Son dönemlerde dünyada daha yaygın hale gelen reflü, özellikle beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişen bir sağlık sorunudur. Obezitenin artmasıyla birlikte reflünün de arttığı görülmüştür. Bu rahatsızlık halk arasında mide yaması ya da mide ekşimesi gibi tabirlerle de ifade edilebilmektedir. Ayrıca farklı yaş gruplarında ortaya çıkması ve her iki cinsiyette görülmesi mümkündür. Çoğunlukla tedaviyle semptomlar kontrol altına alınmakta, diyet listesine uygun yeni bir yaşam tarzı oluşturulmaktadır.

Genel olarak reflü, midede yer alan sıvıların yemek borusuna ya da ağza kadar yükselmesi durumudur. Zaman zaman yemek borusunda oluşan ödemlerden dolayı oluşabilmekte ve bu duruma atipik reflü adı verilmektedir.

Tipik reflülerse ağızda hissedilen acı tatla kendini gösteren bir durumdur. Her iki hastalı da uzun bir tedavi sürecine ihtiyaç duymaktadır ancak kişinin bazı konularda dikkatli şekilde hareket ederek semptomları azaltması mümkündür.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Bebeklikten yaşlılığa kadar görülebilen reflünün iki farklı türü bulunmaktadır. Bu türler tipik ve atipik semptomlara göre birbirinden ayırt edilebilmektedir. Çoğunlukla tipik reflü belirtileri görülmekte; kişide mide yanması, mide ekşimesi, ağıza kötü bir tat gelmesi, mide bulantısı ve göğüs ağrısı gibi semptomlara neden olmaktadır. Atipik reflüyse çoğunlukla kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılmakta ve aşağıdaki semptomların görülmesine neden olmaktadır.

  • Sinüzit
  • Kuru öksürük
  • Ağız kokusu
  • Ses kısıklığı
  • Diş çürümesi

Bebeklerde görülen reflü çoğunlukla ilk bir yılda ortaya çıkmakta ve sürekli kusmayla kendini belli etmektedir. Ancak bu durum normal olduğundan dolayı duruş ve yatış pozisyonları, beslenme şekli ve beslenme miktarı düzenlenmektedir. Bir yıldan daha uzun sürdüğündeyse reflü tedavisine başlanabilmektedir.

Reflünün tedavi edilmemesi kronik farenjit başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir. Ayrıca mideden yukarı doğru çıkan sıvılar soluk borusuna, oradan da akciğere ulaşabilmektedir. Bu nedenle uzun süre tedavi edilmeyen reflü astım gibi farklı akciğer hastalıklarının oluşmasını sağlayabilmektedir.

Reflü Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Hastaların veya ebeveynlerinin belirttiği şikayetler doğrultusunda reflü ön tanısı koyulabilmektedir. Ancak tanıyı kesinleştirmek için ilk olarak gastroskopiyle mide kapağının incelenmesi ve mide fıtığının olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Yemek borusundaki hasar durumu incelenirken gerekliyse mideden doku alıp patoloji sonuçları da dikkate alınabilmektedir.

Tanı koymak için kullanılan diğer yöntemler manometre ve pHmetredir. pHmetre, yemek borusuna kaçan asit miktarını ölçmek için kullanılmaktadır. Manometreyse yemek borusunda farklı bir sorun olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmaktadır. Böylelikle reflüyü tetikleyen başka bir durum varsa teşhis edilerek tedavi planına dahil edilebilmektedir.

Reflünün Kalıcı Çözümü Var Mı?

Yaygın olarak asit reflü olarak bilinen Gastroözofageal reflü hastalığı, mide asidinin ve diğer sindirim sularının özofagusa geri akarak mide ekşimesi, kusma ve yutma güçlüğü gibi semptomlara neden olduğu bir durumdur.
Reflü hastalığı etkili bir şekilde yönetebilen ve yemek borusunun daha fazla zarar görmesini önleyebilen çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur.

  • Yaşam tarzı değişiklikleri: Asit reflüyü tetikleyen yiyeceklerden kaçınmak, daha küçük öğünler yemek, fazla kiloluysa kilo vermek, sigarayı bırakmak gibi yaşam tarzındaki bazı değişiklikler reflü hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
  • İlaçlar: Mide tarafından üretilen asit miktarını azaltan proton pompası inhibitörleri ve mide asidi üretimini de azaltan reflü hastalığı semptomlarını yönetmeye yardımcı olacak çeşitli ilaçlar mevcuttur. Antasitler hafif semptomlar için hızlı rahatlama sağlayabilir.
  • Cerrahi: Yaşam tarzı değişikliklerine veya ilaçlara yanıt vermeyen ciddi reflü hastalığı vakalarında cerrahi bir seçenek olabilir. Fundoplikasyon, midenin üst kısmının alt özofageal sfinkteri güçlendirmek ve asit reflüsünü önlemek için etrafına sarıldığı cerrahi bir prosedürdür.

Reflü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tedavi seçenekleri arasında ilk olarak yaşam tarzını değiştirme ve dikkatli şekilde hareket etme durumları yer almaktadır. Bunun için yemekten sonra uzanmamaya, az ve sık beslenmeye, asitli ve gazlı içecekleri mümkün olduğunda tüketmemeye dikkat etmek gerekmektedir.

Doktorların önerdiği ve yasakladığı yiyeceklere uygun bir diyet listesi çıkarmaya özen gösterilmelidir. Ayrıca ilaç tedavisine başlanmışsa söz konusu olan durumlarda ayrıca hassas olunmalıdır.

Hastanın mide fıtığı gibi başka bir anatomik sorunu varsa cerrahi müdahalelere başvurulabilmektedir. Ayrıca hastalık kronik bir boyuta ulaşmışsa özellikle gençlerde ameliyat seçeneği gündeme gelmektedir. Daha hafif düzeyde seyreden semptomları hafifletmek içinse aşağıdaki yöntemlerden yardım alınabilmektedir.

  • Uyumadan önce yemek yememek
  • Yemekleri iyice çiğnemek
  • Uzun süre aç kalmamak
  • Beli ve karın bölgesini sıkmayan kıyafetler giymek
  • İdeal kiloyu korumak ya da ideal kiloya ulaşmak
  • Stresi azaltmak
  • Baharatlı yiyecekleri tüketmemek
  • Sigara, kahve ve alkol kullanımını sınırlamak
  • Yağlı yiyecekleri tercih etmemek
  • Turşu tüketmemek
  • Çikolata yememek
  • Aşırı soğuk ya da soğuk içecekleri içmemek