Kadınlarda pelvik ağrı ve fonksiyon bozuklukları yaygın olarak görülebilen bir durumdur. Pelvik bölgede çok fazla kas yer aldığından dolayı çeşitli hastalıklar oluşabilmekte, bu hastalıkların tanı ve tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca yaşanan durumlar yaşam kalitesini düşürerek hem bireye hem de cinsel yaşamına zarar verebilmektedir.

Pelvik Ağrı ve Fonksiyon Bozuklukları Nedir?

Kadınlarda görülebilen pelvik ağrı ve fonksiyon bozuklukları, pelvik taban ve çevresinde yer alan kasların sağlıklı şekilde çalışamaması durumunda ortaya çıkmaktadır. İdrar ve dışkılama konusunda ciddi sorunlar oluşturabilmekte ve cinsel yaşam olumsuz biçimde etkilenebilmektedir. Ancak bu rahatsızlıkların kontrol altına alınması mümkün olduğu için bireyler eski yaşam tarzlarına geri dönebilmektedir.

İdrar gerçekleştirmede yaşanan problemler çoğu zaman pelvik kasların güçlendirilmesiyle tedavi edilebilmektedir. Güçlenen kaslar idrar yapamama ya da idrar kaçırma gibi pek çok durumun engellenmesini sağlamaktadır. Pelvik ağrı ve fonksiyon bozukluklarından biri olan dışkılamaysa ek tedaviler gerektirebilen bir durumdur. Hastalar da özellikle dışkılamayla ilgili problemlerde şiddetli semptomlar gösterdikleri için doktorlardan yardım istemektedir.

Koksigodini (Kuyruk Sokumu Ağrısı)

Kuyruk sokumu ağrısı ya da koksigodini, kişinin kuyruk sokumu bölgesinde ciddi ağrı ve spazm geçirmesi durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Hem cerrrahi hem de yaşam kalitesini arttıracak uygulamalarla kontrol altına alınabilmektedir. Hastalara özellikle sıcak uygulamalar tavsiye edilmekte ve gerektiğinde ağrı kesici tedavisine başlanmaktadır.

Proktalgia Fugaks (Anorektal Gece Ağrısı)

Levator sendromuna benzer özellikler taşıyan proktalgia fugaks (anorektal gece ağrısı), semptomlarını gece vakitlerinde hissettirmektedir. Kramp tarzında başlayan ağrılar tipik olarak ani şekilde oluşmakta ve kişiyi uyandırmaktadır. Hissedilen ağrılar sıcak su ve masaj gibi yöntemlerle kontrol altına alınmaktadır. Tedavisi de levator sendromuna benzer bir biçimde yapılmaktadır.

Levator Sendromu (Makatta ağrı)

Hastanın makat bölgesinde ani ve şiddetli ağrı atakları hissetmesi durumuna levator sendromu (makatta ağrı) denmektedir. Çoğunlukla ağrılar soldan ve oldukça derinden gelmekte, hastanın uykusunun bölünmesine neden olmaktadır. Bağırsak çalışmalarıyla bağımlı olmasa da dışkılama durumunda semptomların şiddetlenebilmesi mümkündür.

Bu sorun, çeşitli alışkanlıklar dolayısıyla tuvalette uzun süre vakit geçiren bireylerde daha sık görülmektedir. Ayrıca ortaya çıkma sebepleri daha çok kişinin genel sağlığı ve aşağıda yer alan durumların sürekli yaşanmasıdır.

  • Uzun süre bisiklet kullanmak
  • At binmek
  • Sürekli ishal olmak
  • Sık sık ıkınmak zorunda kalmak
  • Tuvalette gazete okuma gibi alışkanlıkların olması
  • Doğum yapmak
  • Bazı cerrahi operasyonlar geçirmek
  • Psikotik bozukluklara sahip olmak
  • İrritabl bağırsak sendromu
  • Cinsel ilişkiye girmek.

Pelvik Ağrı ve Fonksiyon Bozuklukları Tanısı Nasıl Konur?

Hastaların hissettiği semptomlar ve genel tıbbi durumları göz önünde bulundurulduğunda tanı koyulabilmesi mümkündür. Levator sendromu ola bireylerde rektal muayene yapılması ve kastaki spazmların hissedilmesi tanı koymak için yeterli olmaktadır. Koksigodini içinse kuyruk sokumunun incelenmesi gerekmektedir. Yapılan radyolojik incelemelerle birlikte bazı hastalarda tümör olup olmadığını anlamak amacıyla MR gibi görüntüleme tekniklerine ihtiyaç duyulabilmektedir.

Pelvik Ağrı ve Fonksiyon Bozuklukları Tedavi Yöntemleri

Hastalar, hissettikleri ağrıları hafifletmek için sıcak uygulamalar kullanabilmektedir. Bununla birlikte ağrı kesicilerle birlikte semptomlar azaltılmakta, bireyin uzun süre ağrı çekmesine engel olunmaktadır. Koksigodini görülen bireylerde antidepresan kullanılması ağrıların neredeyse tamamen kaybolmasına yardım etmektedir.

Levator sendromu olan kimselerde daha farklı tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunu için bazı kas gevşetici ve sakinleştirici ilaçlar kullanılabilmektedir. Semptomları çok ağır seyreden bireylerde tedavi uzamakta ve elektro – galvanik akım, streoid enjeksiyonu, botoc, biofeedback gibi yöntemlere başvurulabilmektedir. Ayrıca hastalar cerrahi bir işlem olan levator masajıyla da sağlığına yeniden kavuşabilmektedir.