Spina bifida hastalığı, daha çok “Ayrık omurga hastalığı” adıyla bilinir. Bu hastalık anne karnında oluşan bir hastalıktır.

Spina Bifida Nedir?

Ayrık omurga hastalığı olarak bilinen spina bifida, ülkemizde her 1000 çocuktan 3’ünde görülür. Açık kalan omurlardan ortaya çıkan sinirler ve omurilik bebeğin sırt tarafında yumru meydana getirir ve vücut için önemli olan sinirlere zarar verir. Özellikle çocukta yürüme problemleri, kısmi felç ve hidrosefali görülebilir. İleride skolyoz problemi görülmesine neden olabilir.

Spina bifidanın ortaya çıkması için en büyük neden folik asit eksikliğidir. Bundan dolayı ebeveynlerin bir uzmana danışarak folik asit eksikliğini gidermeleri gerekir. Bunun için hamilelik planı olan kadınlar 3 ay öncesinden folik asit alımına başlamalıdır.

Spina bifidayı tespit etmek için hamilelik sırasında ultrason ve kan testleri yapılır. Çıkacak sonuca göre uygun tedavi yöntemi uygulanır.

Spina Bifida Çeşitleri Nelerdir?

Spina bifida farklı türlere sahip olan bir hastalıktır. Bu türler, hastalığın şiddeti ile neden olduğu hasara göre ayrılmıştır. Tabi spina bifida denilince akıllara ilk olarak ‘’miyelomeningosel’’ gelir. Bu spina bifida çeşidi oldukça ağır bir türdür.

  • Myelomeningosel

Spina bifidanın sıkça görülen bir türüdür. Çok ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu söylenebilir. Kısmi felçler, böbrek yetmezliği, skolyoz, ayakta hissizlik, yürüme problemleri ve buna benzer durumlar görülür. Hastalığın hangi sinirlerin etkilendiği, çıkacak sonucu ortaya koyar.

  • Spina Bifida Okülta

Hastalığın hafif semptomları olsa da yaygın şekilde görülür. Hastalık ancak çekilen röntgen ile belirlenir.

Spina bifida okülta, genelde herhangi bir rahatsızlık yaratmaz. Bu nedenle ameliyat gerektirmeyen bir hastalıktır. Bebeğin sırt bölgesinde tüy öbeği veya doğum lekesi bulunabilir.

  • Meningosel

Spina bifidanın en nadir türlerinden birisidir. Buna rağmen bazı bebekler bu hastalıktan hiçbir zarar görmeyebilirler. Bazı bebeklerde ise bağırsaklar ve mesane ile alakalı şikayetlerin meydana gelmesi muhtemeldir.

Spina Bifida Nedenleri Nelerdir?

Öncelikle günümüzde bu hastalığa dair nedenler tam anlamıyla bilinmez. Bu konuda bilinen en net durum, hastalığın folik asit eksikliği ile ilişkisi olduğudur.

Diyabeti olan ve kontrolü önemsenmeyen kadınların spina bifida hastalığına sahip çocuğu olma olasılığı vardır. Ayrıca aşırı kilolu kadınlarda da aynı risk mevcuttur.

Spina Bifida Tedavi Süreci Nasıldır?

Spina bifidalı hastalığı ile doğacak bir çocuğun doğumuyla birlikte hemen ameliyat edilmesi gerekir. Özellikle ilk 36 saat bu konuda çok önemlidir.

Spina bifidalı olan çocukta öncelikle hangi tür spina bifida olduğu tespit edilir. Buna göre atılacak adımlara ameliyat ortamı hazırlanır. Erken ameliyat sayesinde problem ilerlemeden engellenebilir.

Ameliyatın ardından çocuğun belirli bir süre kontrol edilmesi gerekir. Çocuk beyin cerrahisi, ortopedi, nöroloji, çocuk ürolojisi ve nefroloji uzmanları spina bifida vakalarını muayene edebilirler.

Spina Bifida Ameliyat Olmazsa Ne Olur?

Spina bifida, doğumsal bir nöral tüp defekti olup, omurilik veya beyin dokularının doğru bir şekilde kapanmadığı bir durumdur. Bu nedenle, etkilenen kişilerin beyin, omurilik ve sinir sistemi ile ilgili bir dizi sağlık sorunu vardır.

Spina bifida ameliyatı, genellikle doğumdan önce veya doğumdan hemen sonra yapılır ve ameliyat sonrası, beyin ve omurilik dokuları için daha fazla hasarın önlenmesi amaçlanır. Ancak, spina bifida ameliyatı mümkün değilse, tedaviye yönelik alternatif seçenekler mevcuttur.

Spina bifida için ameliyat yapılamadığında, tedaviye yönelik farklı seçenekler vardır. Fetal cerrahi olarak bilinen bir seçenek, doğum öncesi dönemde bebeğin ameliyatla tedavi edilmesini içerir. Bu işlemde, anne karnındaki bebeğin omurgasındaki defekt ameliyatla düzeltilir.

Diğer bir seçenek, spina bifida ile ilgili semptomların yönetilmesine odaklanan semptomatik tedavidir. Semptomları yönetmek için, örneğin hidrosefali gibi beyin boşaltım sistemi problemlerinin tedavisi, nörolojik rehabilitasyon ve ilaç kullanımı gibi yöntemler kullanılabilir.

Sonuç olarak, spina bifida için ameliyat seçeneği mümkün değilse, tedaviye yönelik alternatif seçenekler vardır.