Retina Hastalıkları ve Sarı Nokta
Göz sağlığının önemsenmemesi, çeşitli göz hastalıklarına neden olmaktadır. Sarı nokta ve diğer retina rahatsızlıkları tedavi edilmediği takdirde de görme kaybı yaşanabilmektedir. Makula dejenerasyonu olarak da tanımlanan sarı nokta hastalığı, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan ve genelde genetik biçimde aktarılan bir yapıya sahiptir.
Sarı Nokta Neden Oluşur?
Gözün arka kısmında kişinin detayları görmesini sağlayan ve makula olarak ifade edilen bir bölge yer almaktadır. İğne deliğine ip sokmak gibi, incelik gerektiren işler makula sayesinde yapılmaktır. Bu bölgede meydana gelen herhangi bir problemde kişi bulanık görebilir ya da göz kararmasından şikâyet edebilir.
Kişide kısmi görme bozukluğu olsa da bütüne odaklanma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Ancak sarı nokta hastalığının ilerlemesi ve tedavi edilmemesi tamamen görme kaybıyla sonuçlanabilir. Makula dejenerasyonu iki tipte ilerlemektedir:
- Kuru Tip Makula Dejenerasyonu: Hastaların büyük bir bölümünde bu tip hastalıkla karşılaşılmaktadır. Genelde yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkar ve ilerleme hızı oldukça yavaştır. Görme kaybı kademeli olarak gerçekleşir ve uzun süreli olarak nitelendirilir.
- Islak Tip Makula Dejenerasyonu: Tüm sarı nokta vakalarının yalnızca %10’unu oluşturmaktadır. Göz arkasında anormal damarlanma oluşumuyla meydana gelir. Sızıntı ve kanama semptomlarıyla ilerle ve aniden görme kaybına neden olabilir.
Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Sarı nokta hastalığa vücutta gözlenen değişimler kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Bu rahatsızlığın erken evrede fark edilebilmesi oldukça zordur. Hastaların genelde bir gözlerinde hiçbir sağlık problemi hissedilmediği görülmektedir. Sarı nokta hastalığının başlıca belirtileri aşağıdaki gibidir.
- Merkezi görme bölümde görme bozukluğu, kayıp
- Görme alanı çizgilerinin bozulması
- Loş ortamlarda görememe, mutlaka yoğun aydınlık ihtiyacı
- Bulanık görüş
- İnsan yüzlerini seçerken zorlanma
- Renk ayrımı yapamama durumu
Sarı Nokta Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir?
Sarı nokta hastalığına neden olan etkenler kesin olarak tespit edilemese de bazı grupların hastalık açısından riskli olarak nitelendirildiği görülmektedir. Bu grupların başında 65 yaş ve üzeri bireylerle kadınlar gelmektedir. Avrupa kökenli kişiler, sigara kullananlar, aşırı kilolu bireyler, kalp – damar hastaları ve yüksek tansiyonu bulunanlar da risk faktörü olarak değerlendirilmektedir.
Sarı Nokta Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Sarı nokta hastalığı, ilerleyen yaşla birlikte görülen bir durumdur. Yaşlılık, pek çok göz rahatsızlığını da beraberinde getiren bir durum olduğundan makula dejenerasyonu için hasta öyküsü dikkatle dinlenmekte, ardından fizik muayene yapılmaktadır. Muayene sırasında kullanılan özel aletler, görme alanındaki bozulmaların tespitine imkân sağladığından sarı nokta hastalığının tanısı bu şekilde yapılabilmektedir. Daha ileri incelemenin gerektiği durumlarda hekim tarafından laboratuvar ve görüntüleme tetkiklerinin istenmesi mümkündür.
Sarı Nokta Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sarı nokta hastalığının tedavisi, rahatsızlığın hangi tipte olduğuna göre değişmektedir. Kuru tip makula dejenerasyonu için hasta belirli aralıklarla muayene ve takip edilmektedir. Koruyucu tedavi amacıyla da göz sağlığını destekleyecek antioksidan etkili ilaçlardan yararlanılmaktadır.
Islak tip makula dejenerasyonunda meydana gelen görme kaybı genelde iyileştirilememektedir. Tedavinin amacı anormal damar gelişimine bir son verilmesidir. Erken evrelerde görme kaybının yavaşlatılması ve durdurulması amacıyla bazı tedavi yolları uygulanmaktadır.
Fotodinamik terapi, ıslak tip makula dejenerasyonu için sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır. Yüksek ışınlı lazerlerle anormal damarların giderilmesi (fotokoagülasyon) de fotodinamik terapinin yanında tercih edilen bir diğer tedavi alternatifidir. Bu uygulamada dışarıdan uygulanan lazer ile damarların kapatılması hedeflenir. Buradan da anlaşılabileceği üzere sarı nokta hastalığının kesin bir tedavisi bulunmaz. Uygulanan yöntemler daha çok koruyucu tedavi niteliğine sahiptir.