Romatizma hastalığının kas, kemik, eklemler ve bağlarla ilgilenen, birçok hastalığı kapsayıcı olduğu söylenebilmektedir. Romatizma, hareket kısıtlılığına neden olan bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda şişlik ve ağrı gibi sorunlara da neden olabilmektedir. İlerlemiş romatizmanın bazı hastalarda şekil bozukluklarına yol açabileceği de söylenebilir.

Genel olarak romatizma hastalıklarının kronik olduğu görülür. Hastaların günlük hayatlarına devam edebilmeleri için hastalığa erken tanı konulması ve düzenli bir şekilde tedavi uygulanması oldukça önemlidir.

Romatizma Nedir?

Romatizma, her yaş grubunda görülebilmekte olan bir rahatsızlık olma özelliğine sahiptir. Kronik bir rahatsızlık olarak bilinmekte olan romatizma, iskelet, kas ve bağlardan meydana gelmekte olan hareket sisteminde hareket kısıtlılığı ve ağrıya neden olabilmektedir.

Bazı durumlarda romatizmanın iç organları da etkileyebildiğini söylemek mümkündür. Romatizmanın bilinen birçok farklı türü vardır. Ancak temel olarak iltihaplı ve iltihapsız romatizma olmak üzere ikiye ayrıldığı söylenebilir.

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Romatizma belirtilerinin her kişide farklılık gösterebileceğini söylemek mümkün olsa da genel olarak benzerlik gösteren belirtilere sahiptir. En yaygın belirtiler arasında; kas ağrısı, sırt ve bel ağrısı, kas güçsüzlüğü, tırnak değişimleri, gözyaşı azalması, ağız kuruluğu ciltte döküntüler, uzun süreli ve yüksek ateş, görmede ani olarak azalma yaşanması, parmaklarda renk solması, nefes darlığı, kuru öksürük ve kanlı balgam gibi belirtiler görülmektedir. Bunların dışında romatizma belirtileri arasında;

  • Kalp ve dolaşım sisteminde yaşanan olumsuzluklar,
  • Nörolojik belirtiler,
  • Sindirim sistemi şikayetleri,
  • Böbrek fonksiyonlarında azalma bulunur.

Romatizma Neden Olur?

Romatizma hastalıkları, vücutta bulunan hareket sisteminin parçalarından biri olan kemik, bağ, kas ve eklemleri etkileyen hasarlar olarak tanımlanır. Kesin olarak neden kaynaklandığı bilinmeyen romatizma hastalığının iltihaplı ve iltihapsız romatizma çeşitlerine göre nedenleri de farklılık göstermektedir.

İltihaplı romatizma genetik geçişli, iltihapsız romatizma ise eklemlerin aşırı yıpranmadan, spor yaralanmalarından, travmalardan, fazla kilodan ve genetik faktörler yüzünden meydana geldiği düşünülmektedir.

Romatizma Hastaları Ne Yememeli?

Romatizma hastalıkları, eklem ve kasları etkileyen kronik inflamasyonlu durumları ifade eder. Romatizmal hastalıklar, beslenme alışkanlıklarıyla tedavi edilemese de doğru diyet tedavisi belirli durumlarda semptomların şiddetini azaltabilir. Romatizma hastalarının tüketmemesi gereken besinler arasında şunlar yer alır:

  • İşlenmiş ve kızartılmış yiyecekler: Bu yiyecekler, vücuttaki iltihaplanmayı artırabilen trans yağlarda yüksektir.
  • Şekerli yiyecek ve içecekler: Yüksek şeker alımı iltihaba katkıda bulunabilir ve ayrıca kilo alımına neden olabilir.
  • Alkol: Alkol iltihabı artırabilir ve ayrıca romatizma tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir.
  • Kırmızı et: Kırmızı et, vücutta iltihaplanmaya katkıda bulunabilecek doymuş yağ bakımından yüksek olabilir.
  • Süt ürünleri: Süt ürünleri iyi bir kalsiyum kaynağı olsa da bazı romatizma hastaları süt ürünlerine karşı hassas olabilir ve bunun sonucunda iltihaplanma artışı yaşayabilir.
  • Glüten sebzeleri: Bazı romatizma hastaları, iltihaplanmayı şiddetlendirebilen domates, patates, patlıcan ve biber gibi itüzümü sebzelerine duyarlı olabilir.

Yukarıdaki önerilerin kişinin durumuna ve tıbbi geçmişine bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir.

Romatizma Tanısı Nasıl Konulur?

Romatizma tanısının konulabilmesi için uygulanan birçok test yöntemi bulunur. Öncelikle teşhis için hastanın hikayesi, doktor tarafından dinlenir. Fiziki muayene yapılmasının ardından laboratuvar testleri ile kesin bir tanı konulması mümkün olmaktadır. Romatizma testi diye bir test bulunmamaktadır. Ancak farklı testlerin uygulanması ile romatizma hastalığının teşhis edilmesi mümkündür.

  • Radyolojik ve elektromiyografik incelemeler
  • Anemi varlığının tespit edilmesi
  • Kemik metabolizmasının değerlendirilmesi için alkali fosfataz ve kalsiyum ölçümleri
  • İltihap varlığının veya şiddetinin anlaşılabilmesi için yapılacak kan testleri
  • Eklem aralığından sıvı alınması ve incelenmesi
  • Biyopsi ile doku incelemesi yapılması
  • İmmünolojik testler yapılması

Romatizma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Romatizma teşhisinin konulmasının ardından kişiye özel bir tedavi planı oluşturularak tedaviye başlanması gerekmektedir. Hastalığın tedavisi için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaçların kullanımıyla birlikte, hastalığın oluşturduğu semptomların yok edilmesi gibi, hastalığın ilerleyişinin durdurulması ve geriletilmesi de mümkün olabilmektedir. Buna ek olarak eklemlere lokal tedavi uygulamalarının yapılabileceği söylenebilir.

Romatizma Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Romatizma hastalığının teşhisi ve tedavisi için romatoloji bölümü ve romatolog doktorları bulunur. Romatoloji biliminde kas ve iskelet sistemi hastalıkları incelenir. Aynı zamanda fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorları da romatizma hastalığı olan kişileri tedavi etmektedir.