Rahim ağzı kanseri kadınlarda en çok görülen 5 kanser türünden biri olarak bilinmektedir. Bu kansere serviks adının verildiğinde rahim ağzında gelişmekte olan bir kanserdir.

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri yılda ortalama olarak 500.000 kadını etkileyen ve kadınlarda en sık rastlanılan kanser türlerinden biridir. Rahim ağzı kanseri serviks de denilen rahim ağzında ortaya çıkan bir kanser türüdür. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücrenin tabakası anormal hücrelere dönüşünce kanser öncülleri adı verilen hücreler ortaya çıkmaktadır.

Eğer kanser öncülleri erkenden teşhis edilmez ve tedavisine başlanmazsa rahim ağzı kanserine dönüşmektedir. Bu değişimden sorumlu olan virüs yani rahim ağzı kanserine neden olan temel etken HPV olarak da bilinen Human papilloma virüsüdür. Genital siğillere sebep olan bir virüs olarak bilinen HP virüsü cinsel yol ile bulaşan bir virüstür.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin erken dönemde herhangi bir belirti göstermemesi mümkündür. Fakat vajinada doluluk ya da kitle hissi, vajinal kanamalar, vajinal akıntı ya da ağrılı cinsel ilişki en sık rastlanan belirtiler arasındadır. Kanamalar kişilerde cinsel ilişki esnasında ortaya çıkabildiği gibi sonradan da kötü kokulu ve damla şeklinde bir akıntıya da dönüşmektedir.

Tümör eğer yukarı doğru yani rahim içi boşlukta olursa vajinaya ve yanlardaki pelvik duvara da yayılabilmektedir. Böylece mesaneyi ve rektumu direkt olarak işgal edebilir. Bu yayılıma bağlı olarak hastalarda kanlı idrar, kabızlık, vajinadan idrar ya da dışkı gelmesi de mümkündür. Bazı hastalarda idrar borusunun genişlemesi ya da böbreğin genişlemesi de görülen belirtiler arasındadır.

Pelvik duvar yayılımına bağlı olarak rahim ağzı kanserinde şiddetli bel ve kasık ağrıları ile bacak ağrısı da görülmektedir. Rahim ağzı kanseri genellikle orta ve ileri yaşlardaki kadınlarda ortaya çıkıyor gibi görülse de herhangi bir yaşta da ortaya çıkması mümkündür.

Rahim ağzı kanserinin ilk belirtileri nelerdir?

Rahim ağzı kanseri, rahmin vajinaya bağlanan alt kısmı olan rahim ağzında başlayan bir kanser türüdür. Sıklıkla düzenli tarama ile erken teşhis edilebilir. Ancak tespit edilmediğinde rahim ağzı kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve tedavisi zorlaşabilir.

Rahim ağzı kanserinin ilk belirtilerinden biri anormal vajinal kanamadır. Bu, cinsel ilişkiden sonra, adet dönemleri arasında veya menopozdan sonra kanamayı içerebilir. Kanama hafif veya ağır olabilir ve düzenli veya ara sıra meydana gelebilir. Herhangi bir anormal vajinal kanama yaşayan kadınlar, rahim ağzı kanseri belirtisi olabileceğinden, mümkün olan en kısa sürede doktorlarıyla konuşmalıdır.

Rahim ağzı kanserinin bir başka belirtisi de pelvik ağrıdır. Bu ağrı kalıcı veya aralıklı olabilir ve bel veya karın bölgesinde hissedilebilir.

Bazı durumlarda rahim ağzı kanseri anormal vajinal akıntıya neden olabilir. Bu akıntı sulu, kanlı veya kötü kokulu olabilir. Son olarak, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşayan kadınlar, rahim ağzı kanseri veya altta yatan başka bir durumun belirtisi olabileceğinden doktorlarıyla konuşmalıdır.

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Rahim ağzı kanseri rutin jinekoloji muayenelerinde ve PAP smear testi ile anormal PAP smear sonucu ile teşhis edilmektedir. Anormal PAP smear testinden sonra testin sonucu göz önünde bulundurularak hastalara ikinci kez PAP smear testi de yapılabilmektedir. Eğer bu yöntem tercih edilmezse kolposkopi adındaki cihaz ile rahim ağzının görüntülenmesi ile rahim ağzı kanserinin tanısı da koyulabilir.

Bu yöntemlerin yanı sıra rahim ağzı kanserinden korunmak ya da erken teşhisi mümkün kılmak için düzenli olarak PAP smear testine başvurulabilir. HPV – DNA adındaki tetkikler de teşhis için tercih edilebilir. Normal koşullarda 20 ile 30 yaş arasındaki kadınlarda HPV olasılığı %30 ile %50 arasında olur.

Bundan dolayı 20-30 yaş aralığındaki kadınlara yalnızca üç yılda bir smear testi ile takip önerilmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavi Yöntemleri

Rahim ağzı kanseri için tercih edilen tedavi yöntemleri ilk olarak cerrahi, ikinci olarak ise radyoterapidir. Radyoterapi genelde rahim ağzı kanserinin her evresinde tercih edilebilen bir tedavi yöntemidir. Erken evre rahim ağzı kanserinde ise yayılım daha az olduğu için genelde cerrahi tedavi tercih edilmektedir. İleri evrelerde ilk olarak tedavi için radyoterapi tercih edilir.

Cerrahi tedavide rahim ağzı bölgesindeki tümör ve yayılacağı bölgeler temizlenir. Cerrahi tedavi yönteminde hastaların durumlarına göre tüm rahim ya da yalnızca rahim ağzının ve lenf bezlerinin alınması da mümkündür. Rahim ağzı kanserinde kullanılan cerrahi teknikler arasında leep, lazer tedavisi, kriyoterpi ve konizasyon yer almaktadır.