Tip 2 diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinir. Tip 2 diyabet ameliyatı metabolizma cerrahisi içerisinde değerlendirilir. Tip 2 diyabet genel olarak fazla kiloya bağlı olarak ortaya çıkar.

Ayrıca Tip 2 diyabet rahatsızlığı olan kişilerin düzenli olarak insülin kullanması gerekir.

Tip 2 Diyabet (Şeker) Ameliyatı Nedir?

Medikal tedavi ile hastalığın tamamen iyileştirilemediğini ancak kontrol altına alınabilir. Tip 2 diyabet ameliyatı uygun görülen hastalarda ise metabolik cerrahi ameliyatları ve medikal tedavilerle sağlanan insülin kontrolüne büyük oranda ihtiyaç duyulmamaktadır.

Metabolik Cerrahi Nedir?

Metabolik cerrahi, halk arasında şeker ameliyatı ve diyabet olarak da bilinmekte olan bir ameliyattır. Metabolik cerrahi ile hem tip 2 diyabet için gerekli tedavi uygulamaları gerçekleştirilirken hem de hastalığın asıl nedeni olan obezite probleminin önüne geçilmesi istenmektedir. Tip 2 diyabette vücutta insülin üretimi olmasına rağmen insülinin yetersiz kaldığını söylemek mümkün olmaktadır.

Şeker hastası olan kişilerin yaklaşık olarak % 90’ında tip 2 diyabet görüldüğünü söylemek mümkün olmaktadır. Tip 2 diyabette ise insülin direnci görüldüğünün söylenmesi mümkündür.

Tip 2 Diyabet (Şeker) Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Fakat bu ameliyatlar tüm diyabet türleri için uygun olmayabilir. Metabolik cerrahi operasyonlarının gerçekleştirilebilmesi için ivücudun az da olsa insülin üretebilmesi gerekir.

Tip 2 diyabette insülin üretimi söz konusu olmadığı için uygulanan tedavi yöntemleri de farklılık gösterir. Tip 2 diyabet hastalarına ameliyat yapılabilmesi için öncelikli olarak pankreasta bulunan insülin seviyesinin ölçülmesi gerekmektedir.

Yapılan kan testlerinde C- peptit madde seviyesine bakılır. Aynı zamanda ameliyatın yapılabilmesi için hastaların vücut kitle endeksinin 30’un üzerinde olması gerekir.

Tip 2 Diyabet (Şeker) Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Metabolik cerrahi operasyonlarının günümüzde kapalı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Genel olarak operasyonlar vücutta açılan küçük kesilerle gerçekleştirilir.

Bütün ameliyatların ortak özelliği; Ameliyatla, mideye müdahale edilerek iştahın azaltılması ve gıdaların ince bağırsağın sonuna kadar ulaştırılması hedeflenmektedir.

Tip 2 Diyabet (Şeker) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Tip 2 diyabet ameliyatından sonra gerçekleştirilen her ameliyatta ortaya çıkabilecek bazı riskler mevcuttur. Anesteziye bağlı problemlerin görülebileceği gibi, kanama riski, darlık sorunları, kaçak ihtimali ve pıhtı sorunları da nadir görülebilen riskler arasında yer almaktadır.

Tip 2 Diyabet (Şeker) Ameliyatı Kesin Çözüm Sağlar mı?

Tip 2 diyabet hastalarının hayatları boyunca dikkat etmesi gereken birtakım kriterler bulunmaktadır. Özellikle hastaların diyet ve egzersiz yapmaya özen göstermeleri, insülin tedavilerine ve ilaç kullanımına hayat boyu devam etmeleri gerekir. Bu kriterler uygulanmadığı zaman hastaya tip 2 diyabet ameliyatı önerilmektedir.

Hastaların büyük bir çoğunluğunda ameliyattan sonra insülin takviyesi almayı bıraktığı görülmektedir. Bu anlamda tip 2 diyabet ameliyatının kesin bir çözüm sağladığı söylenebilir. Bazı hastalardaysa ilaç dozları düşürülerek ameliyat sonrasında hastalık ortadan kaldırıla kadar ilaç kullanımı devam edebilir.