Kadınların genital bölgesinin dış yüzeyine vulva denir ve hassas bir bölgedir. Vulva kanserinin nedeni henüz bilinemese de genelde hücrelerdeki mutasyona bağlı olarak geliştiği bilinmektedir.

Vulva Kanseri Nedir?

Vulva kanseri kadınlarda görülen bir kanser türüdür ve diğer kanserler gibi erken teşhisi önemlidir. Vulva, klitoris de dahil üretra ve vajinanın dış tarafını saran cilt tabakasının ismidir. Vulva, yapısı nedeni ile oldukça hassas bir bölge olarak bilinmektedir.

Bu nedenle de vulva bölgesinde bazı zamanlar sebepsiz yere ağrılar meydana gelebilmektedir. Birçok kadın bazı zamanlarda vulva ağrısı ile karşı karşıya kalır ve nedenini de bilmez. Çoğu zamanlarda da adet dönemlerinde ya da cinsel ilişki esnasında vulva ağrısı ortaya çıkar. Vulva ağrıları ortada herhangi bir neden yokken de ortaya çıkabilen ve haftalarca, belki de aylarca devam edebilen bir ağrılardır.

Vulva, vücudun diğer tüm bölümlerine göre daha hassastır ve bu nedenle kadınlardaki adet ağrıları da normal kabul edilir. Fakat adet dönemlerinin dışında ortada bir sebep yokken vulva ağrısı ortaya çıkıyor ve uzun sürüyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Eğer vulva kanseri erken teşhis edilirse tedavisi de daha kolay olur.

Vulva Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Vulva kanseri nedeni günümüzde henüz tam olarak bilinmeyen bir durumdur. Vulva kanseri de diğer birçok kanser türü gibi genelde hücrelerdeki mutasyona bağlı olarak ortaya çıkar. Vulva, dış genital bölge olarak bilinir ve tümörler de genellikle dış dudak bölgesine yerleşir.

Vulva kanserinin sebepleri henüz net bir şekilde bilinmese de cinsel yol ile bulaşan HPV virüsünün vulva kanserine sebep olduğu uzmanlar tarafından düşünülmektedir. HPV cinsel yol ile bulaştığından 11 ve 12 yaşlarında çocuklara HPV aşısının yaptırılması önerilir. Vulva kanserinin nedenleri arasında ileri yaş, bazı cilt hastalıkları, HIV, sigara kullanımı ve HPV vardır.

Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Vulva kanseri ilk aşamada kendini çok belli etmese de ilerleyen dönemlerde belirtileri mevcuttur. Vulva kanseri genelde kasık bölgesinde uzun süreli kaşınma ve geçmeyen yaralar ile kendini gösterir. Kadınların vücutlarını iyi tanımaları ve erken teşhis vulva kanserinde oldukça önemlidir.

Vulva kanserinin yaygın belirtileri arasında deride kaşınma, siğil, yanma, dış yüzeyde yumru ya da şişlik, dış genital bölgede kaşıntı ve normal olmayan kanamalar vardır. Deride döküntü, cinsel ilişki esnasında ağrı, idrar yaparken ağrı ya da acı, iyileşmeyen yaralar ve kasık ağrısı da vulva kanseri belirtileri arasındadır.

Vulva kanseri kaç yaşında olur?

Vulva kanseri, kadınların dış genital organları olan vulvayı etkileyen nadir bir kanser türüdür. Bu kanser türü genellikle yaşlı kadınları etkiler ve vakaların çoğu 50 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür. Bununla birlikte, genç kadınlarda da ortaya çıkabilir.

Vulva kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte bazı risk faktörleri tanımlanmıştır. Bunlar, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu, sigara içme, zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve vulvayı etkileyen cilt rahatsızlıkları öyküsünü içerir. Ailesinde vulva kanseri öyküsü olan kadınların da hastalığa yakalanma riski daha yüksek olabilir.

Vulva kanserinin belirtileri vulva bölgesinde kaşıntı, yanma ve kanamayı içerir. Kadınlar ayrıca cinsel ilişki sırasında ağrı hissedebilir veya vulvada bir yumru veya yara olabilir. Bu semptomlara başka koşullar neden olabilir, bu nedenle bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız tıbbi yardım almanız önemlidir.

Vulva kanseri tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Kadınlar düzenli jinekolojik muayenelerden geçmeli ve vulvalarındaki herhangi bir değişikliği sağlık uzmanlarına bildirmelidir. Vulva kanseri için tedavi seçenekleri, kanserin evresine bağlı olarak cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapiyi içerebilir.

Vulva Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi vulva kanserinin tedavisinde de hastanın yaşı, durumu ve kanserin evresi belirleyicidir. Vulva kanserinin cerrahi, radyoterapi ya da kemoterapi ile veya üçü ile tedavi edilmesi mümkündür. Cerrahi operasyon ile tedavi uygulanacağı zaman kanserin yayıldığı alan ve boyutu dikkate alınır.

Kanserin yayılımına ve evresine bakılarak belirli bir bölüm ya da bölgenin tamamı cerrahi işlem ile alınabilir. Cerrahi operasyonlarda genelde çok ağır olmaz ve hasta birkaç gün hastanede dinlendikten sonra taburcu edilir. Radyoterapi tedavisi cerrahi işlem öncesi ya da sonrasında yapılabildiği gibi tek başına da yapılabilmektedir.

Cerrahi işlem öncesinde kanserin küçülmesi ve ameliyatın daha kolay yapılması için uygulanabilen radyoterapi işlemleri cerrahi işlem sonrasında da uygulanabilmektedir.

Kemoterapi ilaçları da radyoterapi gibi cerrahi işlem öncesi ya da sonrasında hastanın durumuna göre belirli dozlarda verilir. Genelde radyoterapi ve cerrahi işlemler tek başına tedavi edilmediği zaman kemoterapi tercih edilir. Kanser başlangıç aşamasındaysa bu hastalara da düşük dozda kemoterapi tedavisi de yapılabilir.