Erkek yüzünün farklı bölgelerinde sakal çıkmaması mümkündür. Duruma neden olan sebepler farklılık gösterse de sakal ekimi yapılarak istenen görünüme ulaşılabilmektedir. Çoğunlukla 20 – 22 yaş grubunda başlayan sakal ekimi, ilerleyen yaşlarda da görülebilmektedir. Fakat bu işlem yüz yapısının bozulmaması ya da engelleyici başka bir hastalığın bulunmaması gibi durumlarda uygulanabilmektedir.

Sakal Ekimi Nasıl Uygulanır?

Sakal ekimi, tıpkı saç ekiminde olduğu gibi kıl köklerinin çok olduğu yerlerden az olduğu yerlere nakledilmesiyle yapılmaktadır. Hiç sakalı çıkmayan ya da seyrek sakal olan bölgelerde uygulanabilmesi mümkündür. Donör, yani köklerin alındığı bölge çoğunlukla ense arkasıdır. Bireyin isteğine göre 3000’e kadar kıl kökü eklenmesi mümkündür. Hiç sakalı olmayan biri de sakal ekimi işlemi sayesinde gür sakallar elde edebilmektedir.

Lokal anesteziyle birlikte yapıldığından dolayı işlem boyunca herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmemektedir. Yapılan planlamaya uygun olarak kökler aktarılmakta ve ekilen kök miktarına göre işlemler 1 – 3 seans arasında tamamlanmaktadır. Uygulama süresince alınan kökler dikkatli şekilde çıkarılmakta, uygun hesaplamalarla ekim yapılmaktadır.

Sakal Ekimi Konusunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yüz bölgesinde yapılan bir işlem olduğu için sakal ekiminde dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Sakalların tutunması, bireyin zarar görmemesi ve işlemin olumlu şekilde sonlanması için aşağıdaki konularda dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

  • Sakalın dikileceği bölge dikkatli bir biçimde temizlenmelidir.
  • İşlem yapılan yerler ilk 3 gün suyla temas etmemelidir.
  • Olası enfeksiyonları engellemek için antibiyotik kullanılabilmektedir.
  • Alkol ve sigara kullanımı durdurulmalıdır.
  • Yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır.
  • Ödem oluşmaması için bölgeye darbe almamaya dikkat edilmelidir.
  • Kıyafet değiştirirken sakallara sürtmemesine özen gösterilmelidir.
  • Aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan ilk birkaç gün uzak durulmalıdır.
  • Güneş altında uzun süre durulmamalıdır.
  • Kaşınma ve kızarma durumunda doktorun önerdiği merhemler kullanılmalıdır.
  • İlk yıkama mutlaka doktor gözetiminde yapılmalıdır.
  • Yüze temas etmemeye dikkat edilmelidir.
  • İlk dönemlerde tıraş olmaktan kaçınılmalı, sakallar makasla kısaltılmalıdır.
  • Şok dökülmeler yaşanabileceği için evham yapılmamalıdır.

Sakal ekimi sonrası dikkatli davranmak, sakalların döküntüsünü azaltacak ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Bu nedenle uygun ilaçların düzenli şekilde kullanılmasına dikkat edilmeli, doktorların tavsiyelerine göre hareket edilmelidir. Beklenmedik komplikasyonlarda doktorla iletişime geçilerek uygun çözüm yöntemi bulunmalıdır. Ayrıca yeniden sakal ektirmek için uygun donör bulunamayabileceği için var olan sakalları korumaya özen gösterilmelidir.

Estetik ve Güzel Bir Görünüm için Sakal Ekimi

Erkekler için sakalların estetik ve güzel bir görünüme sahip olması oldukça önemlidir. Bu nedenle eksik bölgelerin doldurulması ya da köseliğin ortadan kaldırılması için sakal ektirilmesi mümkündür. Çoğunlukla bir bireye sakal ekerken 1000 – 3000 kök kullanılabilmektedir. Böylelikle tam olarak istenen sakal şeklinin oluşturulması mümkündür.

Estetik bir sakal görünümü için hangi bölgeye ne kadar kıl aktarıldığı oldukça önemlidir. Bunun için her bireyin ayrı ayrı değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Ortalama bir dökülme durumunda güzel bir görünüm oluşturulması için yaklaşık olarak şu kadar kıl nakdedilmesi gerekmektedir:

  • Bıyık bölgesine 350 – 500 arası
  • Keçi sakalı için 600 – 700 arası
  • Favori bölgesi için 200 – 250 arası
  • Yanak sakalı için 300 – 700 arası.

Ekilen sakallardan memnun kalınması için doktorların öneri ve tavsiyelerine uygun şekilde hareket edilmelidir. Süreç planlamasında kişinin istekleri ön planda tutulacağı için doktorun ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi gerekir. Ayrıca sakalların korunması açısından işlem sonrasında da bilinçli olarak hareket etmek oldukça önemlidir. Hassasiyet süresi bulunmasa da bireyler sakallarına tam iyileşme sağlanana kadar hassas davranmalıdır.

Sakal Ekimi Kaç Yaşında Yapılmalı?

Sakal ekimi son yıllarda, özellikle doğal olarak sakal bırakamayan veya yamalı yüz kıllarından muzdarip erkekler arasında giderek daha popüler hale geldi. Ancak sakal ekimi yaptırmak için doğru yaşın ne zaman olduğu tartışma konusudur.

Sakal ekimi için ideal yaş, büyük ölçüde kişinin kendine özgü koşullarına bağlıdır. Genel olarak, otuz yaş ve üzeri olan erkekler sakal nakli için iyi adaylar olarak kabul edilir. Bunun nedeni, bu yaşa gelindiğinde sakal kıllarının tamamen gelişmesi ve cerrahın sakal bölgesindeki saç dökülmesinin derecesini doğru bir şekilde değerlendirebilmesidir.

Erkeklerin 25 yaşından önce sakal ekimi yaptırması önerilmemektedir. Çünkü sakallar tam olarak gelişmemiş olabilir ve gelecekte sakal bölgesinde herhangi bir büyüme ya da değişiklik olup olmayacağı belli olmayabilir.

Sakal nakli kararının, kişinin kendine özgü koşullarını değerlendirebilecek ve kişiye özel tavsiyeler verebilecek, kalifiye ve deneyimli bir cerrahla görüştükten sonra verilmesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Genel sağlık, cilt tipi ve saç yoğunluğu gibi faktörlerin de dikkate alınması gerekir.