Boyun ve omurilikte geçmeyen ağrılar
- İdrar yaparken ağrı hissetme
- Üretrol sendrom
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
Pelvik Ağrı Teşhisi Nasıl Yapılır?
Kadınlarda ergenlikten yaşlılığa kadar farklı yaş gruplarında görülebilen pelvik ağrıların teşhisi çoğunlukla kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Ancak fizik tedavi ve rehabilitasyon, genel cerrahi, üroloji, radyoloji, gastroenteroloji ve psikiyatri gibi alanlarda da tanı koyulması mümkündür. Bunun için hastanın tıbbi geçmişiyle birlikte aşağıdaki semptomları gösteri göstermediği kontrol edilmektedir.
- Ağrının bel ve kalça bölgesinde olması
- Vajinal akıntılar
- Ağrıların 6 aydan uzun sürmesi
- Adet döneminde şiddetlenen sancılar
- Cinsel birleşme esnasında ya da sonrasında ağrı
- Kasık ağrısı
Ön tanı koyulduktan sonra yapılan pek çok tetkikle birlikte tanı kesinleştirilebilmektedir. Dönemsel olması durumunda akut pelvik ağrı, uzun süreli olduğu takdirde kronik pelvik ağrı tanıları koyulabilmektedir. Ayrıca pelvik ağrılar farklı bir rahatsızlıktan kaynaklanabileceği için gösterilen diğer semptomlara ve doktorun şüphelerine göre özel bir tedavi planı oluşturulmaktadır.
Pelvik Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Semptomların şiddeti, pelvik ağrının akut ya da kronik olması ve altta yatan sebeplere bağlı olarak tedavi planları hazırlanmaktadır. Öncelikle ağrının hafifletilmesi amaçlanmakta ve ağrıya neden olan durumun ortadan kaldırılması için gereken işlemler yapılmaktadır.
Çoğu zaman tablet halindeki ilaçlar kullanılmakta, ağrı kesici tedavisiyle birlikte fizik tedaviye başlanmaktadır. Enfeksiyon durumunda antibiyotiklerden, jinekolojik durumlarda doğum kontrol haplarından ya da hormon ilaçlarından yardım alınmaktadır.
Daha nadir şekilde görülse de hastalara cerrahi müdahalelerde bulunulması gerekebilmektedir. Bunun için laporoskopik ameliyatı yapılabilmekte veya histerektomi adı verilen işlemle rahim çıkarılabilmektedir. Ancak daha çok kişinin bolca dinlenmesi, ağrıyı hafifletmek için duş alması gibi yöntemler tercih edilir. Hafif tempolu şekilde yapılan yürüyüşler ve doktorun önerdiği pelvik kaslarını güçlendiren egzersizler de tedavinin bir parçası haline getirilebilmektedir.