Trigliserid Tedavisi
Vücut, alınan ve kullanılmasına gerek olmayan kalorileri trigliseridlere dönüştürmekte ve yağ hücrelerinde depolamaktadır. Çok enerji sarf ettiren sporlar, uzun süre aç kalma, hormon üretimi gibi durumlarda vücutta depolanan trigliseridler kullanılmaktadır.
Kolesterol ve tansiyon seviyeleri kalp sağlığının önemli ölçüsü olmaktadır. Kanda bulunan bu değerleri kalp sağlığı adına izlemek ve takibini sağlamak önemlidir. Kanda yüksek oranda trigliserid bulunması kalp sağlığını olumsuz etkiler.
Ayrıca trigliseridler endokrin sisteminin çalışma mekanizmasının kontrolünü elinde tutmaktadır. Kanda trigliserid oranının ideal ölçüde tutulması sağlık açısından çok önemlidir. Düşmesi veya artması durumunda kişinin sağlığını olumsuz şekilde etkileyecek problemlere yol açabilir.
İdeal Trigliserid Değerleri Nelerdir?
Kandaki trigliserid değerine bakmak için kan testleri uygulanmaktadır. Fakat yemek sonrası trigliserid seviyesi yüksek olduğu için doğru değerler, kişi açken alınabilir. Risk faktörlerine, kişinin ve ailesinin tıbbi öyküsüne bağlı olarak kan testi ile kandaki toplam kolesterol ve trigliserid seviyelerinin ölçümleri yapılır.
Sağlıklı bir kişinin trigliserid değeri 150 mg/dL ile 199 mg/dL arasında olması gerekir. Bununla beraber 200 mg/dL ve üstü değerler trigliserid yüksekliğinin olduğunu ifade etmektedir.
Trigliseridler Neden Yükselir?
Trigliseridlerin yükselmesi hipertrigliseridemi olarak tanımlanmaktadır. Nedenleri, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. En doğru tanı ve tedavi için doktor kontrolünde bir değerlendirme yapılması önemlidir. Bununla beraber trigliserid yüksekliği sebepleri şunlardır:
- Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, akut hepatit, diyabet, tiroid hastalıkları, karaciğer hastalıkları gibi rahatsızlıklar.
- Kalıtsal hipertrigliseridemi, kalıtsal disbetalipoproteinemi, lipoprotein lipaz eksikliği gibi genetik nedenler.
- Gebelik dönemi, obezite problemleri, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol tüketimi, fazla yemek yemek, yüksek tansiyon, HIV gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi durumlarda trigliserid seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır.
Trigliserid Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
Yüksek trigliserid oranı bazen kişilerde belirti göstermeyebilir. Fakat 500 mg/dL değerini aşması durumunda ciddi semptomlar görülebilir.
En yaygın olarak görülen belirtiler; pankreatit, baş ağrısı, yorgunluk hissi, dirsek eklemlerinde nodül oluşumudur.
Trigliserid Değeri Nasıl Düşürülür?
Yüksek trigliseridi düşürmek için kişilerin belirli konulara dikkat etmesi gerekir. Özellikle kişilerin sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemesi gerekmektedir. Bununla beraber trigliserid değerini düşürmek için şu adımlar izlenebilir;
- Haftada en az 3 gün düzenli egzersiz.
- Şeker, beyaz un içeren besinler trigliserid değerini yükseltmektedir. Bu nedenle kepekli tahıl ürünleri ve soda tüketimi.
- Sağlıklı yağlar tüketimi.
- Omega-3 değeri yüksek besinlerin tüketilmesi önerilir.
Trigliserid Yüksekliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Trigliserid yüksekliği, vücutta yağların taşınmasından sorumlu olan bir tür lipit olan trigliseridlerin yüksek seviyelerini ifade eder. Trigliserid yüksekliği, kalp hastalığı, inme ve pankreatit gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Araştırmalar, yüksek trigliserid seviyelerinin ateroskleroz riskini arttırdığını göstermektedir. Ateroskleroz, arter duvarlarında yağ birikintilerinin birikmesi sonucu oluşan bir durumdur ve kalp krizi veya inme gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Trigliserid yüksekliği, metabolik sendromun bir parçası olabilir. Metabolik sendrom, yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, yüksek trigliserid seviyeleri ve düşük HDL kolesterol seviyeleri gibi bir dizi belirti ile karakterize edilen bir durumdur. Metabolik sendrom, kalp hastalığı, inme ve diyabet gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Trigliserid yüksekliği, bazı yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanabilir. Alkol tüketimi, obezite, yetersiz fiziksel aktivite ve yüksek karbonhidratlı bir diyet, trigliserid seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Tedavi, yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir, ancak ilaç tedavisi de gerekebilir. Trigliserid yüksekliği olan bireyler, sağlık uzmanlarıyla düzenli olarak kontrol altında tutulmalı ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelidir.