Rahim Kanseri Tedavisi
Kadınlarda en yaygın biçimde ortaya çıkan kanser çeşidi rahim kanseridir. Erken dönemde tespit edildiğinde daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Fakat kontrol altına alınmaması durumunda vücudun diğer bölgelerine de sıçrayacağı için olumsuz sonuçlara sebebiyet verilebilmektedir. Dikkatli şekilde hareket edildiğinde rahim kanserinden korunma yolları da bulunmaktadır.
Rahim Kanseri Nedir?
Endometrium, uterus, endometrial kanser isimleriyle de bilinen rahim kanseri, rahmin içinde bulunan tabakalarda kötü huylu tümör oluşumu olarak tanımlanmaktadır. Rahimde yer alan hücrelerin kontrol edilemez biçimde büyümesi durumunda da tümör oluşmaktadır.
Bir noktada başlasa bile bu anormal büyüme nedeniyle tüm rahim ve çevre dokular tehdit altında girmektedir. Ancak aşağıdaki konularda dikkatli olmak rahim kanserinin oluşumunu engellemeye yardımcı olmaktadır.
- Sigara, alkol, tütün ürünleri gibi kanser yapıcı maddeleri kullanmamak
- Doğum kontrol ilacı kullanmak (kanser riskini azaltmak için)
- Cinsel ilişkide prezervatif kullanmak
- Düzenli olarak smear testi yaptırmak
- HPV aşırı yaptırmak
Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Uterus (rahim) kanseri daha çok menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan bir durumdur. Bu nedenle özellikle menopoz sonrası görülen kanamalar rahim kanserinin bir belirtisi olabilmektedir. Ayrıca pek çok kanser hastasında anormal adet kanamaları, adet süresinin uzaması, pelvik kaslarında ağrı, anormal şekilde görülen kanlı akıntılar bulunmaktadır.
Ek olarak cinsel ilişkilerin ağrılı şekilde geçmeye başlaması ve kişide kontrolsüz kilo kaybı olması rahim kanseri sırasında görülen belirtilerdir. Oluşan durumlara göre rahim kanseri 4 evrede incelenmekte ve bu evrelere bağlı olarak tedaviler düzenlenmektedir.
- 1. evre: Kanser hücreleri yalnızca rahimdedir ve yayılım yoktur.
- 2. evre: Kanser hücreleri rahim ve serviskte görülmektedir ancak lenf bezlerine kadar ulaşmamıştır.
- 3. evre: Rahim dışında da kanser hücrelerine rastlanmaktadır fakat henüz rektum ve mesanede kanser hücresi bulunmamaktadır.
- 4. evre: Son evre olduğu için kanser hücreleri daha uzak organlara kadar yayılabilmekte, 4A ve 4B olarak iki ayrı şekilde incelenmektedir. Rektum ve mesanenin mukozasında görülmesi 4A, kasıktaki lenflere ve diğer organlara ulaşmasıysa 4B olarak adlandırılmaktadır.
Rahim Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Adet dönemlerinde östrojen ve progesteron adı verilen hormon seviyelerinde değişiklikler görülmektedir. Bu iki hormon arasındaki dengenin bozulması durumunda kadında rahim kanseri gelişme oranı artmaktadır. Özellikle östrojen seviyesindeki artışlar ve buna bağlı olarak gelişen aşağıdaki durumlar, rahim kanserinin oluşması açısından risk faktörü olarak kabul edilmektedir.
- Hiç gebe kalmamış olmak
- Erken yaşta başlayan adet döngüsü (12 yaşından önce)
- Geç menopoz
- Ovülasyon döngüsünde görülen düzensizlikler
- Obezite
- Yağlı diyet
- Diyabet
- Östrojen replasman tedavisi
- Over tümörlerinin oluşması
- Yaşlılık
- Daha önce meme kanseri ve over tümörleri geçirilmesi
- Tamoksifen tedavisi alınması
- Herediter Nonpolipozis Colorektal Cancer (DNA tamir geninde bozukluk oluşturan kalıtsal bir hastalık)
Kişinin yaşam kalitesinin düşük olması, radyasyona maruz kalması ya da zorlu bir işte çalışması da rahim kanseri oluşturabilen sebeplerdir. Fakat dikkatli şekilde hareket etmek, cinsel birlikteliklerde özenli olmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak gibi durumlar kanser riskinin azalmasına yardım etmektedir.
Rahim Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastanın şikayetleri ve bazı testler yapılarak rahim kanseri tanısı koyulduğunda pek çok tedavi yöntemine başlanabilmektedir. Eğer tanı erken koyulmuşsa hastaların %95 oranında yaşama şansları bulunmaktadır.
Sıklıkla tedavi planında radyoterapi ve kemoterapi yer almaktadır. Fakat ilk olarak cerrahi müdahaleler yapılmakta ve kanserli doku rahimden çıkarılmakta, çevresel dokulardan da örnekler alınmaktadır. Ek olarak tümör büyümesini durdurmak amacıyla hastalara hormon tedavisi yapılabilmektedir. Eğer cerrahi işlem yetersiz kalırsa birden fazla tedavi yöntemi aynı anda uygulanabilmektedir.
Rahim Alınırsa Ne Olur?
Rahim, insan vücudunda önemli bir organdır. Bu organ, üreme fonksiyonlarından sorumludur ve diğer birçok hormonal işlevi de düzenler. Rahim alınması, bazı durumlarda gereklidir, ancak diğer durumlarda seçenekler arasında yer alır.
Rahim alınması sonrası, kadınların hormon seviyeleri değişebilir ve menopoz belirtileri göstermez. Bazı ameliyatlar sırasında yumurtalıkların da alımı gerçekleşebilir. Ancak, bu her rahim alımı ameliyatında yumurtalıkların alınması söz konusu değildir. Hasta, yumurtalıkların alınmadığı rahim alma ameliyatı olursa hasta adet göremez. Bu durumda menopoz durumu da gerçekleşemez.
Rahim alınması sonrası, kadınların cinsel hayatı da etkilenebilir. Özellikle, cinsel ilişki sırasında orgazm zorluğu yaşayan kadınlar olabilir. Bununla birlikte, rahim alınması sonrası cinsel yaşamı etkileyen diğer faktörler de vardır, bu nedenle her kadın için farklı deneyimler olabilir.
Sonuç olarak, rahim alınması bazı durumlarda gereklidir, ancak kadınların hayatında önemli bir değişiklik olabilir. Bu nedenle, rahim alınması öncesinde ve sonrasında kadınların doktorları ile konuşmaları ve bu süreçte destek almaları önemlidir.