Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor)
Ensansiyel titreme hastalığı, inmeden sonra en çok görülen nörolojik bir rahatsızlıktır. Her 100.000 kişiden 350’sinde bu hastalığa rastlandığından dolayı toplum içinde sıklıkla görülebilmektedir. Genel olarak oluşum nedeni bilinmemektedir fakat titremeler günlük yaşamı olumsuz etkilediğinden dolayı tedavi gerektiren bir durumdur.
Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor) Nedir?
Bir çeşit hareket bozukluğu olarak tanımlanan esansiyel titreme; el, bacak, ses, gövde ve kalçada ritmik titremelere yol açan bir hastalıktır. Farklı hastalıklarla birlikte meydana gelebilen bu durum 60 yaş üzerinde görülmektedir ve cinsiyet farkı gözetmemektedir. Titremeler kişiyi rahatsız edecek boyutlara gelebilecek boyutlara uzanabilir ve sıklıkla bir elde başlayarak diğer bölgelere dağılır.
Titreme hastalığı Parkinson ile karıştırılıyor olsa da başka bir hastalığa bağlı değildir. Oluşum nedeni kesin olarak bilinmese de genetik bir durumun etkili olduğu düşünülmektedir. Ailede esansiyel tremor hastası görülüyorsa çocuklarda ya da torunlarda da sıklıkla görülmektedir.
Tremor Çeşitleri Nelerdir?
Esansiyel tremor sıklıkla görülen bir titreme hastalığı olsa da tremorun iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Fizyolojik tremor, çoğunlukla strese bağlı olarak ortaya çıkmakta ve besin tüketimiyle birlikte tetiklenmektedir. Kafein tüketimi, yorgunluk, anksiyete, kan şekeri gibi etkenler dolayısıyla ortaya çıkabilmektedir. Patolojik tremorsa başka bir hastalığın eşlik ettiği tremor çeşididir. Kendi içinde 4 farklı türde incelenmektedir ve her türde farklı hastalıklar nedeniyle oluşmaktadır.
Parkinson tremoru, titremenin tek taraflı başladığı ve dinlenme halindeyken ortaya çıktığı titreme durumudur. Para sayar gibi bir hareket neden olduğu için kolayca ayırt edilebilir. Ortostatik tremor, Periferik Nöropati ve alkol eksikliğinde oluşmaktadır. Serebellar tremor, beyinciği etkileyen rahatsızlıklarla birlikte görülmektedir. İstemli hareketlerde görüldüğü için birey bir yere dokunmak için elini uzattığında tetiklenebilir. Ortostatik tremorsa ayağa kalktıktan sonra bacaklarda oluşan titremedir. İleri düzeydeyken düşme riski oluştursa da oturma veya uzanma anında kendiliğinden geçer.
Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor) Tanı Yöntemleri
Esansiyel tremor yaygın şekilde görülen bir rahatsızlık olduğundan dolayı kolayca ayırt edilebilmektedir. Bunun için hastanın öyküsünü dinlemek ve fiziki muayene yapmak yeterli olur. Ancak durumun kesin olarak bildirilmesi adına tarama testlerinin yaptırılması gerekir.
Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor) Nasıl Tedavi Edilir?
İncelenen bulgular neticesinde esansiyel tremor teşhisi konulan hastalarda belirtileri azaltmak ve hastalığı iyileştirmek için tedaviye başlanır. Hastalık henüz ilk derecelerdeyse öncelikle ilaç tedavisine başlanır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalara cerrahi müdahale yapılmaktadır.
Titremeyi sonlandırmak için yapılan operasyonlarda beyin pili kullanılmaktadır. Beynin derin yapılarına yerleştirilen bu pil, nörolojik soruların ortadan kalkmasını sağlar. Yapılan bu operasyona elektrod ya da beyin pili takma ameliyatı denebilmektedir. En güncel tedavi yöntemi olan beyin pili kullanımı çoğunlukla olumlu sonuçlar alınmasını sağlamakta, titremeleri durdurmaktadır.
Titreme Hastalığından Korunmak için Neler Yapılmalı?
Nörolojik bir hastalık olan esansiyel titremenin oluşumunu engellemek için yaşam tarzını iyileştirmek oldukça faydalıdır. Bunun için zararlı madde içeren besinleri tüketmemek ve sağlıklı beslenmek gerekmektedir.
Sigara, alkol ve kafein tüketimini minimuma indirmek titremelerin büyük oranda durdurulmasını sağlayacaktır. Ayrıca nefes egzersizleri yapmak ya da rahat hissedilen aktivitelerle ilgilenmek titremeye iyi gelecektir. Esansiyel titremeyi azaltabilecek diğer yöntemler aşağıda yer almaktadır.
- Yoga yapmak
- Meditasyon
- Stresten uzak durmak
- Kaygıları kontrol altında tutmak
- Yan etki gösteren ilaçları değiştirmek
- Düzenli şekilde spor yapmak
- Kilo kontrolünü sağlamak
- Kan değerlerini sağlıklı seviyelerde tutmak
- Uzun süre aç kalmamak.
Genetik faktörler dolayısıyla oluşan titremelerden korunmak oldukça zordur. Ancak sağlığa dikkat etmek ve tedaviye uygun biçimde davranmak hastalığın ilerlemesini engellemektedir.