Gözün görmesine yardımcı olan önemli bir sinir tabakası olan retina, zaman zaman travma ya da yırtık gibi durumlarla deforme olabilir. Bu durum, görme işlevinde sorunlar çıkmasına ve bazen körlüğe kadar uzanabilen semptomlara neden olur. Retina dekolmanı farklı yöntemlerle tedavi edilebilmekte, böylelikle pek çok hastada görme kaybının önüne geçilebilmektedir.

Retina Dekolmanı Nedir?

Normal durumda göz küresinin içine yapışık olan retina, bazı etkenler dolayısıyla bu yüzeyden ayrılabilmektedir. Dekolman oluşumundan önce retinada yırtıklar meydana gelebildiğinden dolayı hastalarda retina dekolmanıyla birlikte retina yırtılması da görülmektedir.

Yırtıkların onarılmaması tüm retinanın hasar görmesine neden olabileceği için dekolmana dönüşmeden önce tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Dekolmanın tedavi edilmemesiyse görme kaybı gibi ciddi ve kalıcı hasarların oluşmasıyla sonuçlanabilmektedir.

Retina Dekolmanı Nedenleri Nelerdir?

Miyop derecesi yüksek olan kişilerde retina yırtılma riski çok yüksektir. Bu hastaların retinası normale göre daha ince olduğundan dolayı yırtılmaya daha müsaittir. Ayrıca ilerleyen yaşa bağlı olarak retinanın bozulması ve yırtılması, daha sonra olduğu yerden ayrılarak retina dekolmanına dönmesi mümkündür. Bazı hastalarda nedeni bilinmeyen bir şekilde ortaya çıksa da dekolman oluşmasına neden olabilecek diğer durumlar aşağıdaki listede belirtilmiştir.

  • 6 dereceden büyük miyopi
  • Gözün yaralanması
  • Göz ameliyatı geçirilmesi
  • Katarakt ameliyatı
  • Yaşlılığa bağlı olarak göz içindeki sıvının azalması
  • Genetik faktörler

Retina Dekolmanı Tanı Yöntemleri

Göz muayeneleri, pek çok hastalığın incelenmesine ve teşhis edilmesine yardımcı olur. Bunun için öncelikle göz bebeklerinin büyütülmesi için bir göz damlasının damlatılması gerekir. Bir müddet beklendikten sonra göz bebeği iyice büyüyerek incelenmeye hazır hale gelir. Bu esnada ışığa duyarlılık artsa bile muayeneyi çok kolaylaştırdığından dolayı yapılması gereken bir işlemdir.

Retinayı incelemek için kullanılan medikal alet, retinadaki yırtık ve ayrılmaların görüntülenmesine yardımcı olur. Bu esnada göz tomografisi ya da anjiyosu gibi tetkiklerden de yardım alınabilmektedir. Böylece gözün anatomik yapısı, retinanın ayrıntılı durumu, damarlar ve sinirler de taranarak gözde oluşan hasar daha iyi bir biçimde tespit edilebilir.

Retina Dekolmanı Tedavi Yöntemleri

Kişinin retinasında oluşan hasara göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması mümkündür. Genellikle ameliyatlar lokal anestezi uygulanarak ameliyathanede gerçekleştirilmektedir ve ameliyat türü farklılık gösterse de dekolman tedavisi yalnızca cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilmektedir.

Hastaların neredeyse tamamına vitrektomi ameliyatı yapılmaktadır. Büyük yırtıklar bu ameliyatla onarılmakta, jel sıvı değiştirilmekte, gaz ya da silikon tamponlarla yırtılma durumu ortadan kaldırılmaktadır.

Retina dekolmanına neden olan yırtıkların tedavisinde argon lazer kullanılabilir. Bu yöntem mikro cerrahiye girmektedir ve retinanın dikilmesini sağlamaktadır. Uygulanabilen bir diğer teknik olan skleral çökertme yöntemi, göze dışarıdan uygulanmaktadır ve vitrektomiye ek olarak tercih edilebilmektedir. Silikondan yapılan ince şeritler göze baskı yaptığı için retinanın yatışmasına yardımcı olmaktadır.

Pnömatik retinopeksi, hem yırtık hem dekolman olan gözler için uygulanmaktadır ancak yalnızca erken teşhiste etkilidir. Bu teknikte gözün içine gaz eklenerek retinanın yeniden yerine yerleşmesi sağlanmaktadır. Sonrasında argon lazerden de yardım alınabilmektedir. Sarı noktada bulunan kanamaların uzaklaştırılması için de bu yöntem tercih edilebilmektedir.

Retina dekolmanı ameliyatından sonra hastanın bir süre yüzüstü yatması istenebilir. İyileşme sürecinde zamanla azalacak şekilde damla kullanılması istenebilir.

Ayrıca hastaların hijyene dikkat etmesi ve gözü her türlü mikroptan koruması oldukça önemlidir. Bu bakımdan mümkün olduğunca göze dokunmamak ve elleri iyice yıkadıktan sonra damla damlatmak gerekmektedir. Eğer yüksek rakımlarda bir yolculuk söz konusuysa ve gazlı bir işlem uygulandıysa mutlaka doktorun onayı alınmalıdır.

Retina Dekolmanı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Retina dekolmanı ameliyatı, gözün retina tabakasının yırtılması veya delinmesi sonucu oluşan bir tıbbi durumun tedavisinde uygulanan bir cerrahi müdahaledir. Bu ameliyatın süresi, dekolmanın boyutu ve tipine, ameliyat yöntemine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.

Standart bir retina dekolmanı ameliyatı yaklaşık 1-2 saat sürer. Bu ameliyatta, gözün dış yüzeyi lokal anestezi altında uyuşturulur ve göz küresine küçük bir kesik yapılarak mikro cerrahi aletleri ile retina yırtığı veya deliği tamir edilir. Buna ek olarak, göz içi sıvısı alınır ve retina yerine sabitlenir.

Ancak, retina dekolmanı ameliyatı bazen daha uzun sürebilir. Özellikle, eğer ameliyat vitrektomi adı verilen daha karmaşık bir yöntemle yapılırsa. Vitrektomi, gözün içindeki bulanık sıvının tamamen alınması ve yerine temiz bir sıvı enjekte edilmesi işlemidir. Bu işlem yaklaşık 2-3 saat sürebilir.

Sonuç olarak, retina dekolmanı ameliyatı süresi değişebilir ve birçok faktöre bağlıdır. Bu nedenle, ameliyat öncesi doktorunuzun size ameliyatın süresi ve detayları hakkında bilgi vermesi önemlidir.