Renk Körlüğü Tedavisi
Renk körlüğü hem kalıtsal olarak hem de sonradan oluşabilen bir hastalıktır. Doğuştan renk körlüğü kromozomlara bağlı olarak erkeklerde daha yaygın olarak görülür. Kadınlarda görülme olasılığı %0,5 olmasına rağmen erkeklerde bu oran %8’e çıkmaktadır. Edinilmiş renk körlüğüyse erkek ve kadınlarda benzer oranlarda oluşmaktadır. Kesin bir tedaisi olmasa da bazı tıbbi yöntemlerle renklerin daha iyi biçimde ayırt edilmesi sağlanabilmektedir.
Renk Körlüğü Nedir?
Bazı kişiler renkleri ya da renkler arasındaki farkları algılayamamaktadır. Bu durum tıpta renk körlüğü olarak tanımlanmakta ve bir görme bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Hastalar daha çok kırmızı ve yeşil renklerini birbirine karıştırmaktadır ancak nadiren de olsa tüm renklerin gri tonlarında görülmesi de mümkündür. Renkler, yaşamın önemli bir parçası olduğundan dolayı renk körlüğü olan kişilerde yaşam kalitesi düşmekte, bazı tercihler daha zor hale gelmektedir.
Renk körlüğü çoğunlukla doğuştan meydana gelen bir durumdur. Ancak bazı nedenlerden dolayı retinada ya da görme merkezinde sorun yaşanabilir. Görmeyle ilgili bir bölümde hasar oluşması durumunda meydana renk körlüğüneyse edinilmiş renk körlüğü adı verilmektedir.
Renk Körlüğü Nedenleri Nelerdir?
Bir kimsede renk körlüğü olmasının ana nedenlerinden biri retinada yer alan koni fotoreseptörlerinin bozulmasıdır. Bu reseptörler ışığı dalga boylarına göre ayırdığı için yaşanan bozukluk, renklerin tam olarak ayırt edilememesini sağlamaktadır. Doğuştan oluşan renk körlüğünde fotoreseptörlerde eksiklik söz konusuyken, edinilmiş olan çeşidinde sonradan hasar alması mümkündür.
Renk körlüğü oluşumunda etkili olan diğer hastalıklar retinitis pigmentosa ve Leber’in doğumsal amarozu olabilir. Bu hastalıkların yaşanması kişide hastalığın oluşumunu tetiklediği gibi farklı semptomların oluşmasına da neden olmaktadır. Ayrıca görme sinirlerinde oluşan hasarlar ve bazı ilaçların yan etkileri de kişide edinilmiş renk körlüğü oluşmasını sağlayabilmektedir.
Renk körlüğü belirtileri nelerdir?
Renk görme eksikliği olarak da bilinen renk körlüğü, dünya çapında önemli sayıda insanı etkileyen yaygın bir durumdur. Kişinin renkleri doğru algılama yeteneğini bozan, çoğu zaman belirli renk tonlarını ayırt etmeyi zorlaştıran bir durumdur.
Renk körlüğünün en yaygın semptomlarından biri, kırmızı, sari, turuncu ve yeşili ayırt etmede zorluktur. Bu, bireylerin çizelgeleri, haritaları ve diğer renk kodlu materyalleri okumasını zorlaştırabilir. Renk körlüğü olan kişiler ayrıca mavi ile mor veya pembe ile gri arasındaki farkı ayırt etmekte zorlanabilirler. Dikromatik renk körlüğü olan kişiler, mavi ve sarı veya kırmızı ve yeşil gibi yalnızca iki ana rengi görebilir ve diğer renkleri ayırt edemezler.
Renk körlüğü ayrıca gece görüşü ile ilgili sorunlara neden olabilir ve bu da insanların düşük ışık koşullarında görmesini zorlaştırır. Renk körlüğü olan kişiler, kendilerine benzeyen renkleri ayırt etmeye çalışırken baş ağrısı veya göz yorgunluğu yaşayabilir.
Sonuç olarak renk körlüğü, kişinin renkleri doğru algılama yeteneğini etkileyen bir durumdur. Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, tıbbi yardım almak ve doğru bir teşhis almak önemlidir.
Renk Körlüğü Tanısı Nasıl Konulur?
Kişinin renkleri normal şekilde göremediğini düşünmesi durumunda bir göz doktoruna durumu anlatması gerekir. Doktor, yaptığı renk körlüğü testi sayesinde çok kısa bir sürede tanı koyabilmektedir. Bu test, farklı renklerden ve noktalardan elde edilen birkaç görselden oluşmaktadır. Eğer hasta doğru sayıyı göremiyor ya da bir sayı olduğunu fark edemiyorsa renk körü tanısı koyulabilmektedir.
Renk Körlüğü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Eğer gözlerde başka bir sorun yoksa renkli kontakt lensler ve gözlükler kullanılarak renk körlüğü giderilebilmektedir. Doktor, farklı lens ve gözlükleri deneterek kişinin neye ihtiyaç duyduğunu saptayabilir. Ancak bu araçlar tam bir tedavi sağlama özelliğine sahip değildir. Kullanımı durdurulduğunda, yani gözlük ve lensler çıkarıldığında renkler aynı şekilde görünmeye devam eder. Gün içinde renklerin daha kolay şekilde ayırt edilebilmesi sağlandığı içinse yaşam kalitesi yükseltilmiş olur.
ABD’de yapılan bir çalışmada maymunların renk körlüğü gen tedavisi sayesinde düzeltilebilmiştir. Bu uygulama 2019 yılında yapılmış ve çalışmalar sürdürülmeye devam etmiştir. Ancak insanlar üzerinde denenmeye başlanmadığı için bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmemiştir.