Omurga, baş ile bacaklar arasında uzanan ve vücut ağırlığını taşıyan bir köprü görevi görür. Ortalama vücut ağırlığının üçte ikisini omurga taşımaktadır. Omurga, omur kemiklerinden oluşur. Bu kemiklerin 23 tanesi hareketlidir, 10 tanesi ise hareketsizdir. Bu kemik yapıları bağ dokusu, eklemler ve disk yastıkçıları ile bağlıdır.

Omurların etrafında birbirlerine bağlanan güçlü kaslar yer alır. Omurilik merkezi sinir sisteminin en önemli bölümlerinden biridir ve omurilik, omur içerisinde yer almaktadır. Omurga omuriliği içinde tutarak saklar ve korur.

Omurilik beynin kol, gövde ve bacaklar arasındaki iletişimi sağlayan ve beyinden vücuda emir veren sinir dokularını oluşturur. Vücut fonksiyonlarının çalışmasına yardımcı olur. Omurga aynı zamanda solunuma yardımcı olur. İdrar ve dışkı faaliyetlerini kontrol eder. Bedeni döndürmeyi, başı çevirmeye yardımcı olur. İç organları korur. Omurga sağlığını korumak için ağır yükler kaldırmamak ve doğru pozisyonlarda oturmak son derece önemlidir.

Skolyoz Sıklığı Nedir?

Skolyoz rahatsızlığı, toplumda ortalama yüzde iki ila dört oranında görülmektedir. Büyük bir oranı düşük dereceli skolyoz rahatsızlıklarıdır. Kız çocuklarında daha sık görülmektedir. Omurga eğriliği rahatsızlığında kişilerin ancak yüzde 10’u tedaviye ihtiyaç duyar. Düzenli spor yapmak, sırt kaslarını çalıştırmak ve kondisyon çalışmak skolyoz tedavisi için vazgeçilmez antrenmanlar arasında yer alır.

Skolyoz Hastalığı Neden Olur?

Skolyoz, bel veya boyun bölgesindeki omurganın anormal bir şekilde yanlış hizalanması ile oluşan bir durumdur. Omurganın normal yapısında, belirli bir düzleme göre hizalanması gereken doğal bir kavis bulunmaktadır. Ancak skolyozda, bu doğal kavislerden biri aşırı bir şekilde eğilir ve omurga yan tarafa doğru döner. Skolyozun birçok nedeni olabilir, ancak tam olarak neden oluştuğu bilinmemektedir.

Skolyoz, çoğu zaman belirli bir nedenle ilişkilendirilemez. Bununla birlikte, bazı vakaların altında yatan nedenler arasında doğumsal bir anomaliler, nöromusküler hastalıklar, metabolik durumlar, omurga yaralanmaları, enfeksiyonlar ve tümörler sayılabilir. Bunların yanı sıra, bazı genetik faktörlerin de skolyozun gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.

Skolyoz genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde tanı konur ve bu yaş grubundaki çocuklarda daha sık görülür. Erken tanı ve tedavi ile skolyozun ilerlemesi önlenebilir. Tedavi seçenekleri arasında egzersiz, korse takımı, cerrahi müdahale ve diğer fizik tedavi yöntemleri bulunur. Tedavi seçenekleri skolyozun şiddeti, hastanın yaşam tarzı ve sağlık durumuna bağlı olarak seçilir.

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Yaşlanmaya bağlı oluşan aşınma ve yıpranma omurgada bulunan kemiklere zarar verir. Zamanla diskler bozulur ve eğilmeye başlar. Omurganın yaşa bağlı olarak eğilmesi, skolyoza neden olmaktadır.

Skolyoz hastalığı bir süre sonra kemik yapısına zarar vermeye başlayabilir. Rahatsızlık ilk aşamada kendini sırt ağrısı ile gösterir. Eğriler çoğaldıkça sinirlere baskı uygular ve zamanla uyuşukluk yaratır. En sık görülen skolyoz belirtileri ise şu şekildedir;

  • Omuz ve sırt bölgesinde oluşan duruş bozukluğu.
  • Bacak bölgesinde ağrı, halsizlik ve uyuşma
  • Yürümede ve dik durmakta zorluk
  • Halsizlik hissi ve nefes darlığı

Doğuştan Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Doğuştan skolyoz belirtileri yana doğru eğrilik ile belli olur. Kişilerde anormal bir kamburluk oluşur ve içe doğru eğrilik görülür. Sırt bölgesinde anormallikler gözükür. Bunlar ağrı, renk değişiklikleri gibi anormallikler olabilir. Kollar ya da bacaklar normalden uzun ulur. Bel ve kalça eşit olmaz. Kişi denge bozuklukları yaşar ve sırt bölgesinde çıkıntılar yer alır.

Genç Yaşta Görülen Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Genç yaşta görülen skolyoz belirtilerin başında, anormal kamburluk, içe doğru kamburluk ve eğrilik bulunmaktadır. Özellikle sırtta renk değişimleri gözle görülür bir biçimde belli olur. Bacaklar ve kollar normalden daha uzun olur bununla beraber kalça, bel orantısı eşit olmaz. Gövde bacak bölgesine göre kısa olur ve skolyoz yüzünden kişi denge sorunu yaşar.

Yetişkin Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Yetişkin skolyoz belirtileri genel olarak denge bozuklukları ile fark edilir. Bununla beraber boy kısalması belirtiler arasında yer alır. Sık yaşanan bel ağrısı ve yeti kaybı da skolyoz belirtilerinden biridir. Bel, kalça ve sırt bölgesinde oluşan kasılmalar, yorgunluk hissi ve kuvvet kaybı skolyoz belirtileri arasındadır.

Skolyoz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Skolyoz hastalıkları dereceler ile numaralandırılır. Hastalığın derecesine göre uygulanacak tedavi şekilleri değişiklik gösterebilir. 20 derecenin altında olan hastalar yakından izlenir ve tedavi yapılır.

Herhangi bir şekilde kişilere ameliyat işlemi uygulanmaz. 20 ile 40 derece arasında skolyoz rahatsızlığı olan kişilere ise korse tedavisi uygulanır. 40 derecenin üzerine çıkması halinde cerrahi operasyon tercih edilir.