Anal / Perianal Siğil (Makat ve Makat Çevresi Siğilleri) Tedavisi
Anal siğiller (kondilom) anüsün içinde ve çevresindeki siğillerdir. Bu siğillere, cinsel temas veya cilt teması yoluyla yayılan insan papilloma virüsü (HPV) neden olur. Semptomlar anüste kaşıntı, kanama veya bir yumru hissetmektir. Çoğu anal siğil, topikal ilaç veya ameliyatla tedaviye ihtiyaç duyar.
Anal ve Perianal Siğiller Nelerdir?
Anal siğiller (kondilom olarak da bilinen), anüsün içinde veya çevresinde (rektum açıklığı) büyüyen siğillerdir. Bunlara; enfekte bir kişiyle cinsel ilişki veya cilt cilde teması yoluyla yayılan bir enfeksiyon (CYBE) olan insan papilloma virüsü (HPV) neden olur. HPV’nin neden olduğu siğiller vücudunuzun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir.
Bazı insanlar ağrı duymadıkları ve belirgin semptomlara neden olmadıkları için anal siğilleri olduğunun farkında olmazlar. Anal siğilleriniz olduğunu düşünüyorsanız, değerlendirme için bir sağlık uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Tedavi edilmediği takdirde, belirli HPV suşlarının neden olduğu anal siğiller kansere yol açabilir. HPV’nin tedavisi olmasa da anal siğiller tedavi edilebilir.
Anal ve Perianal Siğil Belirtileri Nelerdir?
Her hastanın anal siğil belirtileri yoktur. HPV vücudunuzda hareketsiz (uykuda) kalabilir ve herhangi bir belirtiye neden olmaz. Fakat anal siğillerin genel belirtileri şunlardır;
- Anüsün içinde veya çevresinde yumuşak topaklar.
- Birlikte kümelenebilen açık kahverengi, sarı, pembe veya ten rengi topaklar.
- Kanama.
- Kaşıntı.
- Anüsünüzden sızan sıvı akıntı. (iç anal siğillerin neden olduğu)
Anal ve Perianal Siğiller Neye Benziyor?
Anal siğiller küçük, yumuşak, kubbe şeklinde şişlikler olarak başlar. Açık kahverengi, sarı, pembe veya ten rengindedirler ve sıvı sızdırabilirler. Siğiller hızla çoğalabilir ve büyük, karnabahar benzeri kümeler oluşturabilir. Anal siğiller rektumunuzun içindeyse, onları hissedemeyebilir ya da göremeyebilirsiniz.
Anal ve Perianal Siğiller Bulaşıcı mıdır?
Evet, anal siğiller bulaşıcıdır ve kolayca yayılır. HPV, semptomlara neden olmasa bile bulaşıcıdır.
Anal ve Perianal Siğiller Nasıl Teşhis Edilir?
Sağlık hizmeti sağlayıcıları tipik olarak anal siğilleri fizik muayene ile teşhis eder. Bu muayene sırasında, anüs ve cinsel organ etrafındaki cilt incelenir. Anoskop adı verilen küçük bir aletle anüsün içine bakılarak siğiller tespit edilebilir.
Kadınlar veya doğumda kadın olarak atanan kişiler (AFAB) için pelvik muayene gerekebilir.
Siğiller şüpheli görünüyorsa veya tedaviye yanıt vermiyorsa, biyopsi istenebilir. Biyopsi, doktorun cildinizden küçük bir doku örneğini alıp mikroskop altında incelemesidir.
Anal ve Perianal Siğillerin Tedavisi Nedir?
Tedavi, anal siğillerinizin semptomlarına, konumuna ve boyutuna bağlı olarak değişir. Topikal merhemler, cerrahi veya tedavilerin bir kombinasyonunu içerebilir. Bazı durumlarda, sağlık hizmeti sağlayıcıları, birkaç hafta sonra kendi kendine iyileşip iyileşmediklerini görmek için siğilleri izlemeyi tercih eder.
Anal ve Perianal Siğiller İçin Topikal Tedaviler
Küçük ve sadece anüsünüzün etrafındaki deride bulunan anal siğiller genellikle topikal merhemlerle tedavi edilebilir. Bunlar;
- Imiquimod (Zyclara® veya Aldara®)
- Podofilox (Condylox®)
- Podofilin (Podocon-25®)
- Sinekatekinler (Veregen®) olarak tanımlanır.
Anal veya genital bölgenizde tezgâh üstü siğil giderici kullanmamanız önemlidir. Bu ürünler cinsel organınız veya anüsünüz için üretilmemiştir.
Anal ve Perianal Siğiller İçin Ameliyat
Rektumunuzdaki büyük anal siğilleri çıkarmak için cerrahi en iyi seçenek olabilir. Anal siğilleri çıkarmak için yapılan ameliyat, siğillerin kesilmesini içerir. Ameliyat ayakta tedavi gören bir tesiste de yapılabilir. Hastalığın ciddiyetine bağlı olarak lokal veya genel anestezi alabilirsiniz. Anal bölgenize lokal anestezi uygulanırken genel anestezi uykuya dalmanızı sağlar.
Anal ve Perianal Siğillerden Korunma Yöntemleri
HPV, vücudunuzda gözle görülür bir belirti olmadan kalabilir. Siğiller, bazı insanlar rektumlarının içinde oldukları için anal siğilleri olduğunu fark etmezler. Güvenli cinsel birliktelik en iyi korunma yöntemidir. Anal siğilleri önlemek için atabileceğiniz bazı adımlar;
- Prezervatif kullanmak.
- Anal ilişkiden kaçınmak.
- Siğilleri olan biriyle ilişkiye girmekten kaçınmak.
- Düzenli olarak HPV ve CYBE kontrolü yaptırmak.
- HPV aşısı olmak korunmak yöntemlerinin en önemlilerindendir.
Siğil tedavi edilmezse ne olur?
Siğiller, insan papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Siğiller genellikle zararsızdır ve hatta kendi kendine kaybolabilirken, onları tedavi edilmeden bırakmak çeşitli potansiyel komplikasyonlara yol açabilir.
Siğiller vücudun diğer bölgelerine veya diğer insanlara yayılabilir. Bu, özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış veya virüsle sık temas halinde olan kişiler için geçerlidir. Siğiller doğrudan temas yoluyla veya havlu veya diğer kişisel eşyaları paylaşarak yayılabilir.
Tedavi edilmeyen siğiller zamanla daha büyük ve daha ağrılı hale gelebilir. Siğilin konumuna bağlı olarak, siğilin ayak tabanında veya genital bölgede yer aldığı durumlarda bu durum özellikle problemli olabilir.
Siğiller günlük aktiviteleri engelleyebilir. Örneğin, ayağın altında bir siğil varsa, yürümeyi ağrılı ve zor hale getirebilir. Nadir olmakla birlikte, tedavi edilmeyen siğiller potansiyel olarak kanser gibi daha ciddi durumlara dönüşebilir. Bu, özellikle belirli HPV suşlarının neden olduğu genital siğiller için geçerlidir. Bununla birlikte, çoğu siğilin kansere dönüşmediğini ve bunun meydana gelme riskinin uygun tedavi ve izleme ile büyük ölçüde azaltılabileceğini not etmek önemlidir.