Apandisit Tedavisi
Apandisit, apendiksin iltihaplanmasıdır. Karnın sağ tarafında kalın bağırsağa bağlı ince bir kese olan Apandisit genellikle bir parmak büyüklüğündedir. Apandis şişebilir veya enfekte olabilir. Bu durumlar apandistin patlamasına neden olabilir. Apandisiti önlemenin kesin olarak kanıtlanmış bir yolu yoktur.
Yiyecek veya dışkı bazen apendiksin dar tüpüne yerleşebilir ve bu tıkanıklık bakteri oluşumu ile enfeksiyona sebebiyet verebilir. Bu tıbbi bir acil durumdur. Apandis patlarsa, enfeksiyon karın boşluğuna yayılacaktır. Karın boşluğunun (peritonit) astarının enfeksiyonu bir acil durumdur.
Apandisit her yaşta meydana gelebilir. Ancak çocukluk ve ergenlik döneminde daha yaygın görülmektedir. 30 yaşın üzerindeki kişilerde yaygın bir olmayan Apandisit, tedavi yöntemi olarak ameliyat gerektirir.
Apandisit Uyarı İşaretleri/Belirtileri Nelerdir?
Ağrı, apandisitin en sık görülen semptomudur. Genellikle göbek veya göbek deliğinin yakınında başlar ve bir süreliğine gelip gidebilir. Daha sonra genellikle karında aşağı doğru aşağı doğru hareket eder ve daha şiddetli, daha sabit bir hale gelir. Genellikle yürümek veya öksürmek acı vericidir. Apandisitin diğer yaygın belirtileri;
- Ateş (Yüksek sıcaklık).
- Dokunmaya duyarlı karın bölgesi.
- Mide bulantısı (Kusma hissi).
- İştahsızlık.
- Kusma.
- İshal veya kabızlık.
Küçük çocuklar ağrının nerede olduğunu söylemekte zorlanabilirler. Genellikle ağrı sadece midenin sağ tarafında olacaktır. Gastronun aksine, kusma veya ishal apandisitte çok daha seyrektir.
Apandisite Ne Sebep Olur?
Apandisit, bir enfeksiyon veya ekteki bir tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Ekte kalan yiyecek veya dışkı neden olabilir.
Apandisit Nasıl Teşhis Edilir?
Bir doktorun apandisiti teşhis etmesinin ana yolu, ne olduğu hakkında konuşmak ve ağrılı kişiyi incelemektir. Özellikle küçük bir çocukta apandisit teşhisi koymak zor olabilir. Yetişkinlerde bile apandisit ile dış gebelik, bağırsak enfeksiyonları ve bağırsak tıkanıklıkları gibi durumlar arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Doktorun hastayı birkaç kez muayene etmesi gerekebilir.
Doktor ayrıca tanı koymaya yardımcı olmak için taramalar (Ultrason veya BT Taraması) ve kan testleri yapabilir. Teşhis koyması zor durumlarda ise doktorlar emin olmak adına ekin kontrol edilmesi için bir ameliyat önerebilir.
Apandisit, tedavi edilmediği takdirde potansiyel olarak yaşamı tehdit ettiğinden, kesin bir teşhis olmasa bile doktorlar dikkatli davranır ve ameliyat önerirler.
Apandisit Nasıl Tedavi Edilir?
Apandisit için ana tedavi, apendektomi veya apendektomi olarak bilinen iltihaplı apendiksin çıkarılması ameliyatıdır. Apandisi kaldırmanın 2 farklı yolu vardır. Bunlar;
- Laparoskopi: Küçük bir teleskopla. Her biri yaklaşık 1-2 cm uzunluğunda 3 küçük anahtar deliği kesimi olacaktır.
- Açık Ameliyat: Sağ alt karın boşluğunun kesilmesi ile yapılır.
Ameliyattan sonraki iyileşme süreci, kişinin genel sağlığı, ameliyatın türü ve apendiksin patlayıp patlamaması gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Çoğu hasta kolaylıkla iyileşme sürecini atlatır. Bazı durumlarda yara enfekte olur ve doktorunuz tarafından takip edilmelidir.
Apandisit çıkarıldıktan sonra iltihaplı değilse bu genellikle apandisite benzer semptomların başka bir nedeni olduğu anlamına gelir. Doktorunuzla sorunun başka bir nedenini aramayı tartışabilirsiniz. Ameliyattan sonra doktorunuz ameliyat yarası iyileşene kadar size hafif aktiviteler önerebilir.
Apandisit için ana tedavi cerrahi olmasına rağmen, bazen bunun yerine antibiyotikler kullanılabilir. Doktorunuz enfeksiyon riskini azaltmak için ameliyattan önce antibiyotik reçete edebilir.
Apandisit Ne Kadar Sürede İyileşir?
Apandisit, karnın sağ alt bölgesindeki apandis adı verilen organın iltihaplanması sonucu oluşan bir sağlık sorunudur. Apandisit belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ağrı ve ateş yer almaktadır. Apandisit tedavisi, genellikle apandisitin çıkarılmasını gerektiren bir ameliyatla yapılır. Peki, apandisit ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?
Apandisit ameliyatı sonrası iyileşme süreci, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak genellikle ortalama 3-4 hafta sürer. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün, hastaların ağrısı olabilir ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Ameliyat sonrası ilk hafta içinde, hastaların yavaşça normal aktivitelerine geri dönmeleri tavsiye edilir.
Ameliyat sonrası birkaç hafta boyunca, hastaların iyileşme sürecine yardımcı olmak için beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Sıvı ve yumuşak yiyecekler tüketmek, iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca, ameliyat sonrası enfeksiyon riskini azaltmak için doktorunuzun verdiği talimatları takip etmeniz önemlidir.
Apandisit ameliyatı sonrası iyileşme süreci, genellikle hızlıdır ve hastaların normal aktivitelerine dönmeleri kolaydır. Ancak her hasta farklı olduğundan, iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle, doktorunuzun önerilerine uymanız ve doktorunuzla iletişim halinde olmanız önemlidir.