Tüp mide ameliyatı halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak bilinmektedir. Ortalama olarak 1,5 saatte gerçekleştirilen tüp mide ameliyatı ile kişilerin iştahlarında azalma olmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Günümüzde son dönemlerin popüler işlemlerinden biri olan tüp mide ameliyatı aslında mide küçültme ameliyatıdır. Tüp mide ameliyatında mide ince ve uzun bir tüpe çevrilmektedir. Kapalı ameliyat yani laparoskopik yöntem ile kişilerin midesinin % 80’lik kısmı kesilip çıkarılmaktadır. Bu sayede midenin gıda alma kapasitesi kısıtlanmakta ve daha hızlı bir doyum sağlanarak kilo verilmesi amaçlanmaktadır.

Tüp mide ameliyatı olan kişilerin iştahlarında azalma olduğu için kilo kaybı olmadan insülin direnci de kırılmış olmaktadır. Ameliyat ortalama 1,5 saat sürer ve riski düşük bir işlemdir. İstenmeyen yan etkiler nadiren de olsa görülebilir fakat diğer zayıflama yöntemlerine göre daha sağlıklıdır. Midenin giriş ve çıkışı korunduğu için sindirim sisteminin devamlılığı sağlanır ve sağlık açısından herhangi bir problem ortaya çıkmaz.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Bir kimseye tüp mide ameliyatı yapılabilmesi için bazı şartları taşıması gerekmektedir. Öncelikle tüp mide ameliyatı olmak isteyen bireylerden vücut kitle indeksinin 40 kg/m²’nin üzerinde olması istenir. Yani morbid obezite, aşırı obezite sınırında olanlara tüp mide ameliyatı yapılabilir.

Vücut kitle indeksi 35 ile 40 arasında olanlarda eğer kiloya bağlı tip 2 şeker hastalığı varsa, uyku apnesi ya da hipertansiyon gibi hastalıklar varsa bu kişiler de tüp mide ameliyatı olabilmektedir. Vücut kitle indeksi 30 ile 35 arasında olan kişilerde metabolizma bozukluğu veya tip 2 şeker hastalığı varsa obezite doktorunun kararı ve inisiyatifi ile ameliyat yapılabilir.

Bu gibi ameliyatlar kişilerin yalnızca estetik olarak zayıf gözükmek için yaptırabildikleri ameliyatlar değildir. Tüp mide ameliyatı için kişinin çok kilolu olması ya da kiloya bağlı sağlık problemlerinin olması gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı İle Kilo Verme Süreci Nasıldır?

Tüp mide ameliyatı günümüzde cerrahi yani laparoskopik yöntem ile yapılmaktadır. Kişilerin karnı delinir ve küçük kesiler atılarak gerçekleştirilir. Bu kesilerin milimetrik olduğu bilinmektedir. Bu yönteme kapalı ameliyat adı da verilmektedir. Tüp mide ameliyatının robotik cerrahi yani vinci robotu ile yapılabilmesi de mümkündür.

Robotik cerrahide robotun kollarını doktor kontrol eder ve ona eşlik eden uzman hekimler de orada bulunur. Ameliyat sırasında karın kasları ve zarı kesilmediği için ameliyat sonrasında çok fazla ağrı ile karşılaşılmaz. Hasta ameliyattan sonra yalnızca ağrı kesiciler ile hayatına devam edebilir.

Tüp mide ameliyatının gerçekleştiği gün kişiler yürümeye başlar ve genelde ikinci günden sonra herhangi bir ağrı kalmaz. Ameliyat kapalı yöntemle yapıldığından dolayı ilk günlerde karın bölgesinde kesi izleri kalsa da birkaç ay içinde bu izlerin hepsi geçer.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Yeniden Kilo Alınır mı?

Tüp mide ameliyatı kişilerin kilo vermek için yaptırdıkları bir işlemdir. Obezite sınırında olanlar ve kilodan dolayı sağlık problemleri olanlar tüp mide ameliyatı yaptırmaktadır. Tüp mide ameliyatından sonra tekrar kilo alma oranı % 15 düzeyindedir. Ameliyat olanların % 5’inde yeniden eski haline dönme ihtimali de bulunmaktadır.

Bundan dolayı tüp mide ameliyatı olan kişilerin sonraki süreçte uzmanlar tarafından yakından takip edilmesi önemlidir. Tüp mide ameliyatı olan kişiler belirli aralıklar ile kontrollere gideceğinden bir sorun olmasa da bazı kişiler bunlar aksatarak eski haline dönebilir.

Tüp mide ameliyatı olan kişiler genellikle hem diyetisyen hem de psikologlar ile görüşme sağlamaktadır. Bu sayede ameliyat sonrası dönem daha sağlıklı ve olması gerektiği gibi ilerlemektedir.