Anal Kondilom, İnsan Papilloma Virüs’ün yani (HPV) yol açtığı bir hastalık olan, oldukça yüksek bulaşıcılığa sahip bir hastalıktır. Dünyada çok sık karşılaşılan anal kondilom genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır ve tedavi gecikirse cilt kanserine neden olabilir. Bunun dışında kişisel eşyaların paylaşımı ya da ortak alanlar ile de kişiden kişiye bulaşabilen bir hastalıktır.

Anal Kondilom Nedir?

Anal kondilom, HPV virüsünün anal bölgede yol açtığı lezyon oluşumlarıdır. Bunlar; beyaz ya da pembe renkteki kahverengi et parçaları şeklinde tanımlanabilir. Karnabahar görünümüne benzeyen kabarık parçalar şeklinde de tanımlayabileceğimiz bu oluşumlar, hastalar için westetik açıdan oldukça rahatsızlık verici olabilir.

Hastaların en kısa zaman içinde bir doktora görünmeleri oldukça önemlidir. Bazı kişilerde virüs, hiçbir lezyona neden olmadan birkaç yıl içinde kendiliğinden vücuttan atılabilir. Bu nedenle de siğil olmayan kişilerde de HPV virüsü bulunabilir.

Anal kondilom, makat bölgesinde meydana gelen birkaç siğille başlar ve bu siğiller cilt üzerinde hızlı bir şekilde çoğalır ve kümeleşir. Bu sayede büyük bir katman meydana gelir. Eğer tedavi edilmezse bağırsak kanalının içine kadar ilerleyebilir.

Makatta kanama, kaşıntı, ağrı gibi çeşitli belirtilerle başlayan ve anüs çevresinde karnabahara benzer küçük siğiller şeklinde kendini gösterir.

Anal Kondilom Nasıl Bulaşır?

Dünyada çok sık görülen anal kondilom, genellikle cinsel temas yolu ile bulaşır ve tedavisi gecikirse de cilt kanserine neden olabilir. Bunun dışında ortak kullanım alanlarından ve kişisel eşyaların paylaşılması ile de bulaşabilir. Cinsel ilişki sırasında korunmak, virüsün bulaşmasını önlemeye yetmeyebilir. Özellikle siğil taşıyan kişilerde temas yolu ile doğrudan bulaşma sağlanabilir.

Anal Kondilom Risk Faktörleri Nelerdir?

  • HPV Enfeksiyonu.
  • Anüs yolu ile cinsel ilişki.
  • Çoklu cinsel partner.
  • Erken yaşta girilen cinsel ilişki.
  • Sigara kullanımı.
  • HIV.
  • Bağışıklık sistemini baskılamaya yarayan ilaçların kullanılması.
  • Düşük eğitim düzeyi başlıca risk faktörleridir.

Anal Kondilomda Tanı Testleri Nelerdir?

HPV enfeksiyonunun yol açtığı anal siğiller aynı genital bölgede meydana gelen lezyonlarda da olduğu gibi Smear testi aracılığı ile ortaya çıkarılır. Kadınlarda vajina içinden alınan Smear, anüs bölgesinde hem kadınlarda hem de erkeklerde pamuk yardımı ile alınabilir.

Anüs içine sürülen pamuk, laboratuvara gönderildikten sonra Smear sonucunda ortaya çıkar. Smear sonucunda anormal bir durum ile karşılaşıldığı zaman ya da anüs siğillerinin anüs kanalı içinde ilerleme ihtimali olduğu düşünüldüğünde hastanın anüs kanalı incelenebilir.

Anal Siğillerde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Lazer (Buharlaştırma)
  • Elektrokoterizasyon (Yakma)
  • Radyofrekans
  • İlaç Tedavisi
  • Cerrahi
  • Kriyoterapi (Dondurma)

Makatta Kondilom Nasıl Anlaşılır?

Makat kondilom, HPV (insan papilloma virüsü) enfeksiyonundan kaynaklanan bir cilt hastalığıdır. Genellikle, anüs bölgesinde yerleşen küçük siğiller şeklinde kendini gösterirler. HPV, cilt yüzeyinde bulunan küçük çatlaklar veya yaralar yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle, enfekte kişilerde anal yolla bulaşan hastalıkların riski artar. Makat kondilom semptomları arasında anüs bölgesinde kaşıntı, yanma ve acı hissi de bulunabilir.

Makat kondilom tanısı, genellikle fiziksel muayene ve biyopsi testiyle konulur. Doktorlar, genellikle makat bölgesindeki siğilleri inceleyerek, hastalığın varlığını tespit ederler. Bunun yanı sıra, HPV testleri de kullanılabilir. Bunlar, enfeksiyonun varlığını doğrulamaya ve hangi HPV türünün sorumlu olduğunu belirlemeye yardımcı olabilirler.

Makat kondilom tedavisi, siğilleri yok etmek ve virüsü vücuttan temizlemek için genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Bunlar arasında, siğillerin dondurulması (kriyoterapi), yakılması (elektrokoter) veya cerrahi olarak çıkarılması yer alabilir. Bazı durumlarda, HPV enfeksiyonu tamamen temizlenmese de tedavi, semptomları kontrol altına almak için yeterlidir. Ancak, tedavi sonrası enfeksiyonun tekrar ortaya çıkma olasılığı yüksek olduğu için, düzenli takip ve muayeneler önemlidir.

Anal Kondilomda Erken Tedavi Ne İçin Önemlidir?

Anal kondilomlar, tedavi edilmediği zaman çok hızlı bir şekilde bağırsak kanalına doğru yayılarak tıkanmasına neden olabilir. Anal kondilom tedavisinde tercih edilen ilaçlar, genellikle nükslerin önlenebilmesi amacı ile kullanılır. Lezyonların kaybolmasında çok etkili değildir. Cerrahi tedaviyle cevap alınamayan hastalarda denenebilir.

Cerrahi yöntemde anestezi altında siğillerin oluşturduğu tüm katman/katmanlar temizlenir. Bu ameliyatta, kriyoterapi, elektrokoter, lazer ışınları ve ekzisyonel yöntemler kullanılabilir. Tedaviye rağmen nüksetme ihtimali hala mevcuttur. İlaç tedaisinde %50, cerrahi tedavide de %20 oranında hastalık tekrar edebilir.

Nükslerde, bağışıklık sistemimizin direnci oldukça önemlidir. Bazı vakalarda, tedavi çok daha zor olabilir. Virüs dokulardan tamamen kaybolmadığı sürece nüks ihtimali her zaman devam edebilmektedir.