Artroskopik kapalı ayak bileği ameliyatları, ayak bileği ekleminin içerisine artroskop isimli uzun teleskopik kameralarla bakılarak inceleme yapılması olarak bilinmektedir.

Genel olarak bölgesel anestezi uygulandıktan sonra yapılan artroskopik ayak bileği ameliyatının, ameliyathanede steril bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ameliyat yöntemi bölgesel anestezi ile belden yapılan bir iğne yardımıyla iki bacağın uyuşturulması şeklinde yapılmaktadır.

Artroskopik Ayak Bileği Ameliyatı Nedir?

Artroskopik ayak bileği ameliyatı, ortopedi ve travmatoloji alanında değerlendirilmektedir. Kapalı bir cerrahi uygulama yöntemi olan artroskopik ayak bileği ameliyatı özellikle eklemden kaynaklanan hastalıkların tanısında ve tedavisinde kullanılmaktadır.

Günümüzde kapalı cerrahi yöntemiyle uygulanmakta olan artroskopik ayak bileği ameliyatının daha önceki dönemlerde açık ameliyat şeklinde uygulandığını söylemek mümkündür. Eskiden uygulanan yöntemin ise hem iyileşme bakımından hem de ameliyat süresi düşünüldüğünde daha uzun süreçlere sahip olunduğu bilinmektedir.

Antroskopik Ayak Bileği Ameliyatı Uygulaması

Günümüzde uygulanan yöntemler ile ameliyat sonrası sürecin daha kolay ve hızlı bir şekilde işlenmektedir. Uygulama sırasında ucunda bir görüntüleme mekanizması bulunan optik bir kamera kullanılmaktadır.

Gerçekleştirilecek olan işlemlere göre ise artroskop ucuna da bir takım tıbbi malzemelerin eklenmesi mümkün olabilmektedir. Kullanılan görüntüleme teknikleri ile doktorlar tarafından tanı konulması ve tedavi sürecine başlanabilmesi mümkün olmaktadır.

Antroskopik Ayak Bileği Ameliyatı Neden Yapılır?

Antroskopik ayak bileği ameliyatının çeşitli nedenlere bağlı olarak yapılabildiği bilinmektedir. Ayak bileği antroskopisi açık cerrahi müdahalelere göre daha kolay gerçekleştirilmektedir. Açık cerrahi müdahale uygulamalarında yaralı bölgenin daha büyük olmasına bağlı olarak iyileşme hızının da daha düşük olduğu ifade edilebilir. Ayak bileği antroskopisi uygulamalarında ameliyat sonrasında hastalarda enfeksiyon görülme riskinin de oldukça düşük olduğu bilinmektedir.

Ayak bileğinde görülebilen kireçlenmeler, osteokondral problemler, anterior ayak bileği sıkışmaları, enfeksiyonlu ve iltihaplı durumlar, kararsız ayak bileği, ayak bileği sıkışmaları, bazı kırıklar, lateral bağda meydana gelen tahribatların onarılması gibi durumlar antroskopik ayak bileği ameliyatlarını gerektiren durumlar arasında yer almaktadır.

Artroskopik Ayak Bileği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Artroskopik ayak bileği ameliyatının yapılması için tedaviyi sağlayacak olan gerekli malzemelerin içeri girebileceği büyüklükte kesiler açılır ve tedaviye başlanır. Genel olarak 2 tane olan kesiler birer cm’den kısa olacak şekilde açılmaktadır.

Ayak bileği eklem ve çevre bölgesinin daha net görüntülenebilmesi ve cihazın hareketlerinin daha kolay bir şekilde sağlanması için basınçlı steril sıvıların kullanılmasıyla alanın az da olsa genişletilmesi sağlanmak istenmektedir. Aynı zamanda eklemin çekilmesi işleminin de tercih edilebileceği söylenebilir.

Ayak bileği antroskopisi uygulaması sırasında lokal anestezi, bel altı anestezisi ve genel anestezi uygulaması yapılabileceğini de söylemek mümkün olmaktadır. Uygulanan yöntem sonrasında tanı ve teşhis işlemlerinin bitmesiyle birlikte kesiler dikilir ve işlem sona erdirilir.

Ayak Bileği Antroskopisi Sonrasında İyileşme Süreci

Ayak bileği antroskopisi uygulaması yapıldıktan sonra hastalar tarafından en fazla merak edilen sorulardan birisi de iyileşme sürecinin ne kadar zaman alacağı olmaktadır. İyileşme süreci uygulanan işlem sonrasında hastanın durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak aynı gün veya bir sonraki gün de hastanın taburcu edilmesiyle mümkün olmaktadır.

Ameliyat ardından ayak bileğine çok fazla yük bindirilmemesi gerekmektedir. Düzenli istirahat edilmesi ancak istirahat sırasında verilen egzersizlerinde aksatılmadan yapılması iyileşme süreci için oldukça faydalı olmaktadır.

İlk dönemlerde bacakta ağrı olması ise oldukça normal bir durumdur. Ağrı olması durumunda ameliyat sonrasında bacağın yukarıda tutulması ve buz kompres uygulaması yapılması da tavsiye edilmektedir. Ameliyat yapılan bölgede bulunan yaralar içinde pansuman yapılması tavsiye edilmektedir. Bacağa yüksek güçte bir ağırlık verilmemesi ise iyileşme sürecini hızlandıracaktır.