Rektosel, bağırsağın son kısmı ile ön kısmındaki organlar arasındaki tabakanın gevşemesi sonucu bağırsağın ıkınmayla birlikte bu organın fıtıklaşmasıdır. Kadınlarda doğum sonrasında ortaya çıkabilirken, erkeklerde de uzun süren kabızlıklardan sonra ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) Nedir?

Bağırsak fıtıklaşması olarak da bilinen rektosel bağırsağın ıkınma sonucu kadınlarda vajen, erkeklerde ise mesaneyi gevşetmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Kadınlarda çok fazla doğum yapılması veya tek ama oldukça zor bir doğum yapılması bağırsak fıtığını etkileyen faktörlerdir.

Erkeklerde, genelde uzun süreli kabızlık durumlarından sonra bağırsak fıtığı ortaya çıkar. Özellikle menopoz sonrasındaki dönemde kadınlarda bu tabaka zayıflar ve ıkınma esnasında fıtıklaşma oluşur. Eğer hastada inatçı hemoroid ya da çatlak varsa bu da ağrı ve kanamaya sebep olabilir. Aynı zamanda kadınlarda pelvik sarkma denen sendrom ile bağırsağın dışında da sarkma meydana gelebilir.

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) Belirtileri Nelerdir?

Rektosel, halk arasında genellikle bağırsak fıtıklaşması olarak bilinir. Erkeklerde de meydana gelebilen bir hastalık olsa da rektosel teşhisi kadınlara daha fazla görülmektedir. Rektosel (bağırsak fıtığı) belirtileri arasında tuvaletini yapamama, vajina sarkması hissi ve sürekli ıkınma ihtiyacı vardır.

Parçalı bir şekilde yapılan dışkı, tuvaleti tam anlamıyla bitirmeden kalkmak gibi durumlar da rektosel (bağırsak fıtığı) belirtileri arasındadır.

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Gelen kadın hasta, çok fazla doğum yapmış ve bu doğumları da normal doğum olarak gerçekleştirmişse bağırsak fıtığı riskinin artması oldukça mümkündür.

Rektosel (bağırsak fıtığı) belirtileri ile hastaneye giden hastaların öncelikle tıbbi geçmişi öğrenilir ve şikayetleri uzman hekim tarafından değerlendirilir. Her ne kadar tanısı kolonoskopi ya da rektoskopi ile belirlenir sanılsa da bu yöntemler ile rektosel tanısını netleştirmemektedir.

Rektosel (bağırsak fıtığı) tanısı için genellikle defekografi tercih edilir. Aynı zamanda pelvik taban alanında uzmanlaşmış bir doktor anorektal vejinekolojik muayene yaptıktan sonra da rektosel (bağırsak fıtığı) tanısı koyabilir. Teşhisin net olarak konabilmesi için bazı ek testlerin istenmesi gerekebilir.

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) Nasıl Tedavi Edilir?

Aynı göbek fıtığı veya kasık fıtığı gibi bir fıtıklaşma olan bağırsak fıtığı (rektosel) hastanın yaşam kalitesini direkt olarak etkileyen bir hastalıktır. Bu nedenle genellikle fıtıklarda tercih edilen tedavi, cerrahi yöntemdir.

Eski dönemlerde kadın hastalıkları uzmanlarınca fıtıklaşmanın üst bölgesinin dikişler ile kapatılması şeklinde gerçekleşen ameliyatlar günümüzde oldukça farklı bir şekilde tamamlanıyor.

Rektoselin (bağırsak fıtığı) günümüzde minimal dikişli bir yöntem olarak kabul edilen, transperineal cerrahi ile yapılıyor. Bu yöntemde anal ya da vajinal bir müdahale gerekmediği için tedavi çok daha sağlıklı ve güvenli oluyor.

Rahim ağzıyla makat girişi arasında kalan bölgeye yama yerleştirerek operasyon gerçekleştiriliyor. Rektosel olan kişilerde genelde pelvik organ sarkması da olduğundan bütünsel yaklaşım ile etkili bir tedavi sağlamak amaçlanıyor.