Spinal enjeksiyon, genellikle hastanın ağrılarını azaltmak için doktor tarafından tavsiye edilir. Uygulanan spinal enjeksiyon işlemi ile şişlik ve tahrişin azaltılması hedeflenir.

Spinal Enjeksiyon Nedir?

Enjeksiyon işlemi yapılmadan önce size sağlığınız hakkında sorulan bilgileri cevaplamanız gerekmektedir.

Spinal enjeksiyon aynı zamanda iğne tedavisi olarak da bilinebilir. Operasyon başlamadan önce hastanın mevcut olarak kullandığı ilaçların da bir listesini hazırlaması oldukça önemlidir.

Spinal Enjeksiyon Nasıl Yapılır?

Spinal enjeksiyon işlemi, uygulanacak bölgedeki ağrıyı ortadan kaldırmak ve bölgedeki hareket kabiliyetinin artırılmasını amaçlar. Cildiniz bir solüsyon ile sterilize edilir. Cildin uyuşması için enjeksiyon alanına yakın bir noktaya lokal anestezi yapılır

Enjeksiyon tamamlandıktan sonra, durum analizi yapılır. Pansumana ihtiyaç duyuluyorsa pansuman yapılır ve işlem tamamlanır. Oldukça kısa süren, ağrısız bir işlemdir.

Spinal Enjeksiyon İşlemi Öncesinde Bilinmesi Gerekenler

Spinal enjeksiyon işleminin uygulanmasından önce kişilerin bilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Hastaların işlemden 6 saat önce yeme içmeyi bırakması gerekir. İşlemin yapılacağı gün sağlık durumunuzda bir değişiklik meydana gelmesi durumunda bir sorun yaşamamak adına doktorunuz ile iletişimi geçerek işlem tarihini değiştirmeniz tavsiye edilir.

Spinal Anestezi Kimlere Uygulanmaz?

Spinal anestezi, sezaryen, kalça ve diz replasmanı ve prostat ameliyatları dahil olmak üzere çeşitli ameliyatlar için vücudun alt yarısını uyuşturmak için kullanılan tıbbi bir prosedürdür. Ancak, herkes bu tür anestezi için iyi bir aday değildir.

Lidokain, bupivakain veya tetrakain dahil olmak üzere lokal anesteziklere karşı şiddetli alerjisi olan kişiler spinal anesteziden kaçınmalıdır. Alerjik reaksiyon ciddi solunum sıkıntısına ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca hemofili gibi kanama bozuklukları olanlarda kanama riski arttığı için spinal anestezi uygulanamayabilir.

Kafa içi basıncı artmış veya ciddi omurilik hastalığı olan hastalara spinal anestezi uygulanmamalıdır. Prosedür kafa içi basıncını daha da artırabilir veya nörolojik komplikasyonlara neden olabilir. Omurilik basısı olan hastalar da spinal anestezi için uygun adaylar değildir.

Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon veya cilt rahatsızlığı olan hastalar spinal anestezi için uygun olmayabilir. Prosedür enfeksiyonu kötüleştirebilir veya omurilik sıvısında enfeksiyona neden olarak menenjit veya diğer ciddi durumlara yol açabilir. Spinal tümörü olan veya daha önce spinal cerrahi geçiren hastalar da spinal anesteziden kaynaklanan komplikasyon riski altında olabilir.

Spinal Enjeksiyon İle Oluşabilecek Riskler ve Komplikasyonlar

Spinal enjeksiyon yönteminin uygulanması ile oluşabilecek çeşitli risk ve komplikasyonlar vardır. Bu riskler; baş ağrısı, enfeksiyon ve kanama olabilir.

İşlemin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için işlem sırasında hastanın durumu sürekli olarak takip edilir. Uygulama sırasında soluk alıp verilmesinin takip edilebilmesi ve kalp atışınızın izlenmesi gerekir.

İğnenin yerinin kesin olarak belirlenebilmesi için röntgen kullanılır. İğne yerini net olarak saptanamazsa kontrast madde enjekte edilebilir.

İğnenin yerinin tespit edilebilmesi için ise kontrast madde enjekte edilmesinin gerekli olduğu durumlar söz konusu olabilmektedir

Spinal Enjeksiyon İşlemi Sonrasında Neler Olur?

Enjeksiyon işleminin ardından ağrı olması durumunda bölgeye 10 ila 20 dakika boyunca buz kompres yapılabilir. Buzun cilde direkt temasından kaçınmanız tavsiye edilir.