Sağlıklı insanların kalbi bir dakikalık süre içerisinde 60 ile 100 aralığında atmaktadır. Fakat bu durum gün içinde vücudun yorgunluğuna göre değişkenlik gösterebilir. Dinlenme halindeyken 90 ve üzeri olan kalp atışları taşikardi riskini işaret etmektedir.

Spor anında yaşanılan bir travma veya ani tepki kalp atışı hızını hızlandırır, fakat bunlar dışında oluşan kalp atışı yüksekliği taşikardiye işarettir.

Bazı insanlarda taşikardi semptom göstermeden gerçekleşir. Geç teşhis edilen taşikardi sonucu kişilerde kalbin durması, kalp yetmezliği veya ölümlerle sonuçlanabilir.

Taşikardi tedavisi, ilaç yolu veya ameliyat ile olmaktadır.

Kalbin çarpıntısı kalp dokusunda meydana gelen anormallikler sebebiyle hızlı sinyal üretme sonucu gerçekleşmektedir.

Taşikardi Çeşitleri Nelerdir?

  • Atriyal Fibrilasyon: En çok görülen çeşididir. Kalbin odacıklarındaki kaotik düzensiz elektriksel uyarılardan kaynaklı bir çeşittir. Düzensiz kalp sinyalleri sayesinde kulaklıkların hızlı ve düzensiz olarak kasılmasına sebep veren bir rahatsızlıktır. Hipertansiyonu, hipertiroidi ve alkol kullanımını bu hastalığı tetiklemektedir.
  • Atriyal Çarpıntı: Kalp kulakçıklarının çok hızlı ve düzensiz hızda artmasına neden olan bir çeşittir.
  • Supraventriküler Taşikardi: kalbin alt odacığında başlayan ve çok hızlı gerçekleşen kalp atışıdır.
  • Ventriküler Taşikardi: Kalbin alt kısmındaki odacıklarda olağandışı elektrik sinyalleri ile başlayıp hızlıca artan kalp atışlarıdır. Hızlı olması sonucu vücudu yeterince kan pompalamadığı için hareket kabiliyeti kısıtlanır.
  • Ventriküler Fibrilasyon: Genelde kalp krizi esnasında veya sonrasında ventriküler fibrasyon meydana gelir. Bu hastalığa maruz kalan kişilerde ya bir kalp hastalığı bulunur ya da yıldırım çarpması gibi bir travma yaşamış kişilerdir.

Taşikardi Nedenleri Nelerdir?

Çeşitli ilaçların yan etkileri, anemi, ağır spor egzersizleri, alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler kullanımı, kalpte meydana gelen anormal durumlar, kalp yetmezliği, kalp tümörleri, kalp kapakçığı hastalığı, hipertansiyon, akciğer rahatsızlıkları ve tiroid bezlerin çok çalışması, başlıca taşikardi belirtileridir.

Taşikardi Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın gösterdiği bazı belirtiler şunlardır;

Nefes darlığı, baş dönmesi, halsizlik, göğüs ve sırt ağrısı, düşük tansiyon ve kalp çarpıntıları gibi sebeplerden kaynaklı belirtileri mevcuttur. Bazı durumlarda belirti göstermeden atak geçirilebilir.

Taşikardiyi Ne Tetikler?

Taşikardi, kalbin dakika başına normalden daha hızlı atmasıdır. Normal kalp atışı dakikada 60-100 arasında olmalıdır. Taşikardi durumunda kalp atışı 100’ün üzerine çıkabilir. Bu durum birçok nedenden kaynaklanabilir.

Fizyolojik taşikardi, egzersiz, stres, anksiyete veya kafein alımı gibi doğal bir yanıttır. Ancak patolojik taşikardi, kalp rahatsızlıklarından veya vücudun başka bir kısmındaki rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Kalp rahatsızlıklarından en yaygın olanları arasında kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kalp krizi, kalp kapak hastalığı, aritmi veya hipertansiyon yer alır. Ayrıca, anemi, hiperaktivite bozukluğu ve tiroid hastalığı gibi durumlar da taşikardiye neden olabilir.

Taşikardi semptomları arasında nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve bayılma hissi yer alır. Tedavi, hastalığın altında yatan nedenin belirlenmesine bağlıdır. Fizyolojik taşikardi genellikle tedavi gerektirmezken, patolojik taşikardi vakalarında ilaç tedavisi, kalp ablasyonu veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Hastaların sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeleri, egzersiz yapmaları ve düzenli tıbbi kontroller yapmaları önemlidir. Taşikardiyi tetikleyen faktörler, altta yatan nedenin tespit edilmesiyle daha iyi anlaşılabilir.

Taşikardi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Taşikardi hastalığında tedavi yöntemleri şunlardır;

  • Vagal Manevralar: Bu manevraların arasında öksürmek, yüze buz torbası koyma gibi tedaviyi amaçlayan egzersizler bulunur.
  • İlaçlar: Vagal manevraların yetersiz olduğu durumlarda kalbin ritmini düzenleyici ilaçlar kullanılabilir.
  • Kardiyoversiyon: Göğüs ve kasık bölgesine yapıştırılan bantlar sayesinde kalbe elektrik şoku uygulaması yapılır. Yapılan bu uygulama sonucu kalpteki elektrik sinyallerini etkiler ve kalbi normal hızına döndürmeyi amaçlar. Diğer yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda ya da acil durumlarda kullanılan bir tedavi yöntemidir.
  • Defibrilasyon: Nabzın düzensiz olduğu ciddi durumlarla karşı karşıya kalındığı zaman kullanılan bir yöntemdir. Özellikle Vücuda kan pompalanmadığında ve ventriküler taşikardi de kullanılır.