Hayatımız boyunca farklı sıkıntılar, üzüntüler yaşayarak ruhsal travmalar yaşayabilmekteyiz. Doğal afetler, sosyal çevre kaynaklı olumsuzluklar, yakın çevreden birinin kaybı gibi pek çok konu, insanlarda travma oluşmasına neden olabilir. Bu travmalar sonrasında kişiler, çevreye uyum sağlamakta zorlanabilir ve stres bozukluğu yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda psikolojik yardım almak ve tedavi olmak büyük önem taşımaktadır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

Travma sonrasında oluşan stres bozukluğu, kişiyi aşırı korkutan, çaresizlik oluşturan, dehşete kapılmasına neden olan, olağan dışı, beklenmedik olayların tetiklediği ruhsal travma veya ruh sağlığı durumu olmaktadır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Travma sonrası stres bozukluğu her yaşta görülebilir. Kişilerin yaşadıkları olumsuz olaylar kişilerde travmaya yol açabilir. Ölümcül hastalıklar, kazaları, beklenmedik ölümler, cinsel veya fiziksel istismar, savaşa katılmış olma gibi travmatik durumlardır.

Kişilerin hayatı boyunca yaşadığı stresli deneyimler, yaşadığı travmalar, ailesinde ve geçmişinde depresyon olan kişiler, kişinin beyni ile vücudunun stres durumunda salgıladığı kimyasallar ve hormonlar kişinin travma sonrası stres bozukluğu yaşamasına neden olabilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nasıl Önlenir?

Birçok kişi travmatik bir olay yaşadıktan sonra bu olayın yaşanmış olduğunu düşünmeyi bırakma eğilimindedir. Alta oluşan, kaygı, depresyon, suçluluk gibi duygular, kişilerde travma sonrası stres bozukluğuna neden olabilir. Bu duyguların tümü travmaya karşı verilen tepkilerdir.

Bu durumu yaşayan kişilerin zamanında destek alması, travma sonrasında stres bozukluğu görülmesini engelleyebilir. Burada ihtiyaç duyulan yardım ile destek kişiyi dinleyecek ve kendisini rahatlatacak aile üyeleri, arkadaşları veya bir uzman olabilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Teşhisi Nasıl Yapılır?

Travma sonrası stres bozukluğu teşhisi için doktorlar öncelikle fiziksel muayene gerçekleştirir. Bu muayene kişilerin belirtilerine neden olabilecek tıbbi bir durumun varlığını kontrol etmek için yapılmaktadır. Ayrıca belirtileri ortaya çıkaran olay veya olayların da tartışıldığı psikolojik değerlendirmeler yapılır.